Sokağa çıkma yasağı kapsamında tarafına idari para cezası kesilen bir kişi ceza tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir. Kesilen ceza kişinin yüzüne karşı kesilmiş ve tutanak imzalatılmış ise cezanın tebliği beklenmeden 15 gün içerisinde itiraz edilmelidir.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik sürecin ayrıntıları belli oldu. 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde yapılan ödemelerin iadesi gerçekleştirilecek.
Pandemi ceza iadesi için başvuru nasıl yapılır? 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen cezaların iade için başvuru formunun doldurularak varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek 31 Aralık 2024'e kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvurulması gerekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
Ödeme, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, mal müdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmışsa, başvuru ödemenin yapıldığı muhasebe birimine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer muhasebe birimleri aracılığıyla yapılabilecek.
İlgili 30 soru bulundu
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Sokağa çıkma yasağı cezası sorgulama 2023 bu yıl için geçen yıllarda olduğu gibi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Sokağa çıkma yasağı yani karantinası bulunan kişiler için alt ve üst sınırdan uygulanabilen bu ceza, sorgulama yapıldıktan sonra E-Devlet üzerinden ödeme işlemlerine açıktır.
Maske cezası sorgulama 2023 işlemlerini yapabilmek için öncelikle e-Devlet hesabına giriş yaparak buradan sorgulama kısmından maske ceza sorgulama gibi kelime üzerinden arama yapılabilmektedir.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile koronavirüs salgının ilk kez görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden 9 Kasım 2022 tarihine kadar geçen dönemde, tahsil edilen cezalardan vazgeçildiği bildirildi.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
İdari para cezasını veren makam, kabahate karşılık kişinin kusuru ve ekonomik durumunu gözden geçirerek cezayı belirlemektedir. Bunun yanında mahkeme veya Cumhuriyet savcıları da kanunda ön görülen halleri göz önüne alarak idari para cezasına karar vermektedir.
9 Kasım tarihi itibariyle tahsil edilmemiş cezaların takip işlemleri sonlandırılacak. 9 Kasım'dan önce yapılmış ceza ödemeleri, iade edilmeyecek.
Bahse konu önlem kapsamında sokağa çıkan vatandaşlara idari para cezaları kesilmekte ve bu ceza asgari ücretten fazla olması dolayısıyla halk üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. Peki kesilen bu cezalar hukuka uygun mudur, değilse iptal edilebilirliği var mıdır? Tabi ki iptal edilebilirliği bulunmaktadır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi; yetkili makamca alınmış karantina (evde izolasyon) tedbirlerine uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmünü amirdir.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında düzenlenen idari para cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilir.
İdari Para Cezası, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre verilmektedir. Hukuk sistemimizde bu cezalara karşı itiraz yolu düzenlenmiştir. Bu cezaların iptali, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27.maddesi uyarınca genel itiraz yolu ile mümkündür.
Maske takmama cezasına kaç gün içinde itiraz edilir? Maske takmama para cezası kesilen kişi cezanın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir. Maske takmama cezasına itiraz, idari para cezasının uygulandığı yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri