Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir. Kış mevsiminin Şubat ayında piyasaya sürülen taze bürüksel lahanalar, pazar tezgahlarında yerini alır. Brüksel lahanayı kış mevsimi boyunca marketlerde ve pazarlarda bulmak mümkündür.
Brüksel lahanası birinci yılda sebze olarak değerlendirilen kısımlarını, ikinci yılda ise tohumlarını meydana getirir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Brüksel Lahana Çorbası (7+ Ay) - Nefis Yemek Tarifleri.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
Evinizde Ekebileceğiniz Ekodoğa Lahana Tohumu 1 Paket
Sağlık için faydalı ve çocukların gelişiminde büyük rol oynayan brüksel lahanası tohumuna Trendyol aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Ana vatanının neresi olduğu tam olarak bilinmese de Avrupa'nın birçok şehrinde yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Ülkemizde ise yeni yeni tanınmaya başlayan yer lahanasının yetiştiriciliği şu anda en çok Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde yapılıyor.
Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Karalahana ya da yaprak lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir.
Karalahana genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bir lahana türüdür. Ordu başta olmak üzere Trabzon, Düzce ve Artvin en fazla karalahana üretimi yapılan iller arasında yer alıyor.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri