Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması.
Antioksidan etkisi bulunan zerdeçal, gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan zerdeçal, boğazı rahatlatmaktadır ve öksürüğe iyi gelmektedir. Zerdeçalın lifli yapısı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi, kilo kontrolü sağlamada etkilidir.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN ZERDEÇALLI KÜR TARİFİ
Her gün yarım veya çeyrek su bardağı yoğurda 1 çay kaşığı zerdeçal, çeyrek çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin, karıştırın ve tüketin. Cacığa koyarak da tüketebilirsiniz.
Kök, yumuşak veya buruşmuş olmamalıdır. Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
Zerdeçal içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak dostu olarak nitelendirilebilen bu besin kabızlık, şişkinlik gibi toplumun büyük bölümünü etkileyen sindirim sistemi problemlerini hafifletir.
İlgili 25 soru bulundu
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
İbrahim Saraçoğlu zerdeçalın sindirim sistemine, iltihap ve eklem ağrılarına, kalp ve damar sağlığına birçok faydası olduğunu vurgulamaktadır. Toz halindeki zerdeçal etli ve sebzeli yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullanıldığı gibi kök yani çubuk zerdeçal da suya atılarak çay şeklinde de tüketilebilir.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
Zerdeçalın LDL, ya da kötü kolesterolü düşürdüğü, kan pıhtılaşması ve damar tıkanıklığını önlediği tespit edilmiş.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin. Bu kürü uyguladığınız süreç içerisinde yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
Aslında her defasında zerdeçalı çiğ ya da pişmiş halde yemek de doğru değil, değişim yapmak daha doğru. Zira, pişmiş zerdeçalın DNA koruma (yani kanseri önleme gücü) daha fazla iken çiğ zerdeçalın iltihap önleme (eklem ve beyin desteği) gücü daha fazla.
1 parça zerdeçalı rendenin en küçük tarafıyla rendeleyin. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Ardından büyük bir cezveye 1 su bardağı sütü alın. Üzerine rendelediğiniz taze zerdeçalı ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın.
Taze zerdeçal kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenir ve dilimlenebilir. Taze zerdeçalı çocuklarınızın çorbalarına ilave edebilir, salatalara ekleyebilir, hamur işlerine renk katmak için kullanabilirsiniz. Sütün içine ilave ederek tüketebilir ve eti marine ederken kullanabilirsiniz.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Cildi gençleştirir.
Zerdeçal, hücre yenilenmesine katkı sağlar. İçerisinde bulunan B6 vitamini ve C vitamini cilt için faydalı olan vitaminlerdir. Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cilt sağlığını korur.
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve karaciğer sağlığı için faydaları olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar zerdeçalın sadece 8 hafta sonra karaciğer enzimlerinin kan seviyelerini ve karaciğerdeki yağ miktarını azalttığını bulmuştur.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki.
Zerdeçal bal karışımı faydaları
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri