Pamuk tarlalardan toplanıp işlendikten sonra tişört gibi giyeceklerin üretiminde kullanılırken, yün ise hayvanlardan elde edilen bir üründür. Yıkama esnasında farklı kumaşları birbirinden ayırmalıyız.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Pamuk gabardin kumaş, pamuk ve yün karışımının sık dokunmasıyla imal edilmiş bir kumaş türü. Dayanıklılığı ve sağlamlığıyla öne çıkan pamuk gabardin kumaş, sıcak tutma özelliğinden dolayı genellikle kış aylarında kullanılıyor.
Yün kumaş çeşitli hayvanların tüy liflerinden elde edilerek üretilir. Özellikle kış mevsiminde sıcak tutan yün kumaşlar ev tekstilinde ve giyim sektöründe de sıklıkla kullanılıyor.
Bunu anlamak için yakma testi uygulanabilir. Kişiler ellerini ıslatıp elbisenin üzerini ovalaması gerekir. Çıkan lif parçacıklarını da yakarak test edilmektedir. Çıkan koku kağıda benziyor ise kumaşın pamuklu olduğu anlaşılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Dünya genelinde, farklı yün tipleri üreten 200'den fazla değişik koyun türü veya ırkı olmasına rağmen, Avustralya'daki Merino koyunları, en ince ve en yumuşak yünü üretmektedir. Bu yün, dünya üzerindeki yün türlerinin en kalitelisi olarak kabul edilmektedir.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Yünlü Kumaşlar Özelliklerine bakacak olursak; Birçok ağırlıkta ve örgülerde olduğu gibi tüm iklimlerde rahat bir şekilde kullanılır ▪ Kışın sıcak, yazın serin tutar, çünkü yün vücuda nefes aldırır, sağlıklıdır. Nemi diğer doğal elyaflardan daha iyi emer.
Kaliteli bir yün kumaşı anlamak için dokunmanız yeterli olacaktır. Orta-üst seviye yumuşaklığa sahip olan bu kumaş türü, sık dokunduğu zaman yumuşaklığı azalır. Bu da liflerin kolay yıpranmasına yol açar. Bu yüzden çok sık dokunmamış, yumuşak yapıda olan yün kumaşların kaliteli olma ihtimali daha yüksektir.
Pamuk, nemi, sıcağı içerisine çeken fakat dış ortama sıcaklığı da soğukluğu da vermeyen bir malzemedir. En sağlıklı ve en doğal dolgu malzemesi olması nedeniyle en sık tercih edilen yorganlar arasında pamuklu yorganlar bulunur.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir. Bu nedenle endüstriyel kirliliğe neden olmaz. Esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisindeki doğal kıvrım ve sarmallar sayesinde eski haline dönebilen yünler, bu açıdan oldukça konforludur.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yün yıkarken köpük kalıntılarının önüne geçmek için çamaşır sodası yerine sıvı deterjan da kullanabilirsiniz. İyice yıkadığınız koyun yününü süzerek birkaç kez temiz suda durulamalısınız. Ardından suyu tamamen süzülen yünleri balkona sererek güneşte kurutabilirsiniz.
Yün bazı memelilerden (özellikle koyun, keçi, deve, lama, ada tavşanı) elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür.
5- Pamuklu Kumaş
Yukarıda bahsettiğimiz tüm kumaşların yapılarından görülebileceği üzere yazın en çok tercih edilen ve en kullanışlı ürünler genel olarak pamuklu yapıdadır. Pamuklu kumaşlar, terin buharlaşıp havaya karışmasını sağlar. Esnek bir kumaş türü olan pamuklu kumaş, aynı zamanda serin tutar.
Pamuk, poplin, keten, ipek kumaşlardan tasarlanan gömlekler terletmeyen yapısıyla özellikle sıcak havalarda sıklıkla tercih edilir. Pamuk kumaşlardan tasarlanan gömlekler, hem yumuşak oluşu hem de nemi tutmasıyla uzun süre rahatsız etmeden kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri