Devlet desteklerinden biri de engelli maaşı. Yüzde 40 ila 69 arası engeli olanlar ile yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara göre destek tutarı değişiyor. 18 yaş üstü engelli kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekilleri bu yardımı alabiliyor.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Engelli Aylığı (2022 sayılı Kanun)
2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Engelli aylığı üç aylık olarak ödenen bir aylıktır.
İşte böyle…Engelli bir bireye engelli maaşı bağlanmasında, sadece kendi gelirine bakılmaz, kendi geliri yoksa dahi, birlikte yaşadığı kişilerin gelirine göre bu kişi maaşı hak edemez. Çünkü hanede ne varsa gelire dahil edilir.
Engelli maaşı, bir ailede bulunan toplam gelirin kişi başına bölünmesi ve bunun asgari ücrete olan üçte oranına uyarlanmasıyla belirleniyor. Engelli bir bireyin maaş alabilmesi için aile içinde kişi başına düşen ortalama gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden fazla olmaması gerekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az %40 olmalıdır. Soru 19: Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin yaşı önemli midir? Evet önemlidir. Kişi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmalıdır. 65 yaşından büyük olması halinde en az %70 oranında engelinin bulunması gerekmektedir.
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
Soru: 18 yaş altında eski Yönetmeliğe göre alımmış “sürekli” ibareli engellilik sağlık kurul raporu olan çocuk için mutlaka ÇÖZGER alınmalı mı? Yanıt: Hayır, bu raporlar ömür boyu geçerli olduğundan ÇÖZGER olarak yenilenmesi gerekmez.
Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz.”
Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf gereklidir. Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez.
Engelli Maaşı Şartları
Devlet desteklerinden biri de engelli maaşı. Yüzde 40 ila 69 arası engeli olanlar ile yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara göre destek tutarı değişiyor. 18 yaş üstü engelli kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekilleri bu yardımı alabiliyor.
3. Engelli bireyin, hanede birlikte yaşadığı akrabaları gelir hesabında dikkate alınır. 4. Gelir hesabında kişi başı aylık gelir, asgari ücretin üçte ikisinden az olmalıdır (asgari ücretin üçte ikisi, 2023 yılı için 7.601 TL'dir (- ya da + 10 TL.).
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Engelli aylığı 2022 sayılı Kanun kapsamında, sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belgelenen, 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen bir aylıktır.
İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir) Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir) Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
%90 altında engellilik oranına sahip kişiler yalnızca ortopedik rahatsızlıklara sahipse ve araçta tadilat yapılarak kendisi kullanması şartıyla araba alabilir. %90 altına kalanlar her ortopedik rahatsızlıkta yine alamazlar yönetmelikteki şartları sağlaması gerekir.
Engelliler için sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezlerinden Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
2024 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında engelli aylığı engel oranı yüzde 40-69 arası olana 2 bin 797.81 lira, yüzde 70 ve üzeri olana 4 bin 196,70 lira, 18 yaş altı engellilere ise 2 bin 797,81 lira ödeme yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri