Bebeklerde damak ve dil üzerinde ve yanaklarda pamuğa benzeyen lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı candida albicans adlı bir mantar paraziti nedeniyle oluşur. Genelde yeni doğan bebeklerde yaygın olarak rastlansa da bir yaşına kadar tüm bebeklerde görülebilir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda çok sık görülmesine karşılık nadir de olsa yetişkin bireylerde de görülebilmektedir. Pamukçuk, yanakların iç yüzeylerinde ve dilin üst yüzeyinde beyaz renkli tabakalanmalar ile kendini belli eder. Hafif şiddette bir hastalık olup genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz.
Daha çok yenidoğan ve 1 yaş altındaki bebeklerde görülse de her yaştaki çocukta ve yetişkinde pamukçuğa rastlanabilir.
Genelde yenidoğan bebeklerde görülen bu hastalık, bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Genellikle birinci haftada ortaya çıkar. Prematüre doğan bebeklerde pamukçuk daha sık görülür.
Bağışıklık Sistemi Zayıflamış Yetişkinlerde Oral Pamukçuk
Oral pamukçuk, akciğeri, karaciğeri ve sindirim sistemini etkileyerek vücudunuza yayılabilir. Eğer enfeksiyon bağırsaklara yayılırsa, bu durum beslenme bozukluğuna yol açabilir ve sizi zayıflatabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Pamukçuk kendiliğinden geçer mi? Pamukçuk yatkınlık yaratan durum ortadan kalktığında kendiliğinden düzelebilir. Ağız hijyenin sağlanması, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklığın güçlendirilmesi ya da ağza uygun olmayan protezin düzeltilmesi sonucu pamukçuk kendiliğinden geçebilmektedir.
Pamukçuk bazen emme sonrası oluşan süt kalıntısı ile karıştırılabilir. Ancak anlamak oldukça kolaydır: Beyaz tabaka sütten kaynaklanıyorsa temiz bir bezle silindiğinde kolayca ortadan kalkar ve doğal dil görüntüsü belirir. Ancak pamukçuk ise tabakayı kaldırmak daha zor olabilir.
Candida albicans isimli bir maya ya da mantardan kaynaklanan pamukçuk bebeklerde rahatsız edici ve ağrılı olabilen bir durumdur.
Pamukçuk tedavisinde en çok bilinen ve yaygın bir şekilde uygulanan bitkisel tedavi yöntemi karbonattır. İçme suyunu kaynatın, içine az bir miktar karbonat ekleyin. Daha sonra temiz bir bezi parmağınıza geçirin ve bu karışıma batırın. Ardından bu bezle ağız içini temizleyin.
Bebeklerde damak ve dil üzerinde ve yanaklarda pamuğa benzeyen lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı candida albicans adlı bir mantar paraziti nedeniyle oluşur. Genelde yeni doğan bebeklerde yaygın olarak rastlansa da bir yaşına kadar tüm bebeklerde görülebilir.
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Bebeklerin ağız temizliği kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez, daha önce kaynatılan ve soğutulan suyun içerisine batırılıp ağız içi temizliği için tercih edilebilir. Islatılmış bir bez ile, bebeğin yanak için ve dil üstü hafif bir şekilde silinebilir.
Dil Mantarı Hangi Doktora Gidilir? Dil üzerinde gelişen rahatsızlıklara ve hastalıklara hastanelerin Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümü ve farklı nedenlere bağlı olarak gelişmesi durumunda Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümü bakmaktadır.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Pamukçuk hastalığının belirti ve semptomları başlangıçta fark edilmeyecek kadar hafif olabilir. Pamukçuk hastalığının en yaygın belirtisi, dilde, yanakların iç kısmında ve bazen damakta, diş etlerinde ve bademciklerde kremsi beyaz lezyonlardır. Bu lezyonlar hafif kabarık bir halde olabilirler.
Pamukçuk, bebeklerin ağız içinde görülen bir tür mantar hastalığıdır. Candida albicans isimli mantar mikrobunun oluşturduğu pamukçuk çoğunlukla dilde görülen beyazımsı yamalarla kendini belli eder.
Dilde beyazlık, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında vitamin eksikliği, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, tütün ürünleri kullanımı ve yeterince meyve-sebze tüketilmemesi gibi faktörler sayılabilir. Çoğu zaman zararsız olan bu durum, nadir de olsa ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Pamukçuk, vücutta doğal olarak oluşan mantarların dengeden çıkmasıyla meydana gelir. Bu yüzden çok yaşlı insanlar, çok genç insanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler daha yüksek risk altındadır. Bununla birlikte düzgün ağız hijyeni pamukçuk tedavisinin önemli bir parçasıdır.
İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir. Bakanlıkça resmen tavsiye edilen ilaçlardan biri kullanılır.
Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin. Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden.
Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Dudağına ve yanağına dokunulduğunda yenidoğanlarda emme refleksinin başlaması beklenir. Sağlıklı bir bebeğin göstergesidir. Aranma-emme refleksi uyanıkken 4'üncü aya kadar devam eder.
Emmek, bebek için reflex bir durum olsa da nörolojik ve fiziksel hastalıkların yanı sıra daha pek çok faktörden büyük oranda etkilenen oldukça kompleks gelişim basamaklarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri