Uyuşma ya da karıncalanma, üşüme ,ürperme ya da ateş basması, bulantı ve karın ağrısı; panik atağın bazı belirtileridir.
Kalp atımı daha da hızlanır, nefes alıp verme sayısı artar (hiperventilasyon), bu da kanda bazı kimyasal değişikliklere (ph değişikliği, alkoloz) yaratarak el ve ayaklarda uyuşmaya neden olur, böylece tabloya yeni bir bedensel belirti eklenir, ve bu da yeni bir yanlış yorumlama ve yeni bir kaygı artışıyla sonuçlanır.
Panik atak nasıl başlar? Panik atak aniden ortaya çıkar, fiziksel korku hissine neden olan kısa süreli ancak yoğun bir kaygı ile birlikte hızlı kalp atışı, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, kas gerginliği ve el-ayaklarda uyuşma oluşur.
Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür. Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun nedene göre yapılır.
Anksiyete ile ilgili uyuşukluk ve karıncalanma hissi birçok şekilde yaşanabilir. Kimilerine göre, vücudun bir kısmı "uykuya daldığında" hissedilen iğne batması gibi gelebilir. Ayrıca vücudunuzun bir bölümünde his kaybı gibi de hissedilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Stres sırasında, vücuttaki kan akışı ve oksijen dağılımı da değişebilir. Bu değişiklikler nedeniyle, sinirlerin ve kan damarlarının sıkışması ya da baskı altında kalması sonucu, vücudun belirli bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
Psikolojik yüz uyuşması genellikle boyun bölgesini de etkiler. Ayrıca dilde uyuşma, dilin ucunda karıncalanma da hissedilebilir. Yüzde karıncalanma ve uyuşma hissi diğer bölgelere göre daha korkutucu olabilir. Çünkü el, parmaklar ya da bacak kan akışının yavaşlaması gibi fiziksel sebeplerden daha sık uyuşabilir.
Bazı durumlarda beyin omurilik sorunlarının da habercisi olabilir. Sağ el kemiklerinin çatlaması ya da kırılması da uyuşukluk hissine sebep olabileceği gibi yaşanan ani travmalar da uyuşmalara neden olabilir. Diyabete bağlı dolaşım bozuklukları ve vitamin eksiklikleri de uyuşmaların diğer nedenleri arasında yer alır.
Özellikle uyuşma belirtisinin herhangi bir belirgin nedenden kaynaklanmaması, sık sık ortaya çıkması, uzun süreli devam etmesi, ağrılı olması ve günlük aktiviteleri kısıtlayıcı şekilde seyretmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilir.
Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissinin ne kadar süreceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde daha kısa, bazı kişilerde ise daha uzun süre görülebilmektedir. Bu nedenle uzmanların net bir süre vermesi de mümkün değildir.
Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar.
Belirtiler şunları içerebilir: aniden uyanma, şiddetli bir korku veya endişe hissi, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlığı ve bayılma hissi. Gece panik atakları sırasında, kişi uykusuzluğa ve genel yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilen ciddi rahatsızlık hissi yaşayabilir.
Göğüste sıkışma, yanma, batma, ağrı, sol kola vuran ağrı ve uyuşma, çarpıntı ve kalbin göğüs kafesinden fırlayacak gibi olması, nefes darlığı, soğuk terleme, ateş basması, mide bulantısı gibi şikayetler kalp krizi esnasında da görüldüğünden insanlar dehşet içinde kalp krizi geçirdiklerini düşünürler.
Boşanma ve çocukluk dönemi istismarı gibi dışsal kaynaklı sorunlar; bireylerde panik atak gelişme riskini artırıcı bir rol oynar. Sigara, kafein ve alkol kullanımı panik atak sıklığı üzerinde etkili olabilecek unsurlardır. Uyuşturucu madde kullanımı panik atağı tetikleyen ve zorlaştıran unsurların başında gelir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
El, Ayak Uyuşmasının Olası Nedenleri Nelerdir? Uyuşmanın altında yatabilecek çok sayıda sebep olabileceğinden Nöroloji doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgi içeren kapsamlı bir muayene gerçekleştirir.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
El uyuşması, kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin veya bu sinir dalının hasar görmesi, tahriş olması veya sıkışmasından kaynaklanabilir. Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar da el uyuşmasına neden olabilir, ancak diyabette benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda ortaya çıkar.
Sağ kol uyuşması, şeker hastalığı, beslenme bozukluğu, sinir sıkışması, karpal tünel sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkar. Sol kol uyuşması ise genellikle kalp krizinin habercisi olarak bilinir. Bu nedenle omuz ağrısı ve kol uyuşması gibi durumları ciddiye almak gerekir.
Hafif, orta veya şiddetli biçimde ortaya çıkabilen anksiyetenin fiziksel ve duygusal belirtileri vardır. Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar.
Depresif hastaların başvuru yakınmaları içinde bedensel yakınmalar önemli yer tutar. En sık görülen fiziksel belirtiler baş ağrısı, vücutta gezip dolaşan ağrılar, vücudun çeşitli yerlerindeki uyuşma ya da karıncalanmalar, çarpıntı, soğuklama ya da ateş basması, mide bulantısı, sırt ve göğüs ağrısı vb belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri