Bu itibarla kuruntulu kişilerin, içlerinden bir sesin fısıldadığını söyledikleri küfür vb. ifadeleri, vesvese kapsamında olup sahiplerinin imanlarına ve dinlerine zarar vermez. Zira Allah Teâlâ, kullarını güçleri ile orantılı olarak sorumlu tutmuştur. Yükümlülük güç oranındadır.
Ne imanınıza ne de ibadetinize bir zararı olmaz. Bu düşüncelerin size değil de şeytana ait olduğunu anladığınız anda vesvese kaybolur. Bu durum yalnızca size has değil, şeytan her insana bu şekilde vesvese verebilir. Aklınıza gelen vesveseyle meşgul olmayı bıraktığınızda vesvese diye bir şey kalmaz.
Elimizde olmadan aklımıza ve hayalimize gelen görüntülerden sorumlu değiliz. Sorumluluk ancak iradî fiiller içindir. Yani insan kendi isteğiyle, kendi iradesiyle bir iş yaptığında o işin getireceği sorumluluğu da yüklenmiş olur. Ancak, akla gelen kötü şeylerde kişinin iradesi söz konusu değildir.
Buraya kadar şunları öğrendik: 1- İman hakikatleri hakkındaki vesvese ve şüpheler imanımıza ve itikadımıza asla zarar veremez. 2- Küfrü gerektiren şeyleri hayal etmek insanı dinden çıkarmaz. Küfür tevehhüm etme yani inkârı farz etme ve vehmetme kişinin imanına zarar vermez.
“İnsanın kendi iradesiyle azmetmediği halde, iradesi dışında kalbine gelen kötü tasavvurlar, düşüncelerden sorumlu olmaz. Bu husus “Ümmetim, işlemediği veya onu dillendirmediği sürece, içinden geçirdiği günahlarını Allah affeder.” hadisinin beyanına uygun bir hükümdür.
İlgili 32 soru bulundu
ALLAH'IN RAHMETİNİ UMARIZ
İnsan hakkı batıldan, doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt etmek için düşünmek zorundadır. Düşüncelerimizle bile bile fitne, fesat ve batıl şeyler üretmemek şartıyla düşünmek günah değildir.
Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz.
Bunlar birinci olarak: istihza; yani dinin esaslarından birini alaya almak; ikinci olarak istihfaf; yani inanılması gereken dinin asılları denilen prensipleri küçümsemek, hafife almak. Üçüncü olarak da İslam'ın emirlerini açıkça inkâr etmek veya dinen mukaddes olan şeylere küfretmek şeklinde sıralanabilir” dedi.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Peygamber efendimiz, (Şeytan vesvese verir. Allah'ın ismi zikredilince, söylenince kaçar. Söylenmezse, vesveselerine devam eder) buyuruyor. Vesvese ilimle, dua ve zikirle azalıp yok olur.
Günah işlemeyi düşünmek, işlemeye niyet etmek, karar vermek günah olmaz, yapmak günah olur. Diğer ümmetlerde karar vermek de günah idi. Bu ümmete günah olmadı. Bu da, ümmet-i Muhammed'e Allahü teâlânın bir ihsanıdır.
Bu örneği imanın diğer rükünlerine de tatbik edebiliriz. Yalnız bu gibi tereddüt ifade eden şek ve şüpheler kalpte değil de, akıl ve hayal aleminde olursa, imana bir zarar vermez.
Peygamber (s.a.s.) 'Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz? ' diye sormuş, oradakiler de 'Evet!' deyince, 'İşte bu (korku) imandandır (akla gelen vesvese de zarar vermez).” (Müslim, Îmân, 209 [132]) buyurmuştur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İnançsızlık sebebiyle ya da dinî değerlere hakaret etmek amacıyla olmasa bile sırf ağız alışkanlığıyla dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemek büyük bir günahtır. Bununla birlikte bilinçli olmadan söylenen bu sözlerle dinden çıkılmayacağı için nikâh da bozulmaz.
“Vesvese imanın ta kendisidir.” “Namazda vesvese dinden ve sarih imandandır.” “Diliyle söylenmedikçe, kalbiyle tasdik edilmedikçe Allahü Teâlâ ümmetimin içinde olan vesveseleri affeder.”
Buna bağlı olarak kişinin dini hassasiyetinin artmasıyla vesvese de artmaktadır. Bundan dolayı vesvese imanın bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Vesveseden kurtuluş onu kale almamak, vesvesenin olduğu husus- larda delillere başvurmamak suretiyle gidermek mümkündür.
Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah'ı anmaktan ve ahireti hatırlamaktan alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır.
Bu bağlamda bu düşünce ve hislerden kurtulmanı ilk yolu, gelen iç sesi, iç düşünceyi önemsememektir. Eğer vesvese kendine dair bir ilgi görmez ise ve gelen bu kuruntulara cevap bulamaz ise Allah'ın (c.c.) izniyle insanı terk eder. Yani vesveseleri gözde büyütmemek ve önem vermemek gerekmektedir.
Aşırı sorumluluk, İmanı sorgulama, suçluluk duyguları ve bazen ibadetten uzaklaşma ile devam eden bu durum obsesyonların artmasına ve obsesif kompülsif bozukluğun başlamasına neden olarak kişinin hayatını oldukça etkileyebilmektedir.
Dolayısıyla kişinin, dinin zorunlu olarak bilinen esaslarından birisini veya birkaçını inkâr ettiğini kendi irade ve rızasıyla açıkça beyan etmedikçe kâfir olduğuna hükmedilemez. Zira küfre götüren söz ya da davranışların bir kimsede hata ve cehalet gibi sebeplerle görülmesi, söz konusu kişiyi dinden çıkarmaz.
Peygamber de mürted hakkında şöyle buyurmuştur: “Dinini değiştireni öldürün.” (Buhârî, Cihad, 149; İ‟tisam, 28; Bu hadisteki ifadenin mutlak olduğu ön kabulünden hareketle, her halükârda İslam inancını terk eden kişinin (mürtedin) cezasının ölüm olduğu ileri sürülmektedir.)
- Hanefi alimlerine göre, mürtedin tövbe etmesi için ona üç gün bir süre tanımak vacip değil, müstehaptır. Eğer tövbe edeceğine dair bir arzu belirtmezse ve yetkililer de onun tövbe edeceğine dair bir ümitleri yoksa derhal öldürülür.
Elfaz-ı küfür, söyleyeni küfre düşüren ve dinden çıkmasına sebep olan sözlere denir. Peygamber Efendimiz'in (asm) Allah'tan getirdiği kesin olarak bilinen vahiyleri ve bunlardan zorunlu olarak çıkan dinî hükümleri inkâr etme özelliği taşıyan bütün sözler elfaz-ı küfürden sayılır.
Bu durum kişinin samimiyetiyle alakalıdır. Bununla birlikte günah ne kadar büyük olursa olsun, Allah samimi olarak tövbe edenlerin tövbesini kabul edeceğini vaad ediyor. Her halükarda geçmişte yapmış olduğunuz bu büyük küfürden dolayı dolayı tövbe etmeniz gerekir. Samimi olarak tövbe ettikten sonra affedilmeniz umulur.
Değerli kardeşimiz, Hayalden geçen kötü şeylerden dolayı günah işlemiş olmayız. Bir kimsenin karşı cinsi sadece hayal etmesi, zina işlemek gibi değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri