O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
Pandispanya buğday unu, şeker, yumurta bazlı bir kek çeşididir. Yüzyıllardır mutfakların popüler tarifleri arasında olan pandispanya tarifi bölgeye ve kullanım alanına göre farklılık gösterebilir.
uno'nun pasta tabanı ve üzeri olarak kullanılan kekine verilen isim.
Yuvarlak, baton, rulo, mini veya özel günler için farklı tasarımlı birçok pasta yapımında kullanılan temel bir üründür. Yağ ilave edilmez, klasik pandispanya hazırlıklarına göre daha az yumurta ile hazırlanır. Şekeri ve kabartıcısı içindedir, dışarıdan sadece 3 yumurta ve 100 ml (yarım su bardağı) su eklenir.
Pandispanya güzel kabarmalı, yağsız olmalı ve içi göz göz olmalıdır. Pandispanya hazır olarak alınabilir ama dediğimiz gibi; biz pastamızı evde kendimiz yapacağız. Öncelikli olarak pandispanyanın malzemeleri oda sıcaklığında, yani 19 derecede bekletilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
İtalyanca pane di Spagna "İspanyol ekmeği" deyiminden alıntıdır.
Pandispanya hamurunu tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına aktarıp altı üstü kızarana kadar tercihen fanlı fırında kapağını ilk 25 dakika açmadan pişirin.
Fırından çıkardığınız pandispanyayı oda sıcaklığında 4 saat kadar beklettikten sonra strece sarıp buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 6 ay kadar saklayabilirsiniz.
Pasta yapımında kullanılan, un, yumurta ve şekerle yapılan, yumuşak, tatlımsı bir kek ismidir. Normal keklerden farkı daha yumuşak bir yapıda olmasıdır.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın ve iki ayrı kapta toplayın. Sarıların üzerine toz şeker ekleyin ve çırpın. Sütü de ilave edip karıştırın. Üzerine vanilya, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.
Pandispanya hamurunda yağ kullanılmaz. Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir. Eğer kakaolu bir pandispanya yapacaksanız kakao koymanız yeterli olacaktır.
Aslında tüm malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak mühim ama yumurtalar pandispanyanın kocaman kabarmasını sağlıyor. Yumurtalar oda sıcaklığına geldikten sonra pandispanya hazırlığına girişebilirsiniz.
Şeker hamuru dinlenirken önceden pişirmiş olduğunuz pandispanya, katlarına ayrılıp lezzetli krema ile doldurulur ve sonra bu krema pandispanyanın etrafına muntazam bir şekilde sürülür. Bunun için krem şanti veya tereyağı kreması kullanabilirsiniz.
Keklerin kabarmasına sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı. İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi Eski İskandinavya'da kullanılan 'kaka' kelimesinden türemiştir. Kabartma tozu 1840'lı yıllarda, pasta mayası da 1860'lı yıllarda icat edildi.
Ben 2 su bardağı un kullandım. Marka farklılıklarından dolayı miktar değişebilir. Hazırlanan hamur 25 cm. sadece tabanına yağlı kağıt serili borcama dökülür. Bir iki kere tezgaha vurulur 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk. pişirilir.
Sade Pandispanya (24-26 cm)
Pas Nerede ve Nereye Bağlı? Pas Doğu Anadolu bölgesinde yer almakta olup, Bitlis iline bağlıdır.
Mutlaka kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında kullanılmasına dikkat edin. Özellikle sıvıların çok soğuk kullanılması kekin sönmesine neden olabilir. Kekin içinin pişip pişmediğini anlayabilmek için içerisine çatal ya da bıçak batırıldığında kekin sönmesine neden olabilirsiniz.
Eğer unu az katıyorsanız kek hamurunuz cıvık olacak buda dağılmasına neden olabilir. İdeal olan un miktarı ise 3 su bardağı Un'dur. Kekin dağılmaması için kek hamurunuzun boza kıvamında olmasına dikkat ediniz. kek dağılmasının sebeplerinden önemlisi yazılan tarif miktarlarına uyulmamasıdır.
Pandispanya iyice soğuduktan sonra pastanızı yapabilirsiniz. Buzluğa da atabilirsiniz. Aralarına yağlı kağıt yerleştirip üst üste koyalım. Buzdolabı poşetine geçirelim hava almayacak şekilde.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Yani fırının raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilirsiniz. Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri