Panik atak durumlarında vücudu arındırma görevini taşıyan melisa çayı, pek çok kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Melisa çayını taze olarak ya da poşet çay halinde tüketerek gergin dakikaları üzerinizden atabilirsiniz.
Günde toplam 8-10 bardak arası su, soda, taze sıkılmış meyve suyu içilmeli. Bitkisel çaylar ihmal edilmemeli. Panik atak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya çaylarından günde üç fincan içilmeli. Çay tiryakileri günde 5-6 bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmak panik atağı tetikler.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
İlgili 29 soru bulundu
Hiçbir neden yokken yaşanan anksiyete krizi bitkisel yolla geçsin istiyorsanız; papatya çayından yardım alabilirsiniz. Papatya çayı yapısında bulunan vitamin ve mineraller, sakinleşmenizi ve endişeden uzak kalmanızı sağlayacaktır. Papatya çayı, olası bir anksiyete bunalımı için evinizde yer alabilir.
Derin nefes alıp, bir süre tuttuktan sonra bırakmak; gevşeme, rahatlama, uyanık kalma hissini arttırıp panik atağını hafifletecektir. Panik atak krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz anda derin nefes almaya başlayarak, 4 saniye kadar tutup bırakmanız önerilir.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Prof. Dr.
Muz, süt ürünleri, badem, soya, portakal, süt, yumurta, susam, hindi, ceviz, mandalina, domates ve kakao besinlerini tüketmek panik atağa iyi geldiği için önerilmektedir. Bu besinlerde yer alan Triptofan ise proteinlerden oluşan 20 amino asitten biridir.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Özellikle nokturnal panik bozuklukta antidepresanlar ve kaygı giderici ilaçlar önerilmektedir. Psikoterapi ile bu yakınmalar tamama yakın düzelebilmektedir. Gevşeme egzersizleri, uygun nefes alma teknikleri ile panik bozukluk kontrol altına alınmakta ve tedavi edilebilmektedir.
Panik atak rahatsızlığı için öncelikle psikiyatriste gidilmesi önerilen kitapta, tedavi çabalarına destek için dua okunması öneriliyor. Dr. Arif Arslan, Sena Yayınları'ndan çıkan kitabında, panik atağa karşı Şahmeran duasının 21 gün boyunca günde 21 defa okunmasını tavsiye ediyor.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Aşırı tüketim anksiyete ve uyku sorunlarına yol açabilir
Çaydaki kafein, reflü gibi rahatsızlığı olan kişilerin mide asitlerinin artmasına sebep olacağından böyle durumlarda tüketilmemesi önerilir. Aşırı çay tüketiminin anksiyete, stres ve gerginliğin artmasına sebep olabilir.
Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa ve 6 aydır devam ediyorsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar; depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.
Uzun süre bir şey yememek, aç kalmak ya da susuz kalmak kan şekerimizin düşmesine sebep olacaktır ve bu vücudumuzu strese sokan bir durumdur. Bu tip durumlar karşısında strese karşı böbreküstü bezleri yine adrenalin ve kortizol salgılayacaktır; böylece panik atak için zemin hazırlanmış olacaktır.
Bedensel belirtilerin yanı sıra tabloya sıklıkla ölüm korkusu, felç geçirme, bayılma, delirme ya da kontrolü kaybetme korkusu gibi düşünceler de eşlik eder. Kaygının yoğunluğuna bağlı olarak kişi, kendini ya da çevresini değişmiş ve gerçek dışı olarak algılayabilir.
Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Evet, panik atak bir kalp rahatsızlığı değildir, ama kalp hastalıkları için bir risk faktörüdür. Panik atak tek başına kalp krizi geçirilmesine yol açmaz. Ancak altta bir kalp hastalığı varsa onun şiddetlenmesine ve tetiklenmesine yol açabilir.
Stres ve anksiyeteyi azaltma, dolayısıyla panik atak tedavisinde koşma, jogging, yürüme, yüzme, bisiklete binme ve ağırlık kaldırma gibi büyük kas gruplarını aynı anda çalıştıran ritmik aktiviteler en etkili egzersizler olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri