Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Ayrı tutulma, kendisine uygulanmama, bağışıklık.
Muaf olmak herhangi bir durum karşısında ayrıcalık tanınmış, ayrı tutulmuş anlamına gelir.
Bu bağlamda türeme yoluyla elde edilen muafiyet kelimesi ise 'Kişinin kendisine uygulanmama, herhangi bir yükümlülükten bağışık tutulma ya da bağışıklık' şeklinde tabir edilmektedir. Muaf olmak da aynı şekilde bir durum ya da olgudan ayrı tutulmak ve ayrıcalık tanınmak olarak nitelenir.
Buna göre derslerden veya sınavlardan muaf veya sorumlu değil kelimesi ise o kişinin ders veya sınavdan sorumlu olduğu, yani ders veya sınavdan ayrıcalıklı olmadığı anlamına gelmektedir. Kısacası bir öğrencinin dersten muaf olmaması o dersten sorumlu olduğu manasına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Muaf ders, sınava girildikten sonra başarısız olunması durumunda başarma zorunluluğunun ortadan kalmasıdır. Bu muaf olunan ders kredisi alınmamış olmaktadır. Kişiler ister ise muaf oldukları derse girebilmektedir.
MUAF OLMA: Üç kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
Muafiyet Sınavına Kimler Girer? Akademik yılın başında Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile bir önceki yıldaki hazırlık eğitiminde başarılı olamamış öğrenciler muafiyet sınavına girer. Kısaca Üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır.
bir dersten muafiyet talebinde bulunmak demek kelime anlamıyla da anlaşılabileceği gibi o dersi o dönem okuman gerekirken eğer daha önce aldıysan okundu saydırman demek.
Muafiyet, kendisine uygulanmamak ya da ayrı tutulmak anlamlarına gelen bir kelimedir. Muafiyet Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca gerekli görülürse muafiyet sınavı yapılır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır.
Eğer muaf olursan dersten; Örneğin toplam dönemlik kredi 26 ve bu ders 4 kredi. 26 kredi üzerinden aldığın dersler ile ortalaman hesaplanır. Fakat bu dersten muaf olursan 22 kredi üzerinden hesaplanır. Yani bir deresten muaf olmanın ortalamaya hiçbir etkisi olmaz.
Muafiyet başvurusu, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.
Bu uygulama, sigorta bedeline ve yüzde oranına bağlı olmaksızın sabit bir bedel üzerinden yapılan muafiyeti ifade eder. Mesela muafiyetli kasko poliçesinde 500 TL'lik bir sınır belirlenmişse sadece hasar bedelinin bu tutarı geçip geçmediğine bakılır.
Toplamda 18 AKTS krediden fazla talepte bulunması durumunda önce YÖK Zorunlu Derslerin muafiyet işlemi yapılır. 8) Öğrenci YÖK Zorunlu Dersler dışındaki derslerden en fazla 6 ders için muafiyet talebinde bulunabilir. 6 dersten fazla muafiyet talep eden öğrencinin muafiyet başvurusu değerlendirilmez.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'ayrı tutulma, kendisine uygulanmama'anlamlarına gelen muafiyet,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Muafiyet için öğrenciler, daha önceki yükseköğrenim kurumundan almış olduğu; ✓ Transkript (Not Dökümü) (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Ders içerikleri (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Dilekçe ile Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine/bölüm başkanlığına başvuruda bulunulur.
Bir başka deyişle yabancı dil seviyesini ölçmek için bu sınav zorunlu bir sınavdır. Eğer muafiyet sınavına girilmezse, seviyeniz sıfır olarak belilrlenir ve ünversite hazırlık sınıfından eğitime başlamanız gerekebilir.
Muafiyet sınavı nedir? diye soranlara hazırlık okumamak için girilen ve yabancı dil seviyesinin ölçüldüğü bir sınavdır diyebiliriz. Hazırlık okumak istemeyenler bu sınava girerek yeterli puanı alırlarsa hazırlık okumak zorunda kalmazlar. Ancak sınavdan başarılı olamazlarsa yine de hazırlık okumak zorunda kalırlar.
İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı, akademik yılın başında yapılan ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda üniversiteye kayıt yaptırmış ancak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
Muaf olduğunuz dersleri AKSİS sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Ortak zorunlu derslerden muaf olan öğrencilerin transkript belgelerinde ilgili dersler (M) harf notu olarak işlenir, öğrenciler transkript belgelerinden muaf derslerini görüntüleyebilmektedir.
Muafiyet Sınavı Başvuru Dilekçesi yüksek eğitimde belirli derslerden muaf olunması için sunulması gereken dilekçedir. Muaf olmak isteyen öğrenci tarafından eğitim kurumunun ilgili makamına sunulmaktadır.
Muafiyet başvurusu, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında Öğrenci Bilgi Sistemi Sayfası üzerinden yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir. Kayıt tarihleri, www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi Akademik Takvim bağlantısında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri