Ülkemizde pamuklu kumaş dokuma fabrikaları İstanbul, Eskişehir, Kahramanmaraş, Erzincan, Malatya, Konya (Ereğli), İzmir, Kayseri, İzmir (Bergama), Adana, Aydın (Nazilli), Antalya ve Manisa'da yer alır.
Dokuma, giyim ve deri sanayii: Pamuklu dokuma sanayii; İstanbul, Adana, Aydın, Antalya, İzmir, Tarsus, Nazilli, Malatya, Kayseri illerinde yoğunlaşmıştır.
- İç Ege Bölgesi'nde Denizli çevresinde bulunan gelişmiş sanayi nedeni ile birçok pamuk buraya gelmekte, burada işlenmektedir. - Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yakın kısımlarda, üretim yapılmaktadır.
Kayseri Sümerbank Mensucat (Dokuma) Fabrikası
Ülkemiz Çin'den sonra en iyi ipek üretimi bölgesidir. Yurdumuzda en çok ipek üretimi Ege,Akdeniz ve Marmara'da yapılmaktadır. Üretim fabrikaları ise en çok Akdeniz'de kurulmuştur. Bunun sebebi üretim miktarından ziyade bölgede limanların olmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bursa'da 1940'lı yıllarda inşa edilen ancak zamanla atıl duruma geçen ipek fabrikası, 3 yıl önce Büyükşehir Belediyesince yapılan restorasyondan sonra ipeğine ve eski günlerindeki canlılığına kavuştu.
1843 yılında, Osmanlı imparatorluğunun ilk halı ve ipekli dokuma fabrikası, Fabrika-i Humayun Hereke' de kurulmuştur.
Ülkemizde pamuklu kumaş dokuma fabrikaları İstanbul, Eskişehir, Kahramanmaraş, Erzincan, Malatya, Konya (Ereğli), İzmir, Kayseri, İzmir (Bergama), Adana, Aydın (Nazilli), Antalya ve Manisa'da yer alır.
Başta Konya, Kayseri, Sivas, Aksaray, Uşak, Kula, Gördes, Bergama ve Milas olmak üzere, İpek Yolu'nun geçtiği bölgelerde dokumacılık gelişmiştir. Anadolu'da halı ve kilim dokumacılığının gelişmesinde en önemli etken, dünyanın en önemli ticaret yollarından biri olan İpek Yolu'nun bu bölgelerden geçiyor olmasıdır.
Dokumacılık günümüzde Manisa, Niğde, Konya, Afyon, Sivas, Kayseri, Hakkâri olmak üzere belli başlı merkezlerde devam eder. Kimi zaman dokundukları yerlerin, kimi zaman da aşiretlerin (Yörük, Beritan vb.) adlarıyla bilinirler.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması"na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 136,8 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Kayseri ve çevresinde dokunan halılar, Türk halı sanatının önemli bir bölümünü oluşturur. Kayseri halıları, Bünyan ve Yahyalı halıları olarak iki bölümde karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye'nin Halıları
Geçmişten günümüze Türkiye'nin her bölgesinde görülen halı dokumaları genellikle: Kayseri, Gördes, Milas, Demirci, Uşak, Yağcıbedir, Konya, Bursa, Kocaeli, Ardahan, Kars, Isparta il ve ilçelerinde dokuma halılar oldukça meşhurdur. Bu halılar içerisinde en meşhur olan halı ise Isparta halısıdır.
Arkeolojik buluntulardan dokumacılığın Anadolu ve çevresinde başladığı düşünülmektedir. Anadolu'nun yanı sıra, yaklaşık olarak M.Ö. 5500 yıllarına tarihlendirilen Kıbrıs, Girit ve Yunanistan'da arkeolojik dokumaların bulunması, dokuma ile ilgili buluntuların ele geçmesi bu tahmini doğrulamaktadır.
Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Kayseri'de 1932-1935 yılları arasında faaliyet göstermiş sanayi tesisidir. Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuştur; Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesistir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şereflendirdiği Cumhuriyet tarihinin en önemli sanayi kuruluşu olan Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın temeli 5 Ocak 1956'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından atıldı.
Kayseri'de pamuk yetişmez.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk yetişir.
Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz, bölgelerinde bulunan bazı iller ile özellikle Amasya, Diyarbakır, Hatay yöreleri ipekböcekçiliğinin yayılmış olduğu alanlardır. Aynı zamanda İpek bir tür patlayıcı olan Pikrik Asit yapımında da kullanılır.
Cumhuriyet döneminde Sümerbank çatısı altında çalışmasını sürdüren Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası; 1995'te özelleştirme yasası kapsamında Millî Saraylar'a bağlanmıştır.
Hereke halısı Türkiye'de Kocaeli'ne bağlı bir kıyı şehri olan Hereke'de üretilen halıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri