Kazık kökler, bitkiyi toprağa sıkıca bağlamanın yanı sıra şeker pancarı, havuç ve şalgam gibi birçok bitkide besin maddelerini depo eder. Ayrıca çam, söğüt, gül, sardunya, lahana, bakla, gelincik, düğün çiçeği, papatya, bamya, fasulye vb. bitkilerde bulunur.
1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Primer kökten sekonder kök çıkar. Böylece bitkide kök sistemi oluşur. Bitkilerde genel olarak 2 farklı kök oluşabilir. Kazık kök: Primer kök ve ondan çıkan sekonder köklerle birlikte baskınlığını sürdürürse bu tür kök sistemine kazık kök denir.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Nohut (Cicer arietinum L.), dünyada kültürü yapılan ilk yemeklik tane baklagillerden biridir. Tek yıllık bir bitki olmasına karşın kuvvetli ve derin kazık kök yapısına sahiptir (Şehirali 1988; Çiftçi ve Adak, 2009).
Pırasa çok yoğun bir kök yapısına sahiptir. Bol saçak kök oluşturur.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Elma genel olarak yüzlek köklü olup, kökler ağaç taç genişliğinde yayılırlar.
Yerde yaşayan kaktüslerin çoğunda yalnızca yüzeye yakın, bitkinin tabanı etrafında değişen mesafelerde yayılan ince kökler bulunur. Ariocarpus gibi bazı kaktüs cinslerinde kazık kök'ler vardır, bunlar vücuttan önemli ölçüde daha büyük ve daha büyük hacimlidir.
NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır.
Çift çenekli bitkilerin kökleri kazık kök ve yaprakları ağsı damarlı yapıda olur. Bitkilerin çoğu çift çenekli olup, en gelişmiş yapıdaki bitkiler çift çeneklilerdir.
Kazık Kök: Ana kök iyi gelişmiş olmasına rağmen yan kökler ana köke bağlıdır ve az gelişmiştir. Gelincik, havuç, gül, düğün çiçeği, papatya,lahana, bakla, bamya, fasulye vb. bitkilerin kökleri kazık köke örnektir. Saçak Kök: Ana kök baskın değildir ve yan köklerle aynı kalınlıktadır.
Soğanla üreme bitkilerde görülür mü? Soğan ile:Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki, toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımlarını üretirler.
Sadece gövdeden oluşan veya sadece kökten oluşan çok çeşitli bitkiler de vardır. Patates bunlardan biridir ve patates yumru gövde adı verdiğimiz bir gövdeden oluşmaktadır. Yani papates bir gövdedir (yumru gövde).
Derin ve nemli topraklarda hızlı şekilde yetişir, killi topraklardan ise hoşlanmaz. Fıstık çamının kök sistemi güçlüdür, uygun toprakta erken yaşlardan itibaren oldukça derine inen kazık kök oluşturur.
Şu halde Orta Anadolu'nun kıraçlarının en iyi meyvesi armut, badem, zerdali, üvez, vişne ve alıçtır diyebiliriz. Armut yetiştirilirken; buna anaç olarak, kazık köklü olan ahlat kullanılmalıdır.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Eski Türkçe kértü "doğru, doğruluk" sözcüğünden +çAk sonekiyle türetilmiştir.
Patates saçak köklü bir bitkidir ve toprağın 60 cm derinliğinde bulunan kısa bir kök sistemine sahiptir. Her sağlıklı patates bitkisi 3 ile 25 adet patates üretebilir.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Çift çenekli bitkiler ise;çoğunlukla odunsu,yaprakları geniş ve ağsı damarlı,gövdeleri kalın,kökleri kazık ve yan köklerden oluşan,iletim demetleri düzenli,tohumunda çift çenek bulunan ve çok yıllıklarında kambiyumu olan bitkilerdir.Örnek olarak;elma,armut ve fasulye örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri