Zamanında hasat edilen ve olgunlaşması tamamlanan zeytinin rengi ise mordan siyaha doğru koyulaşıyor. Bununla birlikte zeytinin içerisindeki su, klorofil ve polifenol gibi maddelerin oranı da azalıyor. Bu ise elde edilen zeytinyağının sarı veya yeşile doğru çeşitli tonlarda olmasına neden oluyor.
Siyah zeytindeki istismar havuzlarda yapılıyor. Zeytin bekletilmek için havuzlara konulduğunda demir oksitlerle ve çeşitli kimyasallarla suyunu renklendiriyorlar sonrasında da o suyun rengi zeytine geçiyor.
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha erken toplanır, bu yüzden olgunlaşmaz. Siyah zeytin ağaç üzerinde daha uzun süre kalmaktadır. Yeşil ve siyah zeytin aynı ağaçta yetişmektedir. Zeytinler olgunlaşmamışken yeşildir ve daha sonra yavaş yavaş kırmızı, mor renge döner ve olgunlaştıkça siyah renk alır.
Yeşil zeytin, henüz zeytin meyvesinin olgunlaşmamış döneminde toplanmaktadır. Siyah zeytin ise, zeytin meyvesinin şarabi bir renge büründüğü, en olgun döneminde toplanarak üretilmektedir. Zeytinler arasındaki renk farklılıkları, zeytin meyvesinin olgunlaşma dönemi ile ortaya çıkmaktadır.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
İlgili 43 soru bulundu
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Kırılan zeytinlerin kararmaması için dışarıda fazla bekletilmemeli, hemen kaplara doldurulmalı ve üzerine su eklenmelidir. Kırma zeytin için normal musluk suyu kullanmalısınız.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Siyah zeytinlerde olduğu gibi üzeri açık kaplarda yapılan salamuralarda görülür. Salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu bozulma alkali ile muamele ve yıkama sırasında hava teması ile oluşur. Bunu önlemek için zeytinlerin bu işlemler sırasında hava ile teması en aza indirilmelidir.
Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanır.
Eğer zeytini yağlık olarak değerlendirecek isek ağaçta artık hiç yeşil kalmadığında toplanmalıdır. Bu dönemde zeytin taneleri sertliğini kaybeder, yumuşar; elle sıkılınca çekirdek kolayca ayrılır ve sap çukurundan meyvenin suyu çıkar, yağ oranı da en yüksek seviyeye ulaşır.
Rengi Dönük/Pembe Zeytin Nedir ? Tam olgunlaşma periyodundan önce, renk değişim döneminde pembe, kırmızı, şarabi, açık kahverengi renklerde iken hasat edilen meyveleri ifade eder.
Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
Açıklayalım: Kaliteli zeytinyağı için rengin herhangi bir önemi bulunmuyor. Zeytinyağının rengi ile sadece zeytinin hasat zamanı ile ilgili bir fikir sahibi olunabiliyor. Fakat geçen zaman ile birlikte halihazırdaki zeytinyağının rengi de değişim gösterebiliyor.
En geç 1 ay içinde zeytiniz olmuştur, zeytinin acı suyunu asla atmayın zira o zeytini koruyacaktır, tuz da tatlandıracaktır.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Bir kaba su doldurup, zeytinleri hiç bekletmeksizin suya bırakmak, ev kırması ya da ev süzmesi zeytinlerin kararmasına engel olur. Zeytinleri hemen suya atabilmek için bütün zeytinlerin bıçakla çizilmesi ya da kırılması beklenmemelidir ve hiç vakit kaybetmeden hemen havayla teması kesilmelidir.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Zeytinin bozulmasının birkaç nedeni şudur : Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması, bulunduğu kabın yeterince temizlenmemesi, zeytinin yıkanması.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri