Kronik hastalığa neden olan pankreas kanallarının tıkanıklığı pankreas kanalına ve dokusuna baskı yapar. Pankreasın uzun süreli baskılanması şiddetli karın ağrılarına neden olur. Bu ağrıları ağrı kesici ilaçlarla durdurmak giderek daha da zorlaşır.
En sık tıkanma nedeni, koledokolitiyazis denilen bir durum olan ortak safra kanalında safra taşlarının varlığıdır. Tıkanma ayrıca Crohn hastalığı kaynaklı duodenal enflamasyondan da kaynaklanabilir. Pankreas kanalı karsinomu, pankreas kanserinin yaygın bir şeklidir.
Kronik Pankreas Enfeksiyonu (Kronik Pankreatit)
Pankreas dokusu imha edilir ve bunun yerini yara dokusu alır. Bunun sonucunda pankreasın işlevsel hücreleri imha olur. Bunun neticesinde pankreas enzimi eksikliği nedeniyle sindirim bozuklukları ve insülin eksikliği nedeniyle kan şekeri hastalığı oluşur.
Safra yolları ve pankreas kanalının özel bir endoskop aracılığıyla görüntülenmesi işlemine ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreato) grafi adı veriliyor. ERCP ile ana safra yolunun endoskopik yolla görüntülenmesi, safra taşı ve çamurundan temizlenmesi, buradaki tıkanıklıkların açılması mümkün olmaktadır.
Tedavisi yine safra- pankreas ortak kanalındaki tıkanıklığın acilen giderilerek akışın yeniden sağlanmasıdır. Yine öncelikli seçenek endoskopik yol (ERCP), buna imkan yoksa ameliyattır.
İlgili 15 soru bulundu
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip.
Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Koledokolityaz (Safra Kanalı Taşları)
Çoğu zaman belirti vermeyen bu hastalık, ilerleme gösterdiğinde karın ağrısı ve bulantı, tıkanma sarılığı, safra yolunda oluşan iltihaplarla kendini belli edebilir. Koledok kanalında tıkanmaya neden olan bu taşlar, tedavi edilmediğinde hastalık karaciğer sirozuna dönüşebilir.
Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur. Hasta sırtüstü yatamaz, oturur halde durur. Ani başlayan vakalarda ateş, nabızda hızlanma vardır.
Test sonucunda değerin 140 U/L üstü olduğu lipaz yüksekliği, akut pankreatit, pankreas iltihaplanması, safra sorunları veya enfeksiyon bulunduğu anlamına gelir. Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar kandaki lipaz seviyesini yükselterek lipaz yüksekliğine neden olur.
Pankreatit İyileşir Mi? Tedavi ile akut pankreatitli hastaların çoğu insan tamamen iyileşir. Kronik pankreatit uzun süreli bir durumdur ve pankreas ciddi şekilde hasar gördüğünde, düzgün çalışamaz ve yiyecekleri sindirmek ve kan şekerinizi yönetmek için sürekli desteğe ihtiyacınız olur.
Barsak gazları nedeniyle karın üzerinden yapılan ultrasonda pankreası görmek zordur. EUS mide ve barsak içinden yani 3-5 cm mesafeden inceleme yaptığı için pankreası çok detaylı görebilmektedir. Pankreasta birçok hastalık EUS ile tanınabilmekte ve hatta son yıllarda kısmen de olsa tedavi edilebilmektedir.
Safra yolları, karaciğerden başlayarak önce safra kesei kanalı ve daha sonra pankreas kanalı ile birleşerek onikiparmak bağırsağına (duodenum) bağlanır.
Pankreas iltihabı belirtileri şunlardır: Karın ağrısı: Pankreatit sıklıkla karın üstünde, sol tarafın altında veya arka tarafında ağrı verir. Ağrı genellikle kötüleşir veya artar hareketsiz kalınca ve yemek yendiğinde. Bulantı ve kusma: Pankreatit sıklıkla bulantı ve kusma ile birlikte görülür.
Yeterli ve dengeli beslenme, karbonhidratları kompleks tercih etmek, Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, pankreasınızı korumak iyi alışkanlıklardır.
Pankreas hastalıkları pankreasın enzim salgılayamaması durumunda sindirim görevini yapamaması ve vücudun insülin direncini düzenleyememesinden kaynaklanmaktadır. Pankreas hastalıkları, akut pankreatit, kronik pankreatit, kalıtsal pankreatit, otoimmün pankreatit ve pankreas kanseridir.
Pankreas hastalığı nasıl anlaşılır? İştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, dışkı renginde değişiklik, sırta vuran ağrı, gaz sancıları, halsizlik, kaşıntı gibi belirtiler olabilir.
Karnın ortasında oluşan ani, şiddetli, kuşak tarzında sırta yayılan karın ağrısı akut pankreatinin en belirgin ve yaygın görülen semptomudur. Karın ağrısının yanında nabzın hızlanması, mide bulantısı ve kusma da akut pankreatitin belirtilerindendir.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Yürüyüş yapmak, damar tıkanıklığını önlemeye ya da azaltmaya yardımcı olan etkili bir egzersizdir. Düzenli olarak yürüyüş yapmak; kalp sağlığını korumaya, kalp krizini ya da inme riskini azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri