Pancarları kabuklarını soymadan kaynar su dolu bir tencerede 25 dakika haşlayın.
Pancarları iyice yıkadıktan sonra bütün olarak(tadının dağılmaması için) düdüklü tencereye alıyoruz. Pancarlar büyük olduğu için zaten düdüklü tencereyi dolduruyor ve yarısına kadar da su ekleyip 40 dk kadar haşlıyoruz. Soğuduktan sonra yıkayıp soyup dilimliyoruz. Harika bir lezzet tavsiye ederim.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
İlgili 15 soru bulundu
Haşlamadan pancar turşusu normal turşu yapar gibi yapılır. Bunun için pancarlara ön haşlama yapmadan kabuğunu ince soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir kavanoz içine doğradığınız pancarları koyun. Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle pancarların üzerine sıcak suyu ilave etmeden soğuk su ekleyerek haşlamaya özen gösterin.
Kırmızı pancarın kabukları temizlenir ve orta ateşte haşlanır. Ateşten alındıktan sonra kabuklar soyulup rendelenir. Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılarak tüketilir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Kırmızı pancarın içeriğinde bulunan nitrat sayesinde vücutta bulunan kan damarları genişleyerek, kan akışının sağlanmasını ve kan basıncının düşmesinde etkili olmaktadır. Bu durum kalp hastalığı ve felç riskinin azalmasını sağlamaktadır.
Rendelenmiş pancarların üzerine yarım su bardağı kırık ceviz ekleyin. Ardından kaba yarım demet ince ince doğranmış maydanoz koyun. Son olarak kırmızı pancar salatası üzerine damak tadınıza göre tuz, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ekleyip, güzelce karıştırın.
Kırmızı pancarı haşlamanın en kolay ve hızlı yolu bir düdüklü tencere kullanmaktır. İyice yıkayıp kabuklarını fırçaladığınız pancarları dörde bölüp düdüklü tencereye alın ve kaynadıktan sonra 15 dakika kadar haşlayın.
Hazırladığınız pancarları 150-200 derecede ısıttığınız fırına koyun ve 50-60 dakika pişirin. Pancarları sık sık kontrol edin.
Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Pancarları soyup istediğiniz şekilde kesip derin bir tencereye alıp üzerine elma sirkesi koyup 5 -6 saat bekletin. Ardından içine 15 bardak su koyup kaynatalım. İçinden pancarları alıp suyunu günde 2 kez 1 kahve fincanı içelim. Yemeklerden sonra içelim.
Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
Betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşır ve kalbi korur, kansere karşı savaşır. Ayrıca betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı korur.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Kansızlığı Önleyici
Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri