Dil papillası (Lingual papilla), dilin üst yüzeyinde bulunan, dile karakteristik pürüzlü dokusunu veren küçük, meme ucu benzeri yapılardır. İnsan dilindeki dört tip papilla farklı yapılara sahiptir ve buna göre sirkumvallat (veya vallat), fungiform, filiform ve yaprak şeklinde sınıflandırılır.
Fungiform papilla adı verilen kabarcıklar dilin üzerinde bulunan küçük yapılardır. Bu kabarcıklar, dilin geri kalanıyla aynı renktedir ve normalde dil üzerinde ayırt edilemezler. Bu yapılar dil dokusunun sert olmasını sağlayarak yemek yemeyi kolaylaştırır.
Papilla filiformis'lerin ortalama uzunluğunun dişilerde; dilin ön kısmında 50,2±2,86 μm, orta kısmında 96,8±9,90 μm, arka kısmında 130,4±3,84 μm, erkeklerde ise dilin ön kısmında 51,8±2,68 μm, orta kısmında 94,0±6,74 μm, arka kısmında 125,8±3,42 μm olduğu saptandı.
Bu sinir yüksek basınca maruz kaldığında veya kendi kendine iltihaplanma geliştirdiğinde, göz küresinin arka duvarına doğru şişerek papilödeme neden olabilir.
Tat alma korteksi, tat algısından sorumludur. Dil, çıplak gözle görülebilen papilla adı verilen binlerce küçük çıkıntıyla kaplıdır. Her papillanın içinde yüzlerce tat tomurcuğu vardır. Bunun istisnası, tat tomurcukları içermeyen filiform papillalar'dır.
İlgili 31 soru bulundu
Tat alma organımız olan dilimizin yüzeyinde papilla adı verilen küçük çıkıntılar bulunur. Papillada tat tomurcukları yer alır. Tat tomurcuklarında kemoreseptör adı verilen özelleşmiş duyu hücreleri bulunur. Bu reseptörler tatların algılanmasını sağlar.
Dilin üzerine bir büyüteç ile bakıldığı zaman binlerce tomurcuk görülür. Bu ufak tefek şişlikler papilla yani tat alma tomurcukları olmaktadır. Dilin uç kısmı tatlı, arka yanlar ise ekşiyi yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Ayrıca dilin ön yanları tuzlu ve arka kısmı da acı tadını kişilere hissettiren bölümlerdir.
Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur. Dil üzerindeki hücrelerin dış tabakasının normal dökülmesi engellenirse papillalar daha da büyür ve dil "kıllı" görünebilir.
Ağzınızı kullanmadığınız zamanlarda, yani yemek yemediğiniz, konuşmadığınız, şarkı söylemediğiniz, ağzınızın kapalı olarak durduğu her an ve gece yatarken de dilinizin ucu bu noktada durmalı. Sakın yanlış anlamayın, bu gergin değil son derece konforlu bir duruş olmalı.
Dil papillaları
Dile pürüzlü bir görünüm veren, dilin üst yüzeyinde ve yanlarında yer alan minik çıkıntılara verilen isimdir. İçlerinde tat tomurcukları bulundururlar. Bu tomurcuklar içerisinde ise tat hücreleri vardır. Papillae filiformes: İpliksi papiller.
Canlı bir yapı olan dil, ihtiyaç duyduğu hâllerde kendini yeniler ve yeni kelimeler türetir.
Dil tamamen damağa temas etmeli.
Dil damaktayken alt ve üst dişler birbirlerine hafifçe temas etmeli veya boşluk kalsa bile çok az olmalı. (Normalde dinlenme pozisyonunda dişlerin birbirinden hafif ayrı olması gerektiğini kabul ederiz ama John Mew bu fikre katılmadığını belirtiyor.)
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Çoğunlukla orta yaş insanlarda görülen kıllı dil rahatsızlığının oluşum nedeni, ağız içerisinde ortaya çıkan çürüme ve mantarlardır. Dişlerde, diş etlerinde, dilde veya bademcikte bakteri ve mantar oluşumu varsa, kıllı tüy problemiyle sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Papilla vallatae: Acıya karşı duyarlı olan bu papillalar dilin orta bölümünde bulunan büyük papillalardır. Papilla foliatae: Ekşi duyusunu hisseden tat tomurcukları içerir. Dilin arka, yan kısmında bulunurlar.
Dilde bulunan papillaların alerjik maddelere tepki göstermesi: Dilde mevcut olan papillalar, oldukça hassas olmaları ile bilinmektedirler. Özellikle asitli içeceklere karşı hassas olan papillalar, bu alerjen maddeler ile temas ettikleri takdirde dil altında kabarcık oluşumuna neden olabilmektedirler.
Dil, ağız boşluğu içerisindeki önemli yapılardan biridir ve vücuttaki en güçlü kaslardan biri olarak tanımlanır.
Papilla, kabartı ve çıkıntı anlamına gelmektedir. Bu durum vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilmektedir. Ancak bu kabartı ve çıkıntılar çok küçük düzeylerde olmaktadır. Dilimizin üzerindeki ufak kabarcıklar buna örnek olarak verilebilir.
Canlılarda, dil kuru olduğunda dil papillaları daha kolay görülür. Dilde dört tip papilla bulunur.
Dil üzerinde papilla denilen kabarcık ve çıkıntı şeklinde tat tomurcukları yer alır. Papillada tat tomurcukları, reseptörlerin yerleştiği yapıdır. Dildeki tat reseptörlerinin her biri tatlı, tuzlu, acı, ekşi, umami tatlarına karşı duyarlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri