Atrofik dil nedir? Dil üzerinden filiform papillaların silindiği, dilin pütürlü yüzeyinin düz, parlak hale gelmesiyle karakterize görünümdür. Nedeni genellikle demir, B12 ve folik asit başta olmak üzere vitamin eksiklikleri, beslenme bozuklukları ve Sjögren gibi ağız kuruluğuna neden olan hastalıklardır.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Bu sinir yüksek basınca maruz kaldığında veya kendi kendine iltihaplanma geliştirdiğinde, göz küresinin arka duvarına doğru şişerek papilödeme neden olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Dilde bulunan papillaların alerjik maddelere tepki göstermesi: Dilde mevcut olan papillalar, oldukça hassas olmaları ile bilinmektedirler. Özellikle asitli içeceklere karşı hassas olan papillalar, bu alerjen maddeler ile temas ettikleri takdirde dil altında kabarcık oluşumuna neden olabilmektedirler.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dil Mantarı Hangi Doktora Gidilir? Dil üzerinde gelişen rahatsızlıklara ve hastalıklara hastanelerin Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümü ve farklı nedenlere bağlı olarak gelişmesi durumunda Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümü bakmaktadır.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Fungiform papilla adı verilen kabarcıklar dilin üzerinde bulunan küçük yapılardır. Bu kabarcıklar, dilin geri kalanıyla aynı renktedir ve normalde dil üzerinde ayırt edilemezler. Bu yapılar dil dokusunun sert olmasını sağlayarak yemek yemeyi kolaylaştırır.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir.
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Canlı bir yapı olan dil, ihtiyaç duyduğu hâllerde kendini yeniler ve yeni kelimeler türetir.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Ağzınızdaki bakteri sayısını azaltmanın en iyi yolu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de günde iki kez temizlemektir. Yatmadan önce dilinizdeki o birikintileri uzaklaştırmak da sabahları ağız kokusunu azaltmaya ve uyandığınızda bundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Bebeklerde pamukçuk tedavi edilirken lezyonlara kesinlikle elle müdahale edilmemesi önem taşır. Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir.
Uygun şekilde planlanan tedavi ile pamukçuk hastalığı genellikle birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşir.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık çeşidi değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur. Dil üzerindeki hücrelerin dış tabakasının normal dökülmesi engellenirse papillalar daha da büyür ve dil "kıllı" görünebilir.
Dil papillası (Lingual papilla), dilin üst yüzeyinde bulunan, dile karakteristik pürüzlü dokusunu veren küçük, meme ucu benzeri yapılardır. İnsan dilindeki dört tip papilla farklı yapılara sahiptir ve buna göre sirkumvallat (veya vallat), fungiform, filiform ve yaprak şeklinde sınıflandırılır.
Papillae foliatae: Dilin arka yan kenarında bulunan, tat tomurcuklarını içeren paralel yerleşimli çok sayıda yapraksı mukoza kıvrımı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri