Aşina, (Çince: 阿史那; pinyin: Āshǐnà; Wade–Giles: A-shih-na; Orta Çince (Guangyun): [ʔɑʃi̯ə˥nɑ˩]) (ayrıca Asena, Asen veya Açina şekillerinde de yazılır) bir Göktürk soyu, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyudur.
Göktürk Kağanlığı (Göktürkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰜; Türük, 𐰚𐰇𐰜:𐱅𐰇𐰼𐰜; Kök Türük, veya 𐱅𐰇𐰼𐰚; Türk, Çince: 突厥汗國; pinyin Tūjué hánguó), Göktürkler tarafından kurulmuş ve 552-744 yılları arasında Orta ve İç Asya'da hükümdarlık sürdürmüş bir Türk imparatorluğudur ve bozkırların ilk model devletidir.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir. Aynı zamanda Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir.
Ötüken, kelime anlamıyla Toprak Ana anlamına gelir.
Orhun Abideleri'nde bahsi geçen bu bölge, Bilge Kağan Yazıtı'nda da Türk İlinin Yüreği olarak tanımlanır.
Bu alfabe ile yazı yazılırken sağdan sola ya da yukardan aşağıya doğru bitiştirilme yapılmadan yazım yapılır. Sözcük ayrımı için iki nokta kullanılmaktadır. Toplamda 38 harf bulunan Göktürk Alfabesinin kullanıldığı Orhun harfleri Yenisey yazı sisteminde 150'den fazla işaret bulunuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Göktürkler veya Kök Türkler (Göktürkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰜𐰇𐰛 Kök Türük veya 𐱅𐰇𐰼𐰛 Türk; Çince: 突厥/تُكِئ; pinyin: Tūjué), Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu.
Bu yüzden de öğrenmesi oldukça kolay olan bu alfabe çocuk yaşta ve erginken kolaylıkla kavranabilir. Bu alfabenin öğrenmesi sürecinin 2 ile 7 gün arası olduğu tahmin edilmekte. Öğrenmenin kolaylığından bahsetmişken hemen bir kelime ile örnekleyelim.
Eski Türkler'de şaman sözcüğü yerine "Kam" sözcüğü kullanılmıştır. Eski Türkler'de dini törenleri yöneten kişiye “Kam” denildiği, eski Çin kaynaklarından anlaşılmaktadır.
(Öt/Öd) kökünden türemiştir. Zaman demektir.
Matematik. Güneş-At-Boğa Orhun ve Yenisey yazıtlarında kullanılan Göktürk harflerinden, tek başına “Gün” okunan harf, Güneşi ifade eder. Ayrıca "Ant" olarak da okunur, yani "Söz Vermek".
Yön adlarının Köktürkçedeki şekillerine bakıldığında çağdaş Türk lehçele- rinde kullanılan şekillerden farklı oldukları göze çarpmaktadır: “İlgerü (doğu), öñre (doğu), kirü (batı), kidin (batı), kisre (batı), biri (güney), ḳurı (batı), ḳurıdın (batı), yırı (kuzey), yırıdın (kuzey)” vb. (User 2009: 227-233).
GökTürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi veya KökTürkçe, Türkçenin bilinen ve yazılı metinleri ele geçirilebilen en eski dönemine verilen isimdir. Eski Türkçe adlı dönemin ilk kısmını oluşturur. Devamında Eski Uygur dönemi yaşanmıştır.
Türk adı Orhun Yazıtlarında 𐱅𐰇𐰼𐰰 Türük olarak geçer. Türkçe belgelere göre Türk adı (Çince: 突厥) ilk defa Cücen Kağanlığı'nı yıkıp Göktürk Kağanlığı'nı kuran kabileye (Aşina olarak da bilinir) verilmiştir. Göktürkler zamanında göçebe olarak yaşamıştır.
AYHN kelimesi Türk anlamına gelmektedir. Bu ifade günümüzde de sık sık pek çok alanda kullanılmaktadır. Göktürkçe yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan'da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır.
Sözcükler, aralarına üst üste iki nokta koyulmak suretiyle birbirinden ayrı yazılır. Bunun dışında herhangi bir noktalama işareti yoktur. Yazı genellikle (Arap ve Fars alfabesindeki gibi) sağdan sola yazılır.
ALO 184, önce Tütün İhbar Hattı ve SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) olarak kullanıldı. 10 Mart 2020 tarihinde Türkiye'deki ilk COVID-19 hastasının tespit edilmesiyle birlikte 14 Mart 2020 tarihinde ALO 184'e "COVID-19 Danışma Hattı" görevi de eklendi.
Uygurcada kiçig erŋek olarak adlandırılan “serçe parmak”, Divanü Lugati't-Türk ile Türk dilinin sonraki dönem ve sahalarında çoğunlukla çıçalak ve türevleriyle karşılanmıştır.
Zamanı Tanrı yaşar. İnsan oğlu hep ölmek için türemiş." Bu ifadeler Orhun Abideleri'nde yer alıyor. Bilge Kağan, kardeşi Kül Tigin'in ölümü üzerine hissiyatını bu şekilde ifade etmiş.
Onuŋ için Günümüz Türkçe'sinde birleşik yazılan kelimeleri çeviriciye girerken ayrı yazıŋ. Örneğin "Aslı han", "Kara bük" gibi özellikle ilk kelimesi sesli ile biten birleşik kelimelerde, diğerlerinde sorun olmaz.
öncelikle, göktürkçe dediğimiz dil eski türkçedir. eski türkçe dönemi ise yaygın görüşe göre göktürkçe ve eski uygurcayı kapsar. bu dile soğdca diyenleri ciddiye almayınız.
Bu inanç sistemine göre doğa, ruh ve insan bir bütün halinde düşünülmüştür. Bu inanca göre üstün yetenekli kişilere karşı bir inanç vardı. Bu kişiler toplum tarafından değer görmüş kişilerdir. Türk şamanlığına verilen isim ise 'kamlık' olmuştur.
GÖKTÜRKLER MEDYA on X: "TANRI TÜRKÜ KORUSUN ! 𐱅𐰭𐰼𐰃:𐱅𐰇𐰼𐰜𐰇:𐰸𐰆𐰺𐰽𐰣 Göktürkçe ArmamaDokunamazsın" / X.
Bu alfabenin eski Türk damgalarından doğduğu ileri sürülmektedir. Göktürk yazısı sağdan sola, yukarıdan aşağıya doğru bitiştirilmeden yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri