Kilo verme süreci veya hızı kişinin metabolizmasının çalışma hızına, beslenme alışkanlıklarına ve fiziksel aktivite durumuna göre değişir. Paleo diyetini uygulayanların haftada ortalama 1-1,5 kg ağırlık verdiği görülmektedir.
Taş Devri olarak da bilinen Paleo diyetiyle ayda ortalama 6-7 kilo verebilirsiniz. Çok hızlı kilo verdirmese de bu diyet hem sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi hem vücudu zorlamadan zayıflamayı sağlıyor. Paleo diyeti, mağara adamı diyeti, Taş Devri diyeti isimleriyle de bilinmektedir.
Taş devri diyetinde temel olarak et tüketimi söz konusudur. Ancak elbette tüm gıda gruplarına odaklanmak da oldukça önemlidir. Et, balık, yumurta, sebze, meyve, kuruyemiş ve tohum yemeye odaklanın. Ekmek, makarna, tahıl ve diğer paketlenmiş gıdalar gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
Hollywood diyetinde et, şeker, alkol, unlu gıdalar, baklagil yasaktır. Uzmanlar, bu diyet yönteminin aşırı düşük kalori alımını ve yetersiz beslenmeyi içermesi nedeniyle birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Bu konuda azimli ve kararlıysanız İsveç diyetini deneyebilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşamak isteyenler, İsveç diyetini tercih ediyorlar. 13 gün boyunca çok sıkı bir diyet programının uygulanması sonucunda 7 ile 20 kg arasında kilo kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır.
Dash diyeti, ilaç kullanmadan yüksek tansiyon problemini tedavi etmek için geliştirilmiş olan bir beslenme planı. Bu beslenme planında kan basıncını düşürmek için glisemik indeksi düşük tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, protein kaynağı olarak da kümes hayvanları ve balık tercih ediliyor.
Diğer bilinen adıyla taş devri diyeti olan paleo diyeti, hayatınızdan işlenmiş tüm gıdaları, bakliyatları, süt ve süt ürünlerini çıkarma üzerine kurulu. Doğada kendi halinde erişemeyeceğiniz tüm gıdaların tüketimini sıfıra indirdiğiniz bir hayat düzenine girmenizi bekliyor.
Anti inflamatuar diyet nedir? Anti-inflamatuar diyet, vücut sağlığını en iyi derecede tutmayla ilgili bilimsel bilgiye dayanarak, gıdaları seçme ve hazırlama yoludur. İnflasmayonu (iltihap) etkilemesinin yanı sıra, bu diyet vücuda enerji, vitamin, mineral, yağ asitleri ve koruyucu bitkisel besinleri sağlar.
Yapılan bazı bilimsel çalışmada naneli sakız çiğneyen bireylerin uzun süre tokluk hissiyatı yaşadığı dolaysıyla gün içerisinde daha az abur cubur tükettiğini göstermiştir. Eğer sürekli açlık hissiyatınız var ise naneli sakızı denemelisiniz. Ne yaparsanız yapın akşam 8'den sonra besin tüketirseniz kilo veremezsiniz.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
80/20 bir diyet programı değildir. Alışkanlıklarınızın %80'nin sağlıklı seçimlerden oluşması, geriye kalan 20'lik bölümde yemek tercihlerinizde rahat davranmanız demektir. 80/20 kuralını uyguladığınız zaman sağlıksız bir şey yediğinizde onu 20'lik bölüme sayıp kalan 80'lik bölümde sağlıklı beslenerek dengelersiniz.
Sağlıklı bir zayıflama için kişinin 1 haftada 0.5 kg ile 1 kg vermesi gerekir. Bu oran, 1 aylık bir zaman diliminde 5-6 kilograma kadar çıkabilir. Ne kadar kilo verileceği, bireyin beslenme düzenine uymasına ve aksatmadan spor yapmasına bağlıdır.
Ancak yapılan araştırmaya göre diyet ile bölgesel zayıflamak mümkün değildir. Fakat vücudunuzun hangi bölgesinde daha fazla yağ var ise zayıflama sürecinde yüzdesel olarak o bölgeden daha fazla yağ gidecektir. Hiçbir besin bölgesel kilo kaybı sağlamaz. Diyet ile bölgesel kilo vermek mümkün değildir.
Diyet yapmadan zayıflamak mümkün mü? Tabii ki mümkün. Sağlıklı beslenmeyi ilke edinerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kaloriyi yeteri kadar almamız kilo vermemize yardımcı oluyor. Metabolizmamızı canlandırmak ve yeterli sıvı tüketimi çok önemli.
İsveç diyeti, karbonhidrat alımını azaltıp, protein alımını arttırarak obezite oranını düşürmeyi amaçlayan, İsveç Ulusal Gıda İdaresi tarafından geliştirilmiş bir diyettir. Bu diyette beslenme, kök sebzeler, kepekli tahıllar ve balık gibi İsveç'te geleneksel olarak sofralarda kullanılan işlenmemiş gıdalara odaklanır.
Nordic diyeti; İskandinav ülkeleri olan Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, İsveç gibi ülkelerdeki geleneksel yeme biçimine dayanmaktadır. Akdeniz diyetine benzer özelliklere sahip olan bu diyette aynı zamanda temel hedef kilo kaybı ve sağlıklı beslenmedir.
Yüksek tansiyonun tedavi edilmesine yardımcı olmak için uygulanan bir diyet türüdür. DASH (Dietary Aproaches to Stop Hypertension) ilk olarak 1996'da Amerikan Kalp Derneği'nin bir toplantısında tanıtılmış ve 1997'de New England Journal of Medicine' da yayınlanmıştır.
DASH diyeti; düşük kan basıncı için beslenmenin kalp ve damar sağlığını koruyacak şekilde sebze, meyve, glisemik indeksi düşük tam tahıllar, sınırlı protein kaynağı olarak kümes hayvanları ve balık, az yağlı süt ve süt ürünlerinden oluşturulduğu sağlıklı beslenme protokolüdür.
Ortalama olarak rakam verecek olursak 2 haftada 5 kilo, ayda 7-8 kilo vermeniz mümkündür.
21 gün boyunca; Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz. Şeker olarak yalnızca günde 2-3 porsiyon meyve ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 2 kare (10 g) bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri