Pişmemiş makarna bozulduğunda rengi matlaşır, küflenir ve kuru dokusunun yerini yapışkan bir doku almaya başlar. Eğer görüntüsü normal duruyorsa koklayın, küflenme başlamışsa rahatsız edici bir kokusu olacaktır. Görüntüsü veya kokusunda en ufak bir sorun var ise makarnayı hemen çöpe atın.
Uzmanlar, paketi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl içinde güvenle yenebileceğini belirtiyor. Ancak taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketmeye çalışın. Hemen yemeyecekseniz taze makarnayı dondurucuya kaldırın.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Bakliyat (kiler) Güvesi
Bu güveler depolanmış yiyecekleri tercih eder. Ortak yerler kuru mal tahıl, makarna, baharat ve diğer türleri vardır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
Bozuk makarna nasıl anlaşılır? Pişmemiş makarna bozulduğunda rengi matlaşır, küflenir ve kuru dokusunun yerini yapışkan bir doku almaya başlar. Eğer görüntüsü normal duruyorsa koklayın, küflenme başlamışsa rahatsız edici bir kokusu olacaktır. Görüntüsü veya kokusunda en ufak bir sorun var ise makarnayı hemen çöpe atın.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Bunun haricinde ise güveler zehirli değildirler ancak larva döneminde zehir saçarlar. Bunun da sebebi zehirli çeşitli bitki özleri de güvelerin beslenme alışkanlıklarından olmasından kaynaklanmaktadır. Hatayla bu larvalar yenirse de mide bulantısı ve bunun gibi çeşitli zararlara da sebebiyet verebilmektedir.
Çünkü güveler, defne yaprağı kokusundan hiç hoşlanmaz. Defne yaprağı tahıl ve bakliyatlar için çözüm olsa da, çay ve kahve kavanozlarına konduğunda bu malzemelerin kokusunu değiştirebilir. Bu yüzden çay ve kahve kavanozlarına 1-2 adet küp şeker koymanızı öneriyoruz.
Ayrıca güvelere doğal çözüm olarak mevsimi olmayan giysilerinizi koyduğunuz saklama kutularının, poşetlerin ya da hurçların içerisine lavanta, sabun, kurutulmuş limon kabukları veya defne yaprağı torbası koymayı unutmamalısınız. Bu kokular, giysi güvelerini uzaklaştırır.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır.
Nemde ve yüksek ısıda böceklenmeye müsait olan bakliyatları korumanın türlü yöntemleri vardır. Almış olduğunuz bakliyatları, en uygun şekilde muhafaza ettiğinizde aylarca tüketim için evde koruyabilirsiniz. Bunun için aklınızdaki bakliyatların böceklenmemesi için ne yapmalıyız sorusuna yanıt verdik.
Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırıp her yerinin ıslanmasını sağladıktan sonra fazla suyunu sıkıp temizleme işlemine başlayın.
Makarna da tıpkı çikolata gibi uzun süre dayandığı için bizi pek mutlu eden yiyeceklerden. Pişirmeden, kuru olarak depoladığınız makarnaları da 1 yıl boyunca güvenle tüketebilirsiniz.
Ev yapımı makarnalar yumuşak haldeyse buzdolabında saklanıyor ve birkaç gün içinde yenmesi gerekiyor. Kurutulup sertleştirildiğinde ise 30 ila 90 gün dayanabiliyor. Öte yandan araştırmacılar, makarnaların saklanması için kullanılan paketlere yararlı bakterileri ekleyerek, bu süreyi 120 güne çıkardı.
Makarnanızı 1-3 gün kadar buzdolabında saklayın. Makarnanızı ne kadar erken kullanırsanız o kadar lezzetli olacaktır, bu yüzden mümkünse ertesi gün içinde kullanmaya çalışın. Aksi takdirde, makarna 3 güne kadar yemek için güvenlidir.
Burada, böceklerin genel tanımlarını, nasıl yaşadıklarını, onları genellikle nerede bulabileceğinizi ve güve kontrolünün nasıl yapıldığını okuyabilirsiniz. Güveler oldukça zararsızdır. İnsanlara zarar vermezler.
Dişiler erkeklerden daha az hareket etme eğilimindedir ve her iki cinsiyet de yüzeylerin üzerinde uçmayı tırmalamayı tercih eder, bazı yetişkinler ise asla uçmaz.Dişi güveler yumurtlama dönemi sonrası ortalama 15-16 gün daha yaşar, erkekler ise 28-30 gün sonra ölür.Tırtılların aksine, yetişkin güveler beslenmezler. ...
Güveler, ışığın bazı dalga boylarına (örneğin ultraviyole) diğerlerinden daha duyarlıdır. Beyaz bir ışık, sarı bir ışıktan daha fazla güveyi çeker. Bazı güve türlerinin göç ettiği bilinmektedir ve gece gökyüzünün onlara yön bulma ipuçları verir. Güveler yönlerini ay ışığına göre bulurlar.
Güve, kanatlı küçük bir böcek türüdür.
Yiyeceklerinize zarar veren, paket halinde pirincinizi, bulgurunuzu atmak zorunda bırakan bu küçük canlılar, insana ise zarar veremez. Güve ısırır mı diye endişe etmenize gerek yok. Ancak yine de onlardan kurtulmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Açıkta bırakılan un, nohut, bulgur ve bakliyatlar güvelerin beslenmeleri ve saklanmaları için en elverişli ortamlardır. Un güvesi ve tahıl güvesi denen güve çeşitleri açıkta bırakılan baharat, bakliyat ve her türlü yiyecekten beslenebilir.
Kurtlanmış gıdalar yenmez. Un gibi olanlar elenince, fasulye gibi olanlar da temizlenince, yenmesi caiz olur.
Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir." dedi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Kurtlar hava alan veya almayan her ortamda oluşabilir. Gıdalarda yer alan bakteriler, zamanla yumurta bırakabilir. Oluşan yumurtalar zamanla gıdaların tüketilmemesi nedeniyle, kurtlara dönüşebiliyor. Kurtların oluşmasını engellemek için, uygun olan koşullarda saklanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri