Çoğu zaman: * Fide yetiştiriciliğinde toprak kalitesinin düşük olması, * Yanlış sulama, * Besin eksikliği veya fazlalığı, * Yetersiz aydınlatma, * Fide üretiminin son aşaması olan 'sertleştirme işlemi'nin yapılmaması, * Sık dikim, * Başka nedenler Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar.
* Yeni yapraklar kıvırcıklaşırsa ve daha yaşlı olanlar sarıya dönerse ve dökülürse, potasyum eksikliğidir, organik potasyum metaryallerinden biriyle gübrelemek bu durumun düzeltmesine yardımcı olur. * Yaprakların damar arasında sarıya dönme varsa; magnezyum eksikliğidir. Magnezyum için epsom tuzu kullanılabilir.
Çünkü, domates tohumu çok nem gerektiren bir sebze olmaktadır. Ayrıca sulama eksikliği ile yeşillikler su ve renklerini kaybetmektedir. Hafifler, kıvrılır ve sararmalar meydana gelmektedir. Aşırı sulama, domates tohumu ekimden sonra kuruması ve çürümeye başlamasına neden olmaktadır.
Eğer domatesleriniz oluşmaya başladıysa bitkinin altında yer alan ve yavaşça sararmaya başlamış olan yaprakları temizlemelisiniz. Bu işlem, bitkinizin havalanmasını sağlayacaktır.
- Mevsimsel nedenlerden dolayı bir sararma görülüyorsa, bir müddet sulamayı azaltabilirsiniz. Örneğin; siklamen çiçeğinin kış sonunda ve bahar başında yaprakları sarabilir. Sararma görüldüğü zaman sulama azaltılıp, tekrar filizlendiği zaman normal sulamaya başlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Magnezyum eksikliği yapraklarda sararmaya sebep olabileceğinden, magnezyum içeren bir gübre, bitki besini tercih etmek bitkinize iyi gelebilir, unutmayın!
Yapraklarda sararma varsa, toprakta besin eksikliği olabilir. Gübre yanıklarından kaçınmak için toprağına dikkat edin. Çiçekçilerin önerdiği toprakları kullanmaya özen gösterin. Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar. Bu hastalık yaprak, taç yaprak ve gövdede lekeler şeklinde kendini gösterir. Bu lekeler, sporlanmanın neden olduğu iç içe geçmiş koyu ve kahverengi halkalar sayesinde diğerlerinden ayrılır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Domates yapraklarında kuruma;Kış boyu toprakta kalan bitki artıklarından dolayı kaynaklanmaktadır. tohumla bulaşmaktadır. Nemli havalarda görülen yaprak kuruması yaprak üzerinde lekelere ve renkli şekillerde noktalar oluşmaktadır. Meyve ve sapta halkalar şeklinde kuruyan lekelerde görülmektedir.
Mücadelesi için kültürel önlemlerden nemlendirme ve kükürt uygulaması başarı sağlar. Rüzgar giren kısımların kapatılması ve bitkinin rüzgara maruz bırakılmaması da çok önemli bir etkendir. Kimyasal mücadele de Abamectin, Spiromesifen, Spirotetramat ve diğer bazı preparatlar kullanılabilir.
Ancak bazen, en iyi çabalarınıza rağmen, bitki yaprakları sararır. Kloroz olarak bilinen sararma, bir şey bitkinizin klorofil pigmentine zarar verdiğinde meydana gelir. Bu pigment bitkinin güzel yeşil renginin sağlayan pigmenttir. İyi haber şu ki, sarı yapraklar bitkilerin yardıma ihtiyacı olduğunu size bildirir.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır. Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domatesler için “3 günde bir sulanmalı” gibi bir tavsiye verilemez. Bitkileri ne kadar sulamanız gerektiği bir dizi faktöre bağlıdır: Hava Sıcaklığı: Sıcak havalarda topraktaki su daha hızlı buharlaşır.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
İlk gün bolca can suyu vermiştik. Daha sonraki 2-3 günde ise azar azar günde 2 sulama yapmıştık. Şuan ise toprağın ve havanın durumuna göre bitkiye 4-10 gün arasında su vermeyeceğiz.
Domateslerin iyi sulanması halinde ürünü de iyi olacağı bilinen bir gerçek. Ancak bizim istediğimiz, sulama olmadan da domates fidelerinin iyi cinste ve kaliteli ürün verebilmesi.
Adaptasyon canlıların yaşamda kalmasını arttıran bir olay olmaktadır. Ortama uyum sağlayamayan canlılar içlerinde bulundukları çevre şartları ile mücadele edememektedirler. Bitkilerinde yapraklarının sararması adaptasyon olarak ele alınmaktadır.
Azot çok hareketli bir elementtir, bitki en çok ihtiyaç duyduğu yere aktarır: örneğin yeni açan yapraklara yeterli azot bulunamadığı durumda yaşlı yapraklardan gençlere azot aktarımı olur ve bu da yaşlı yaprakların sararmasına neden olur.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri