c) Bu işlemin, gerek anne babanın, gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
Bu açıdan bakıldığında doğacak çocuk- ların cinsiyetinin belirlenmesi, cinsiyet ayrımcılığına ve cinsiyetlerin dağılımı konusunda var olan dengenin bozulmasına yol açabileceğinden, herhangi bir zorunluluk olmadıkça yapılması caiz görülmemiştir.
Genel şartlar yerine getirildiğinde ve tüm koşullar en iyi şekilde sağlığında tüp bebek tedavisinde sağlıklı bir gebelik elde edilmesi mümkündür. Tüp bebek yöntemiyle sağlıksız bebek olma riski genelde normal yollarla gebe kalan kişilere göre daha azdır diyebiliriz.
Üreme organları naklinin hükmü, genetik özellikleri taşıyıp taşımamasına bağlıdır. Buna göre fallop tüplerinin nakli caiz değildir. Kadının kendisinden alınarak dondurulan yumurtalık/yumurtalık dokusunun daha sonra kendisine nakledilmesi (ototransplantasyon) caizdir.
Anne adayının bebekle genetik bağı olmamasına rağmen tedavi aşamasında donör seçimi yapılırken anne adayının fiziksel özelliklerine benzer donörler seçildiği için bebeğin fiziksel özellikleri anneye benzeyecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Yumurta donasyonunda bebek kime benzer? Yumurta donasyonunda bebeğin genetik özellikleri babasının ve yumurta sahibi olan donörün genetik özelliklerine benzer. Yani bebeğin benzeyeceği kişi donör ve babasıdır.
Tüp bebekler daha sağlıklı ve zeki olmazlar
Çünkü tüp bebek işleminde yapılan embriyo seçim işlemi embriyonun morfolojik özelliklerine göre yapılır ve tutunma kapasitesi en yüksek olan embriyo seçilmeye çalışılır. Bu kriterlerin karşılanması gebelik sonucu doğacak bebeğin zeka vb. gibi özelliklerini belirlemez.
Tüp bebek tedavisi; tıp literatüründe IVF olarak da tanımlanan ve yardımcı üreme yöntemi olarak kabul edilen bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi, uzun uğraşlara rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu ve günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavisidir.
Aslında günümüzde bu soru pek çok insanın kafasını meşgul etmektedir. Bu konuda fetva makamına sorulan sorular yeterince açık cevaplar vermiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı yumurta ve sperm donasyonu konusunda oldukça net olup bu girişimlerin caiz olmadığını söylemektedir.
Muhammed Yusuf el-Muhammedî, Ömer el-Aşkar ve Şiî âlimlerden Muhammed Ali et- Teshîrî gibi çağdaş fıkıhçılar da aynı nikâh altında bulunan kadınlardan birinin diğerine taşıyıcı annelik yapmasını caiz görmektedirler.
Tüp Bebekle Üretilen Yavrularda Otizm Riskini Destekleyen Kanıt Yok - Haberler.
Özetle, normal klasik tüp bebek tedavilerinde anomalili bir bebeğe sahip olma oranı normal bir gebe kadardır. Ancak genetiğine bakılmış embriyo transferi ile. Bu nedenle sağlıklı bebek dünyaya getirip anomalili bir bebek dünyaya getirme durumuna engel olması mümkün.
Bunun yanında merak edilen bir diğer soru ise tüp bebekte genelde cinsiyet ne olur sorusudur. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek yönteminde erkek bebek oranı %56,1 ve kız bebek oranı ise %43,9'dur. Kesin bir sonuç taşımamasına rağmen bu araştırmalara göre erkek bebek olma ihtimali daha yüksektir.
Çocuk olması veya olmaması da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Sebeplere yapıştıktan sonra, yani tıbbi bir engel kalmadıktan sonra eşler dua eder, (Ya Rabbi, çocuk hakkımızda hayırlı ise, bize nasip eyle) derler. Dua kabul olursa çocuk olur.
Erkek Bebek
Seyrek ilişki ve ovülasyondan 10 gün önce kesinlikle ilişkiye girmeyin. Ovülasyonun olduğu gün ya da ovülasyondan 1-2 gün sonra birleşme. Daha hızlı olan erkek sperm hücreleri (Y) yumurtaya daha önce varacaklardır. Boşalmanın sayısı az olmalıdır.
Çin takviminde 2024 yılı, ejderha sembolüne sahip olan bir yıldır. Yani 2024 yılı "Ejderha Yılı" olarak adlandırılır. Ejderha sembolü, Çin kültüründe saflık, mutluluk, dostluk ve aile değerleriyle ilişkilendirilir.
Yumurtalık fonksiyonları yeterli olduğu halde, uterus faktörlü infertilite sebebiyle çocuk sahibi olamayan kadınlara rahim nakli ise caizdir.
Spermler Başkasına mı Ait? Hastalarımızın büyük bir bölümü sanki anormal bir şeymiş gibi çevrenin yanlış inanışı nedeniyle tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olduklarını saklıyorlar. Çünkü tüp bebek yönteminde, spermlerin ya da yumurtaların farklı kişilerden alındığı sanılıyor. Bu inanış tamamen yanlıştır.
Bu gibi tıbbi zorunluluk hallerinde, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde yumurtaların alınması, dondurulması ve daha sonra kadının nikahlı eşinin spermiyle döllenmesi kaydıyla çocuk sahibi olunmasında dinen bir sakınca yoktur.
Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği bir üst yaş sınırı yoktur. Anne adayının yumurtaları bitip menopoz dönemine geçene kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.
Kadının yaşı önemli bir faktördür. Ancak yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu kabul edilen 40 yaş ve üstü kadınlarda preimplantasyon genetik tanı uygulanarak % 25-30 civarında gebelik elde edilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde daha önce 38 olan yaş sınırı 40'a çıkarılacak. Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması, Tüp bebek deneme sınırı ise 3 olacak.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Tüp bebek diğer tedavi yöntemlerine göre daha yüksek bir gebelik şansı sunmaktadır. Bununla birlikte, maliyeti daha yüksek bir tedavidir ve kullanılan ilaçlar ve işlemlere bağlı riskler içermektedir. Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik gelişirse çoğul gebelik (ikiz, üçüz vb.) ihtimali artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri