- Penye kumaşlar, normal pamuk kumaşlara göre çok daha yumuşak bir dokuya sahiptir. - Penye kumaşın, hava geçirmesinden ötürü kullanım sahalarına göre farklılık göstermektedir. - Penye kumaş, kıyafet sektöründe çokça kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise kumaşın terletme özelliğinin bulunmamasından kaynaklıdır.
-Tarama işlemi gören penye kumaş kısa, çıkıntılı iplikleri ortadan kaldırdığı için temiz ve yumuşak görünüme sahiptir. -Genellikle esnek bir yapıya sahiptir. -Penye kumaş, normal pamuğa gör daha yumuşak bir dokuya sahiptir. -Giyim için kullanılan ürünlerde terletmeme özelliği vardır.
% 100 COTTON PENYE
Pamuk, dünya üzerinde elyafından en çok yararlanılan bitkidir. Penye ipliği , karde pamuk ipliğine göre daha kaliteli olup düzgün görünümlü ve homojendir. Bu ipliklerden üretilen kumaşlar, daha yumuşak tutumlu, daha sağlam, daha düzgün yüzey görünümlü, daha temiz ve parlaktır.
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır. Pek çok alanda kullanılabilen ve doğal olan pamuklu kumaşlar diğer kumaşlar gibi ağır yapıda değildirler ve bakımları pratiktir. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar tekstil alanında en çok kullanılan kumaş türüdür.
Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Pamuk ipliği türlerinden üretilen kumaşlara ise penye kumaş adı verilmiştir. Penye iplikler, pamuk ipliklerinden üretilen çok kaliteli iplikler arasındadır. Oldukça uzun pamuk elyaflarından üretilen penye kumaş, dayanıklı ve yumuşak görünümüyle oldukça iyidir.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
5- Pamuklu Kumaş
Yukarıda bahsettiğimiz tüm kumaşların yapılarından görülebileceği üzere yazın en çok tercih edilen ve en kullanışlı ürünler genel olarak pamuklu yapıdadır. Pamuklu kumaşlar, terin buharlaşıp havaya karışmasını sağlar. Esnek bir kumaş türü olan pamuklu kumaş, aynı zamanda serin tutar.
Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır.
Penye, sadece taranmış kaliteli pamuğu örerek yapılan bir kumaş. Adını Fransızca taramak fiilinden alır. Türkçede tişört anlamını kazanmıştır.
Pamuk kumaşlar tamamen doğal bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ciltte alerjik reaksiyon oluşturma riski çok azdır. Hava geçirgenliği yüksek olan özel yapısı sayesinde terlemeyi önler ve nemi emerek sıcak yaz aylarında konfor sağlar.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Pamuk kot pantolonda, tişörtlerde, nevresimlerde, havlularda, iç çamaşırı ve çoraplarda, aktif giyimde, montlarda ve çok daha fazlası birçok ürün yapımında kullanılıyor. Doğal bir hammadde olan pamuk doğada çözünebilen, nefes alabilen ve hava geçiren bir kumaştır.
%100 pamuk, pamuk-polyester karışımı kumaşlardan sonra en çok tercih edilen eşofman kumaşıdır. Özellikle kısa süreli spor aktivitelerinde veya gündelik giyimde, doğal olması sebebiyle ön plana çıkar.
Çabuk kurumasından dolayı dış kıyafetlerde tercih edilir. Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.)
Pamuk (cotton), (Gossypium hirsitum) ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türü. Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır.
Organik pamuk, organik tarım standartlarına uygun olarak üretilen ve sertifikalandırılan pamuktur. Üretimi, yapay girdilerden ziyade doğal süreçleri kullanarak toprakların, ekosistemlerin ve insanların sağlığını korur.
Pamuk tarlalardan toplanıp işlendikten sonra tişört gibi giyeceklerin üretiminde kullanılırken, yün ise hayvanlardan elde edilen bir üründür. Yıkama esnasında farklı kumaşları birbirinden ayırmalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri