- Kafa bölgesinde kesilmesi ile beraber bir parmak kalınlığında palamut balığı dilimlenebilir. - Ardından bir kabın içerisine koymak suretiyle 40 ya da 45 dakika boyunca suda bekletilmelidir. Genel olarak bu uygulamaları ele almak suretiyle evde palamut balığını kolay bir şekilde temizlemek mümkün.
Balığın büyüklüğüne göre ortalama kalınlarda dilimlenir. Doğranan palamut, sudan geçirilir. Geniş bir kaba su konulur. Balıklar bu suyun içerisinde en fazla 45 dakika olacak şekilde bekletilir.
Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır. 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.
Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkayın. Derileri çok narin olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmeyin. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağı için pişirmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Balıklar takoz olarak kesilir, sonra ilikleri temizlenir, kanının temizlenmesi için buzdolabında soğuk suda bekletilir. Sonra tuzlanır."
İlgili 15 soru bulundu
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balık türlerinin tamamı için geçerli olan kural, balığın temizlenerek muhafaza edilmesidir. Balığın iç organları temizlenmeden buzluğa atılması uygun değildir. Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
palamut bol olduğunda kışın tuzlayıp,yaz aylarında. patates haşlaması,minzi ve turşu ile tüketilir.Balık. ayıklandıktan sonra bir gün tuzlu suda bir günde tuzda. bekletilir.3.gün kalın tuzla kavonozlara dizilir.
Balıkların hazırlayacağınız marine soslarında en az 30 dakika, en çok da 60 dakika, sert deniz ürünlerinin de 1 gece kalması yeterli olacaktır.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
Fırın tepsisine dilimlediğiniz soğanları dizin. Üzerlerine palamutları yerleştirin. Birer dilim limon da eklerseniz palamutlar tam kıvamında bir ekşilik kazanacaktır. Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin.
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Özellikle levrek ve palamut gibi balıkları marine etmek için kullanılan bu marinasyon, bol miktarda taze ot içeriyor. Öncelikle maydanoz, kişniş ve dereotunu incecik kıyın. Daha sonra zeytinyağı, limon suyu ve ince kesilmiş soğanla karıştırın. Son olarak balığınıza ilave edin ve en az 1 saat marine edin.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
PALAMUT NASIL TEMİZLENİR? Palamut balığının pulu olmadığı için bıçak yardımıyla derisinin üzeri hafifçe tıraşlanır ve kaygan sıvımsı yapı ortadan kaldırılır. Her iki tarafı da aynı şekilde yapın. Bıçak yardımıyla baş bölgesinden aşağıya doğru karnı ikiye yarılır karnındaki pislikler dışarı çıkarılır.
Aralarına, yanlara ve üzerine defne yaprakları konur (aroma vermesi için). Tekrar bir sıra daha balık dilimleri aynı işlemden geçirilerek dizilir. Tuzlama yaptığımız kabın kapağı iyice kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 7-10 gün sonra balıklarımız yenmeye hazır olur.
Balıkların hazırlayacağınız marine soslarında en az 30 dakika, en çok da 60 dakika, sert deniz ürünlerinin de 1 gece kalması yeterli olacaktır.
Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Küçük balıklar:
Sonrasında parmak yardımı ile gövdesini sıyırarak iç organlarını alın. Bu işlemden sonra balıkları tuzlu soğuk suda bekletmek çok önemli.
Tuzlu balıklar suda bekletilerek balık dokusunun su alması ve dokuda bulunan tuzun ise suya geçmesi sağlanır.
Palamutların başını ve kuyruğunu kesip attıktan sonra ince ince dilimleriz. Dilimlediğimiz palamutların içini güzelce temizler, yıkarız. Yıkadıktan sonra tuzlayacağımız kabın içine bir sıra palamut bir sıra tuz şeklinde yerleştiririz. En üst kısmına da bolca tuz koyarak ağzını kapatırız.
Tuzlu Balık - Van
Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır. Temiz suyla yıkanan balıkların suyu iyice süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırmak suretiyle üç gün bekletilir.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri