-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Papaz Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Erik Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen erik ağacı ortalama olarak ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir.
- Papaz Eriği Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur erik fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir. - Papaz Eriği Fidanı Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir.
erik fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
İlgili 38 soru bulundu
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder.
Erik Ağacı Su İster mi? Yıllık yağış miktarı 750 mm' den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarında sulama yapılmalıdır. Mayıs ayının 2. Yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içerisinde toprak yapısına da bağlı olarak 8- 12 kez sulanmalıdır.
Erik fidanlarını saksı içerisinde yetiştiriyorsanız 10 günde bir sulamanız yeterlidir. Açık arazide yetiştiriyorsanız 15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın sulama çok az olmalıdır.
Erik ağaçları, en az 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı aldığı bir yerde en iyisini yapar.
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Türkiye'nin önemli erik üretim merkezlerinden Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, bölgeye özgü yetişen "dumanlı papaz eriği"nde verim ve fiyat üreticiye umut oldu. Gediz Nehri'nin suladığı Turgutlu Ovası'nda, 13 bin dekar arazide yıllık ortalama 45 bin ton civarında üretilen erikte hasat sezonu sürüyor.
Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir. Bu gruba giren eriklerin soğuklama istekleri 550-800 saat arasında değişmektedir. Avrupa grubu ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilebilir.
Orta iriliktedir. Yuvarlak formda, karın çizgisi belirgin, kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır. Et rengi yeşil, meyve gevrek ve suludur, çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir. Olgunlaştığında kabuk rengi kırmızılaşır ve meyve eti yumuşamaya başlar ancak genellikle yeşil ve sert formdayken tüketilir.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir.
Erik Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Kış soğuklarına dayanıklı eriklerde soğuğa olan dayanıklılık, ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar. Eriklerde kabaran tomurcukların -3.1 ile -1.1 °C ye; açmış çiçeklerin -2,2 ile 0.6 °C ye ; genç meyvelerin -1.1 ile -0.6 °C ye dayandığı bilinmektedir.
Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökleri kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Erikte diğer meyveler gibi neslinin devamı olan çiçek ve meyve teşekkülü için fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor gübrelemesi taban gübrelemesinden sonra çiçeklenme döneminde takviye şeklinde fosfor ağırlıklı sıvı dönüme 1-1,5 ltya da granül gübre olarak ise ağacın yaşı * 80-100 gr arası çarparak vermeliyiz.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir. Nisan ayından sonra 2 ay içinde erik iyice olgunlaşır ve yetişmesini tamamlar.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Japon grubu olan erikler ise sıcak ve ılıman iklimleri tercih ederler. Eriklerin çeşitlerine göre toprak istekleri de değişmektedir. Erik ağacı saçak kök denilen bir yapıya sahiptir. Saçak kök olan ağaçlar ise derin topraklar yerine sığ toprakları tercih ederler.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Angeleno Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 100-150 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Bu gruba giren erikler derin, bitki besin maddelerince zengin topraklarda yetiştirilmelidirler. İyi drene edilmemiş, ağır topraklarda erikler, diğer sert çekirdekli meyve türlerine göre daha iyi sonuç verirler. Erikler pH'sı 6,5-7,2 arasında olan topraklarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri