Pancar: Mayıs ayında tohumu ekilir. Havuç: Ağustos ayında tohumu ekilir. Karnabahar: Mayıs ayında tohumu ekilir.
Yani sıcaklık ve yağış durumuna bağlı olarak şeker pancarının ekileceği alanın toprağı tırmıkla işlenecek hale geldiği zaman şeker pancarı ekimi için ideal zamandır. Bu durum İç Anadolu Bölgesi'nde mart sonu ile nisan ortalarına denk gelir.
Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
-Tohumun çimlenme süresi 10-15 gündür. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gerekmektedir. -Olgunlaşma Süresi 120-180 gündür.
Tohumların ekimi: Havuç tohumları, hazırlanan toprak yatağına yaklaşık 1-2 cm derinliğe ekilir. Tohumlar arasında yaklaşık 2-3 cm mesafe bırakılmalıdır. Daha sonra tohumları hafifçe toprakla örtün. Sulama: Ekimden sonra toprağı hafifçe sulayın.
İlgili 41 soru bulundu
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
Pancar Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Pancar tohumu ülkenin her tarafında yapılan bir işlem olduğu için bölgelere göre zamanı değişkenlik gösterebilmektedir. Pancar tohumu şubat, mart ve nisan aylarında toprağa ekilmektedir.
Şeker pancarı yetiştiriciliğinde yetişme dönemi, sonbaharda sıcaklığın 5 dereceye ulaşması ile sona erer. Yani ekim ile hasat zamanı arasında yaklaşık 200 gün olur. Şeker pancarı hasadı için en uygun dönemin eylül sonu ile ekim ayı ortaları olduğu söylenebilir.
Havalı mibzer kullanarak ekilen şeker pancarı tohumlarından daha çok verim alınabilir. Bu nedenle ilkbahar döneminde toprağın hazırlığı yapılmalıdır. Tohumların yatağı hazırlandıktan sonra uygun şekilde ekim yapılabilir. Ekim için ideal zaman aralığı ise; mart sonu nisan ortasıdır.
Havuç Kaç Ayda Hasat Edilir? Havuçlar, ekimden hasat aşamasına kadar genellikle 3 ila 4 ay arasında olgunlaşır. Ancak bu süre, yetiştirme koşullarına, havuç çeşidine ve iklim şartlarına bağlı olarak değişebilir.
Havuç Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar. 2-3 günde bir sulamak yeterlidir. Suyu çok fazla sevmediğinden toprağın nemli olması havuç tohumu için yeterli olur.
Havucun isteği derin bünyeli, besin maddeleri yönünden zengin, serin ve iyi işlenmiş bir topraktır. İmparator grubu havuçlar başta olmak üzere birçok havuç türü derin bünyeli, killi kumlu topraklarda başarıyla yetiştirilir. Uygun çevre koşulları oluşursa killi topraklarda da üretilen havuçlar yüksek verime ulaşabilir.
Dekara kök- gövde verimi en yüksek (9706 kg/da) Eldorado çeşidinin kaplı tohumlarından, en düşük (7245 kg/da) ise Giraf çeşidinin kaplı tohumlarından elde edilmiştir. Kaplı ve kapsız tohumlar arasında verim bakımından en büyük fark Giraf çeşidinde tespit edilmiştir.
Bu sebeple şeker pancarı bitkisi çimlenmeyi garanti altına almak için ekim sonrası mutlaka sulanmalıdır. Toprak bünyeleri dikkate alınarak sulamalar 15 Haziran-15 Eylül arası dönemde orta ve ağır bünyeli topraklarda 7- 8 gün, hafif bünyeli kumsal topraklarda 5-6 gün aralıkla yapılmalıdır.
Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Sonbahar ve kış ayları için tohum ekimlerine başladık. İlk tohum çeşidimiz kırmızı pancar, yaz aylarında dahi salatalarda aranan bir çeşittir.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Önerilen bitki sıklığına ulaşabilmek için ekim mesafelerini aşağıdaki gibi ayarlayabilirsiniz; Sıra üzeri: 18-24 cm. Sıra arası: 45-50 cm.
Böyle bir sistemde şeker pancarı hasadından sonra tarlayı değerlendirebilecek en uygun bitkiler olarak kışlık buğday ve arpa görülmektedir. Şeker pancarı hasadının erken ya da geç yapılmasına bağlı olarak, bu alanlara yapılacak kışlık hububatın ekim zamanı da değişebilmekte ve genellikle de gecikmektedir.
Hayvan pancarında toprak yüzeyinde yetişen çeşitler iri olduğundan sıra aralığı 40-45 cm, toprak içinde yetişen çeşitlerde ise sıra aralığı 30-35 cm dir. Çapalamada sıra üzerine verilecek aralık ise 40-45 cm dir.Ekim derinliği 3-4 cm dir. Mibzerle dekara 1-1.5 kg tohum yeterlidir.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Havuç tohumunu ekmek için kış mevsimi dışındaki zamanları değerlendirmelisiniz. Ekilecek toprağın 2-3 cm derinliğine tohumlar atılır. Havuç tohumunun daha iyi şekilde çimlenmesi için toprağa ekmeden önce nemli bir poşet ya da peçete arasında 1 gece bekletebilirsiniz.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir. Sıcaklık tu- runcu rengin oluşumunda etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri