Pamuk bitkisinin boyu 1-1,5 m.'ye kadar uzar, 50-60 günden sonra açık pembe veya sarı renklerde çiçek açar. Bu çiçekler kuruyup döküldüğünde, küçük koyu yeşil, piramit şeklinde ve ceviz büyüklüğünde bir tohum zarfı (koza) oluşur. Kozaların içinde 16-60 kadar tohum bulunur.
Dilimizde Pamuk çiçeği, Gül hatmi ve Ova saracağı adları ile bilinmektedir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Pamuk bitkisi çalımsı ağaç şeklindedir ve 90'dan fazla ülkede lifi ve tohumları için yaygın olarak yetiştirilmektedir. Dünya çapında ekim alanlarının yaklaşık % 2,5'uğu pamuk üretiminde kullanılır. Malvaceae familyasına ait olan angiosperm (kapalı tohumlu bitki), iki çenekli bir bitkidir.
Yaz başından sonbahar ortalarına kadar çiçekli. Lavatera tohumdan ekildiği ilk yıl çiçeklenen, ılıman bölgelerimizde ise sonraki yıla da dondan korunduğunda kalabilen bir çiçektir. * Lavatera Pamuk Çiçeği Tohumu Ekim Zamanı:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 5-10 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-21 günde çimlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
Pamuk bitkisi tropik ve çok yıllık bitkiler arasında yer alır.² Fakat günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde pamuk tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır.
Akdeniz ülkelerinin tamamında yetişir. Boyu 50 santimetre civarında, taç yaprakları 5 adettir. Yapraklar hafif tüylü 2 ile 4 santimetre uzunlukta, elips şeklindedir. Haziran ve Temmuz aylarında açan beyaz veya açık kırmızı çiçekleri aromatik özellik gösterir.
Pamuk gövdeleri dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yapraklar uzun saplı, parçalı ve tabanı kalp şeklindedir. Çiçekler saplı ve yaprakların koltuğunda tek tek bulunur.
Pamuk meyvesine Koza denir. Çiçek döllendikte sonra koza gelişmeye başlar ve 24 gün sonra gelişmesini tamamlar. 30-40 gün sonra da lifler oluşur.
Sorun pamuk bitkisinin gelişmek için suya ihtiyacı olması değildir, ama gelişim sırasında belirli bir süre suya ihtiyacı olması. Bu nedenle, sulama konusunda eğer sadece yağmura dayalı pamuk üretimi yapmayı düşünüyorsanız, bu pamuk üretiminin riskini arttırır ve dolayısıyla üretimde dalgalanma meydana getirir.
Pamuk kozalarının oluştuğu dönemde potasyum takviyesine ihtiyaç vardır ve yapraktan gübreleme yapılır. Yapraktan gübreleme ile kozaların büyümesi ve olgunlaşması desteklenmiş olur. Pamuğun ideal boy uzunluğuna erişmesi için azot içeren besleme gübreleri ile gelişimi desteklenmelidir.
Dünya üzerinde en iyi pamuk Güney Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Bazı ülkelerde balya ağırlıkları şöyledir; Avustralya da Pamuk Nakliye Kurumu balya ağırlığını yaklaşık olarak 227 kg (500 lbs bu değer 185–245 kg arasındadır) olarak belirlemiştir.
Pamukta ekim genellikle mibzerle sıraya ekim yapılır. Bölgemizde genellikle sıra arası 60-80 cm bırakılır. Çapalama ve bakım işleri traktörle yapılacaksa 65-70 cm, hayvanla yapılacaksa 50-60 cm bırakılmalıdır. Dekara 5-6 kg tohum, ekim için yeterlidir.
Pamuğun uzun süre, kötü şartlarda depolanması daha hızlı ve daha ağır renk kaybına neden olur. Hatta, serin ve kuru ideal bir depolama ortamında bile, pamuk bir yıldan fazla tutulursa renk bozulması başlayacaktır.
Pamuk Tohumu Nereden Alınır ve Nerede Bulunur? Pamuk tohumu özellikle pamuk tohumu satan firmalardan zirai ürünler satan yerlerden alınmaktadır. Pamuk üretiminde pamuk kalitesine ve çeşidine göre tohumlarda değişebilmektedir. Taze pamuk tohumu almak üretim verimi için öncelikli olan bir gerekçedir.
Bütün selülozik liflerde olduğu gibi, pamukta da ıslandığı zaman dayanıklılığında artma görülür. Dayanıklılık artması % 30 civarındadır. Pamuklu materyaller ıslandığı zaman ağırlığının % 70'i kadar su çeker.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri