Balık zehirlenmesi de öteki besin zehirlenmeleri gibi mide bulantısı, kusma, ateşlenme, kramp ağrısı ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini belli eder. Balık zehirlenmesi gerçekleştiğinde ani bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Balık zehirlenmesi, balık tüketiminden sonra oluşan bir zehirlenme çeşididir.
Özellikle taze tüketilmeyen palamut,hamsi, uskumru, ton gibi koyu renk etli balıklar “histamin” ya da “scombroid zehirlenmesi”ne yol açıyor. Kara Etli Balıklarda Ortaya Çıkar, Balık, haftada 2-3 kez tüketilmesi gereken önemli bir besin kaynağıdır.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Balık Zehirlenmesi
Balıktan zehirlenme belirtileri ise diğer gıda zehirlenmelerine göre daha hızlı ortaya çıkar. Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra denge bozuklukları ve baş dönmesi de balıktan zehirlenen kişilerde sıklıkla görülen belirtilerdendir.
İlgili 45 soru bulundu
Haşlanmış sebzeler, elma ve limonlu su ile birlikte sulu besin ve çorba tüketmek de önerilir. Zehirlenmenin ardından en az iki gün beslenme aynı şekilde sürdürülür. Mide eski işlevine kavuştuktan sonra mideye yüklenmeden eski beslenme alışkanlığına geçilebilir.
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Bol bol su tüketilmelidir. Haşlanmış sebze gibi hafif besinler tüketilerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Limonlu su içilebilir.
Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Balık, dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabiliyor.
Balığın taze olması çok önemlidir. Ayrıca balık pişirildikten sonra bekletilen bir besin değildir. Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
balık 45dk ve 1 saat gibi sürede sindirilir.bu ve bunun gibi daha çok besin bilgisine ulaşmak istersen kaynakta mevcuttur.
Evet helvadaki tahin, vücuttaki zehri yok edebilen nadir besinlerden biri. Öte yandan balıktan sonra tüketilen helva balığın sebep olduğu kan şekeri düşüklüğünü de engelleyerek şekerinizi düzenler. Seyidoğlu Tahin Helvası ile hem sağlığınızı koruyun hem de lezzeti ile sofralarınızı tatlandırın.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
Balık tüketiminden önce ya da hemen sonra süt tüketimi tavsiye edilmez. Aksi durumda kişide mide bulantısı ya da ishal gibi sorunlar ortaya çıkar. Tabi balık yedikten sonra süt içildiğinde kesinlikle bu sorunlar ortaya çıkacak demek değildir. Balıktan sonra süt tüketmek herhangi bir zehirlenmeye neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri