Çalışma sahaları nerelerdir? Ekskavatör belgesi ehliyete işlenir mi?: Bu makina paletli ve lastikli olarak ikiye ayrılır. Ekskavatör paletli ise işlenmez, lastikli ise ehliyete işletilir.
G Sınıfı Ehliyet Kodları
Örnek verecek olursak vatandaşın sürücü belgesinin üzerine G sınıf (forklift) ya da G sınıf (ekskavatör) gibi ibareler yazılmaktadır.
G sınıfı ehliyet çeşidi, iş makinesi ehliyeti olarak da bilinir. Bu ehliyet iş makinesi türündeki motorlu araç kullananlara verilir. Kullanacağı araç alacağı iş makinesi eğitimine göre değişmektedir. Aynı zamanda adaylar G sınıfı ehliyet ile M sınıfı ehliyet içine giren araçları da kullanma yetisine sahiptirler.
Karayolunda ise Beko Ldoer kullanıcılara Trafik Memurları G sınıfı sürücü belgesini sormaktadır. Beko Ldoer Operatörlük Belgesinin Ehliyet Kodu 105.04 Beko Ldoer Ehliyeti şeklinderdir.
G sınıfı ehliyet ise; kişinin iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanmasına izin veren bir tür ehliyettir. G sınıfı ehliyetler ile iş makineleri dışında, motorlu bisikletler de kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ekskavatör belgesi ehliyete işlenir mi?: Bu makina paletli ve lastikli olarak ikiye ayrılır. Ekskavatör paletli ise işlenmez, lastikli ise ehliyete işletilir.
Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan sizlere teslim edilecek dosyayı bulunduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğiniz zaman Operatörlük Belgesini sürücü belgesine "G" sınıfı olarak işletebilirsiniz.
✅ 2023 Ekskavatör Ehliyeti Fiyatı : 7.000 TL. ✅ Sınav Harcı Ücreti : 260 TL.
Milli Eğitim Bakanlığı tüm bu sorulara cevap verdi. Operatörlük Belgeleri ile ilgili bir süre Yoktur.
Her ehliyet tipi için belirlenen özel bir yaş limiti bulunmaktadır. G sınıfı ehliyet yaş sınırı ise 18'dir. Yani G sınıfı ehliyet almak isteyen kimsenin 18 yaşını doldurmuş olması zorunludur.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Forklift kullanabilmek için bu araca özel olarak eğitimi ve belgesine sahip olduğunu belirten ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Fabrika ve depolarda genellikle yükleme, kaldırma ve istifleme gibi alanlarda kullanılan forkliftleri kullanacak olan kişiler mutlaka G sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
G sınıfı sürücü belgesi gerektiren iş makinalarını şöyle sıralayalım; forklift, kazıcı, greyder, kepçe, dozer, silindir, transporter.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
Bu sertifika genelde 10 gün içinde elinize ulaşmış olur. Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
İŞ MAKİNASI OPERATÖRLÜK KURSU
Sınavdan sonra alınan sertifika ile trafiğe kapalı alanlarda forklift kullanabilir. Ancak forklift ile trafiğe çıkmaları halinde ise mutlaka ehliyete G sınıfı olarak tescil ettirilmesi gereklidir.
Yeni çıkan İş Sağlığı ve Kanun kapsamında Kaldırma Yükleme (Personel ve Yük Yükseltici) Kullanıcıları Kaldırma Yükleme (Personel ve Yük Yükseltici) Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesi almak zorundadır.
Paletli Ekskavatör - 14 Ton -121 hp.
eleman.net verilerine göre, Ekskavatör Operatörü 2023 yılında ortalama 27.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ekskavatör Operatörü , Temmuz 2023 yılında ortalama 27.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.000 TL maaş alıyordu.
Paletli ekskavatörler yaklaşık 10 tona kadar çalışma ağırlığına sahiptir. Daha çok kazma ve düzenleme işlerinde kullanılırlar. Özellikle kara yolu çalışmalarında paletli ekskavatörden destek alınabilir. Yanı sıra peyzaj ve orman işleri gibi alanlarda da paletli ekskavatör kullanımı yaygındır.
Trafiğe çıkış izni verilirken makinenin zorunlu mali mesuliyet sigorta akdinin yapılmış olması ve Karayolları Genel Müdürlüğünden özel izin alınması mecburidir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre iş makinesi kullanacak olan operatörlerin iş makinesini kullanabilmeleri için bir belge almaları zorunludur. İş makineleri her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. Bu değişiklik sebebiyle tek bir iş makinesi operatörlük belgesi almak yeterli olmamaktadır.
Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri