En basit anlatımla pamuk yağı pamuğun tohumundan işlenmesi ile elde edilen bitkisel yağdır. Tamamen doğal yöntemler kullanılarak elde edilen ve üretim aşamasında hiçbir rafine işleme maruz kalmayan bu yağ oldukça besleyici özelliklere sahiptir.
Yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip olan besin, besleyici özelliği ile dikkat çeker. Hidrojenasyona ihtiyaç duyulmadan üretilen pamuk yağı özellikleri sayesinde diğer yağlara oranla daha düşük oranda kolesterol ve trans yağ içerir. 100 gramı yaklaşık 882 kalori olan yağ, kalsiyum, sodyum ve potasyum içerir.
Doymamış yağ asidi içeren yağlar oda sıcaklığında sıvıdır. Pamuk yağı, soya yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel tohum yağları doymamış yağ asidi içerir.
Ülkemizde başta Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere pamuk bitkisi, Ege ve Antalya bölgelerinde yaygın bir şekilde yetiştirilir. Bu bitkinin tohumlarında bulunan pamuk çekirdekleri öğütülerek pamuk yağı olarak adlandırılan bitkisel bir yağ elde edilir.
Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Antioksidan bakımından zengin bir yağdır. Pamuk yağı E vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum içerir. Aynı zamanda yapısında omega-3, omega-6 gibi yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitleri, vücut tarafından üretilmediğinden dolayı pamuk yağı ile dışarından alınabilir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede sıkça kullanılır ve ayrıca bazı cilt rahatsızlıkları için de doğal bir yağ olarak kullanılmaktadır.
Doymuş yağlar (tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, margarinler), doymamış yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağları, balıkyağı) ve trans yağlar.
Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur. Fazla miktarda kolesterol içerirler.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış 'iyi' yağlar kalp hastalığına karşı taşıdığınız riski azaltıyor. Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli, alın teri, emek isteyen bir iş.
yağların besleyici özelliğinin yok olarak bozulmasını sağlayan etkenler; oksijen, ışık ve sudur. pamuk yağı muhafaza edilirken ağzı hava almayacak şekilde kapalı bir teneke ya da cam kapta, ışık almayacak şekilde ve nemsiz bir ortamda saklanması gereklidir.
Bu yağı yeni duyan kişiler pamuk yağı tadı nasıl sorusuna cevap arar. Pamuk yağı hafif bir tada sahiptir. Rengi ise diğer yağlara göre çok daha açıktır.
Pamuk Yağı Soğuk Sıkım 5 lt Fiyatı 777,20 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri