Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25°C'lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.
İlgili 36 soru bulundu
Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Palamut balığı pulsuz yapısı ve yumuşak etleri sayesinde palamut temizleme çok daha kolay ve dilimlenmesinde diğer balıklara göre çok daha rahattır. Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Büyük ya da küçük balık fark etmeksizin balıklarınızı derin dondurucuya atmadan önce tuzlama işlemi yapmak gerekir. Bu işlem balıkların tazeliklerini, diriliklerini korumak için önemlidir. Temizleme ve tuzlama işleminden sonra, balıklarınızı porsiyonlara ayırın ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine koyun.
Balığı soğuk su dolu bir tencereye koy.
Balık, soğuk suda hemen çözülecektir. Bir saat kadar bekleterek, pişirmeden önce tümüyle çözüldüğünden emin ol. Alternatif olarak balığı akan soğuk suyun altında da çözebilirsin. Suyun çok hızlı akması gerekmiyor; sabit bir şekilde aksın, yeter.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Bu balığı eğer dolapta saklayacaksak bu süre maksimum 1-2 gün olmalıdır aksi halde balığın besin değerleri gittikçe kaybolur ve bozulma ihtimali artar. Eğer buzlukta saklayacaksak 2 ay; derin dondurucu gibi daha güçlü soğutma alanlarında muhafaza edeceksek de bu süre 6 aya kadar çıkabilir.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Bayat palamut nasıl anlaşılır? Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Balıklar takoz olarak kesilir, sonra ilikleri temizlenir, kanının temizlenmesi için buzdolabında soğuk suda bekletilir.
Palamut en kolay temizlenen balık türlerinden biri. Bu balığı temizlemek için ilk olarak bıçakla üst kısmını traşlayın ve kaygan olan kısmı alın. Ardından baş kısmından aşağaı doğru ikiye ayırın ve içini temizleyin. Daha sonra siyah tabakayı bıçak yardımıyla sıyırın.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
"Donmuş balık çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı"
"Bayatlamanın son aşamasına gelmiş balıklar gıda zehirlenmesine neden olur. Balık taze ise dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Balığı diğer et ürünleri gibi çözüldükten sonra hemen tüketmek gerekir.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Çiğ balık derin dondurucu özelliği olmayan normal buzluklarda yaklaşık 40 – 45 gün dayanır. Ancak derin dondurucu özelliği olan buzdolaplarında ise ortalama 6 ay süre ile saklanmaktadır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri