Siyez unu %100 Siyez buğdayından elde edildiği için modern buğday unlarına göre farklı bir un çeşididir.
Ekmeğin yapımında son yıllarda adını sıkça duyduğumuz siyez unu hakkında sizlere biraz bilgi verelim. Siyaz unu yabani buğdaydır ve yerli tohumdur. Bizim ülkemizde yaklaşık 10.000-12.000 yıl önce Anadolu da yetişmiştir. Dünyanın ilk buğday türü olarak bilinir yani, unların atasıdır.
Siyez buğdayı, işlenmesi zor olan bir buğday çeşididir. Bu nedenle özel buğday taş değirmenlerde öğütülür. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte genetik yapısının değişmemiş olması, siyez buğdayını diğer buğday çeşitlerinden ayıran en önemli özelliktir. Siyez buğdayı soğuk hava koşullarına karşı dirençlidir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
İlgili 25 soru bulundu
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Siyez buğdayı diyeti yaptığınızda, Tip 2 Diyabete daha geç yakalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra siyez ununun glisemik indeksi beyaz unun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler. Bu nedenle kan şekerinizi aniden yükseltmez.
Yulaf Unu: Protein, karbonhidrat, lif, omega 3 ve 6, ve b vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Yulaf unu içerdiği diyet lif sayesinde hem vücut enerjisini yüksek tutar, hemde tokluk hissi fazla olduğundan fazla yemeye engel olur. Doğal bir kilo verme rejim ekmeği hammaddesidir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Siyez buğdayının yapısı
Ayrıca tam tahıl tüketimiyle ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.
Bol miktarda lif ve protein içeren siyez unuyla çayın yanında tüketilebilecek ideal bir kek pişiriyoruz.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Lifli yapısı ve besleyici özelliklerinden dolayı beyaz un yerine kullanımı tavsiye edilen siyez unu beyaz una göre çok az miktarda gluten içerir. Siyez unu ile sağlıklı kurabiyeler, hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.
Lif bakımından zengin olan siyez ekmeği bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutar. Bu nedenle kilo kontrolü yapanlar ile kilo vermek isteyenlere önerilerin bir ekmek türüdür.
Siyez buğdayla ilgili düşülen en büyük yanılgılardan biri de onun glutensiz olduğunu düşünmek. Özellikle intoleransı olanlar veya çölyak hastaları siyezi glutensiz olduğu için tüketmeye çalışıyor. Ancak siyezin içerisinde gluten mevcut. Diğer buğday türlerine göre çok daha az olması nedeniyle daha kolay sindiriliyor.
Beslenme uzmanlarına göre tam buğday unu çölyak hastalarının tüketmemesi gereken bir undur. Tam buğday unu gluten içerdiği için hassas kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Karabuğday glutensiz bir gıdadır. Karabuğday “buğday” kelimesini içerebilir, ancak buğday tanesi değildir ve glütensizdir. Tahıl gibi yenen ancak çim ailesine ait olmayan bir grup tahıl olan yalancı tahıl ailesine aittir. Karabuğday unu zengin, dünyevi bir lezzet sağlar ve hızlı ve mayalı ekmek pişirmek için iyidir.
Düzenli kullanımla etkilerini göstermeye başlayan ve normal buğdaydan daha zengin içeriği bulunan siyez ununun en dikkat çeken özelliği diyette tüketilebiliyor olmasıdır.
Nohut Unu zengin proteinli ve yüksek lif kaynağına sahip bir besindir bu sebeple sporcu beslenmelerinde ve diyet listelerinde nohut ununun tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Genetiğine müdahale edilmiş buğdayın içindeki gluten molekülü bir çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bu bayramda buğday unu yerine badem unu, nohut unu, karabuğday unu, keten tohumu kullanarak sağlıklı tarifler hazırlayabilirsiniz.
Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Peki, bu ürünlerin üretildiği siyez buğdayının kendisi de acaba gluten içeriyor mu? Evet! Hatta siyez buğdayının gluten oranı yüzde 46,30'a kadar dahi uzanabiliyor. Oysaki bir besinin “düşük derece gluten” içermesi için, sahip olduğu gluten miktarının yüzde 20'nin altında olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri