Yapmanız gereken, meyve sıkacağıyla pancar suyunu çıkardıktan sonra, içerisine birkaç ceviz atarak, blenderdan geçirmeniz. Daha sonra tüketmeniz için dolaba koyup 1 gün bekletmeniz yeterli olur. Pancar Suyu kullanımı, düzenli şekilde yapılmalıdır. Burada düzenli olması çok önemlidir.
Pancar suyunun günde bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Dilerseniz pirinç pilavı yaparken pancar suyu kullanabilirsiniz. Böylelikle hem pilavın besleyiciliği artar hem de rengi pembe olur.
Kırmızı renkli besinler, antioksidan bakımından zengin olduklarından tam bir şifa kaynağı olarak bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kırmızı pancar suyunu hemen hemen her gün içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
Hipertansiyonu olan kişilerle yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla (250 ml) kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir. Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Bağırsak içerisinde bulunan zararlı bakterileri temizler ve sindirim sistemini düzenler. İçerisinde bulunan nitrat sayesinde kan damarlarını genişletme gibi bir etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği de beyin sağlığı açısından oldukça etkilidir.
İlgili 33 soru bulundu
Sağlık açısından oldukça faydalı bir içecek olan pancar suyunu günlük beslenme planınıza bir bardak olacak şekilde ekleyip tüketebilirsiniz. Pancar suyunun sağlık açısından da bir çok faydası bulunmaktadır.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır. Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarıda engelliyebilir.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Ayriyeten kırmızı pancar bazı hastalıkların oluşmasının da önüne geçer. İşte o hastalıklar... 1- Ödemi Engeller: Vücuttaki serbest radikaller ve trombosit hücreleri dengede tutup ödem oluşumunun önüne geçer.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
Pancar bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkileri olduğu düşünülmektedir. Kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olabilir.
Metabolizmayı güçlendirir ve yağları yakar. Pancar potasyum içerir, bu kan basıncını düzenler. İçeriğindeki lifler ile vücuda detoks yapar, toksin ve sıvı tutulumunu önler.
Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir.
Kırmızı pancar, antioksidan bakımından oldukça zengin olan bir sebzedir. İçerisinde yüksek miktarda C, B ve A vitamini vardır. Bunun yanında mineral bakımından da çokça zengindir. Kırmızı pancarın, kan basıncını düşürdüğü, enerjiyi artırdığı ve vücuttaki iltihapların kurutulmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor.
Lif bakımından zengin olduğu için özellikle bağırsak hareketliliğinde olumlu etkisi bulunur. Kan basıncını düşürdüğünden kalp ve diğer rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Balcı, “Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde etkili olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar düzeyini arttırarak kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getirmektedir.
Eğer ıspanağı sevmiyorsanız ya da çocuğunuza ıspanak yedirmekte zorlanıyorsanız pancar yaprağına bir şans verebilirsiniz. Pancar yaprağı A vitamini bakımından zengin bir besindir. A vitamini ile doğrudan ilişkili olan beta karotenin sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur.
Kırmızı pancar düzenli bir şekilde tüketildiğinde sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağladığından kilo vermenize de yardımcı olur.
Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz. Ardından pancarları tencereye aktarıp üzerine soğuk su ilave edin. Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri