Patates tarımı yapılan bölgelerde hastalık ve zararlılardan en az etkilenmek için ekim nöbeti çok önemlidir. Ayrıca şeker pancarının önce ve sonra patates dikimi yapılması durumunda topraktan geçen hastalıkların yoğunluğunu artırma riski vardır.
Ayrıca ayçiçeği ve kolza için patates iyi bir ön bitkidir. almaya yettiği yerlerde patates turfanda olarak yetiştirilirken arkasında ikinci ürün olarak çeltik, soya, susam yerfıstığı, mısır ve ayçiçeği ekilir.
1 patatesten kaç patates çıkar
Şöyle ki; patates sadece tek bir patatesin ekimi şeklinde yapılsaydı 3-25 arasında yumru verebilirdi ancak bazen 1 patates bünyesindeki göz sayısına göre parçalarına doğru şekilde kesilip ekilmesi halinde 1 patatesten 5 ocak patates ekilebilir.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu denemede, KTS®' nin yapraktan uygulamaları, uygulanan doza bağlı olarak verimi %52-63 arasında arttırmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir. Tohumluk üretiminde sıra araları aynı kalırken sıra üzeri kısalır (20 cm). amaç daha fazla büyümeyen yum- ru elde etmektir. Dikim derinliği; yüzlek dikimde 2 cm, derin dikimde 5 cm'dir.
Patatesin en fazla suya ihtiyaç duyduğu devre, çiçeklenmeden 20 gün önce başlayan ve yumru yapmaya başladığı zamana kadar geçen devredir. Sulama yeterli ve düzenli yapılmadığı taktirde, başta verim kaybı olmak üzere, memeli ve çatlak yumrular, yumru içinde kararmalar ve boşluklar ortaya çıkar.
Çalışmada, en yüksek yumru verimleri erkenci özellikteki Florice (5901 kg/da) ve Safran (4110 kg/da) çeşitlerinden, en düşük ise orta erkenci özellikteki Aurea (1707 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir.
Patates ekimi, basit ve keyifli bir tarım deneyimi sunar. İlk adım, sağlıklı patates seçimidir; filizlenmeye başlamış ve gözleri yeşermiş patatesler tercih edilir. Patatesleri ekimden önce bir süre gölgede bekletmek, filizlenmeyi hızlandırarak daha sağlıklı bitkiler elde etmenize yardımcı olur.
İlk başta 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Karık uzunluğu elimizdeki patates tohumlarının miktarına bağlıdır. Karıkların arasındaki mesafe ise en az 70 cm olmalıdır. Patates yumruları veya parçaları karığın içine birbirinden en az 25 cm'lik mesafe bırakılarak yerleştirilir.
Patates, baharda toprağın 8-10°C 'yi bulduğu ve geç ilkbahar donlarının sona erdiği zaman ekilir. Şubat ayından nisan ayına kadar ekilebilen patates tepe veya eğimli tarlaların güneşli bölümlerine ekilmelidir.
patateste üst gübre olarak ise azot, amonyum nitrat veya üre şeklinde uygulanmalıdır. Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise, üst gübre olarak amonyum sülfat şeker gübresi patates için önerilmelidir.
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir. Patates bitkisi hava rutubetini de sever, hava neminin yaklaşık %70 veya daha fazla olduğu bölgelerde iyi gelişir, verimli olur.
İlk aşamalarda su ihtiyacı ilerleyen sürece göre daha az olabilir. İhtiyaç duyulan su miktarı yumru gelişmesini başladığı dönem ve bitkinin çiçek açtığı olgunlaşmaya başladığı dönemde başlangıca oranla daha fazla olur. Ne kadar suya ihtiyaç duyulduğuna ise topraktaki nem miktarına dikkat edilerek karar verilebilir.
Patates yumrusu su oranının yüksek olması nedeniyle düşük sıcaklık derecelerine hassastır. 0 °C'nin altında yumrular ve toprak üstü kısımları donar. Bu nedenle patates ürünü ilkbaharın son sonlarından etkilenir.
Tohumluk yumrular, 3-6 cm çapında ve ortalama 50 gram ağırlığında olmalıdır. Keserek dikim yapılacaksa kullanılacak bıçak; deterjanlı su veya çamaşır suyuna her kesimden sonra batırılmalıdır. Ayrıca, kesme işi dikimden bir hafta önce, yumru parçaları birbirinden tamamen kopmayacak şekilde yapı!
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
İsterseniz filizlenen patatesleri ekerek isterseniz de patates tohumları ekerek patates yetiştirme imkanı bulabilirsiniz. Filizlenen patatesleri doğal bir şekilde toprağa ekerek kısa zaman içinde kendi patatesinizi yetiştirme imkanı bulabilirsiniz.
Patatesten dönüm başına alınacak hasat miktarı öncelikle toprağın sulak ya da kurak olmasına göre değişir. Bol yağış alan iklim yapısına sahip olan topraklarda dönüm başına 200-300 kilo patates tohumu gerekir. Kurak bölgeler için ise bu miktar 150 kg ile sınırlıdır.
•Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. Patates bir çapa bitkisidir.
Tohum ne kadar ufak olursa o kadar az gider. 28-35 mm ise dekara 150-175 kg. 35-45 mm ise dekara 200-250kg. 45-55 mm ise dekara 300-350 kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri