Gerçekleşmesi istenmeyen potansiyel bir olaya neden olan kök nedenleri ve olay gerçekleştikten sonra meydana gelecek sonuçları tamamlayan şematik bir analiz yöntemidir.
Papyon analizi (bow-tie) hata ağacı ve olay ağacı yöntemlerinin eş zamanlı olarak kullanılmasını, hata kaynaklarının ve hata sonrası ortaya çıkabilecek olayların daha detaylı ve doğru tahmin edilmesini sağlamanın yanında mevcut önlemlerin yeterliliğini de ortaya koymaktadır.
Her bir uygun tehlikeli ekipman ile ilişkilendirilmiş olan papyon diyagramları, herhangi bir güvenlik sisteminin olmadığı veya bu sistemlerin etkin durumda olmadıkları varsayılarak meydana gelebilecek büyük çaplı kazalara ait riskleri göstermektedir. Papyon diyagramının merkezinde kritik olay yer alır.
Risk analizi yöntemleri, çoğu zaman potansiyel riskleri bölme, karşılaştırma ve kategorize etmeyi içerir. Bu yöntemler, risklerin türleri ve miktarlarının belirlenmesi ve risklerin yönetilmesi için gerekli olan bilgileri sağlamak için kullanılır.
sistem bileşenlerinin hatalarındaki özgül sakıncalı olaylar arasındaki bağlantıyı gösteren mantıksal diyagramlardır. Kısacası, tanımlanmış istenmeyen olaydan başlanarak bu durumun ve nedenlerinin mantıksal kombinasyonunun grafiksel ifadesidir. Metod, «tümdengelimli» mantığa dayanan bir tekniktir.
İlgili 15 soru bulundu
Gerçekleşmesi istenmeyen potansiyel bir olaya neden olan kök nedenleri ve olay gerçekleştikten sonra meydana gelecek sonuçları tamamlayan şematik bir analiz yöntemidir.
Fine-Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi R= İ x F x Ş olarak hesaplanır. Burada İ= İhtimal, F= Frekans (Sıklık), Ş= Şiddet, R= Risk Skoru ifade etmektedir. Hasarın meydana gelme olasılığıdır. Değerleri “0,2-10” arasındadır.
Olay ağacı, kaza öncesi ve kaza sonrası durumları gösterdiğinden sonuç analizinde kullanılan başlıca tekniktir. Tehlikeli bir olayın yaratabileceği bütün senaryolar analiz edilir. Olayların sıklığı ve olasılıklarını sayısal olarak görmemizi sağlar.
Olursa Ne Olur?(What-If…?) Bu yöntemde mevcut tehlikeler tespit edilmektedir. Bu metod işlemlerin herhangi bir aşamasında uygulanabilir ve daha az tecrübeli risk analistleri tarafından yürütülebilir. Genel soru olan “Olursa Ne Olur?” ile başlar ve sorulara verilen cevaplara dayanır.
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur. a) İşveren veya işveren vekili. b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
Kantitatif analizde risk değerlendirmeleri, ALOHA modeli gibi yöntemler kullanılarak elde edilebilir. Son dönemde dikkat çeken, mevcut riskin değerlendirilmesinin bir kolu olan sonuç değerlendirmesi, CAMEO veritabanını kullanan gerçek zamanlı ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres) modeli ile incelenebilir.
Papyonun Tarihçesi
Papyon, popülerliğini Amerikalı iş adamı Pierre Lorillard'a borçludur. Ünlü bir iş adamı olan Pierre Lorillard, New York Tuxedo Club'da düzenlenen resmi bir baloya siyah smokin ve papyon kombini ile katılmıştır. Bu kombin moda takipçilerinin büyük ilgisini görmüş ve kombin günümüze kadar gelmiştir.
Papyon (Fransızca: Papillon), kelebek biçiminde, bir çengelle veya lastik bağla yakaya tutturulan kravat, papyon kravat.
Damat takımının en popüler aksesuarlarından biri olan papyonla başlayalım. Smokinin vazgeçilmez bir parçası olan papyon, damatlar tarafından çokça tercih edilmektedir. Papyonların en ikonik formları ipek ve saten kumaşlardan tasarlanan stiller olsa da kadife ve yün gibi farklı malzemelerle de karşımıza çıkıyor.
Ön tehlike analizi (PHA), bir işletmede özellikle tasarım aşamasında ya da hiç risk değerlendirme çalışması yapılmamış bir tesiste ilk yapılacak risk değerlendirme metodolojisidir [10].
Hata ağacı analizi (HAA), alt seviyedeki bir dizi olayı birleştirmek için kullanılan Boolean mantığı ile analizi yapılan sistemdeki arzu edilmeyen bir durum için uygulanan, yukarıdan aşağı ve tümdengelim mantığı olan başarısızlık analizidir.
Riskten uzaklaşmak, riski almak, riski azaltmak ve riskten kaçınmak risk yönetim teknikleri arasındadır. Kullanılacak her bir tekniğin üstlenebileceği durumlar farklılık arz eder. Riski kabul etme sigortasız kayıpların bütçeden ayrılan bir fondan tazminiyle başarılabilir.
Analiz sırasında sık tekrarlanan, fiziksel kuvvet gerektiren, çalışanları daha fazla zorlayan ve daha fazla zaman alan hareketler seçilerek duruş analizi yapılır. REBA yönteminde, boyun, gövde, bacaklar, üst kol ve alt kolun anlık duruşlarına dayalı olarak risk skoru hesaplanır.
1975 yılında Japon NEC firması, FMEA disiplinin ilk endüstriyel uygulamasını başlatmıştır. 1980 yılında ise FORD firması tarafından otomotiv sanayinde uygulanmaya başlatılmış ve sistemde değişiklik yapılarak çok karmaşık olan askeri uygulama basitleştirilmiştir.
Hata Ağacı Analizi Bir Sebep Etki (Cause-Effect) Prosesidir.
Hata Ağacı bir iteratif prosestir ve zirve olaydan başlar ve aşağı doğru ağaç dalları boyunca uzanır. Her hata ağacı kapısında aynı soru ve mantık seti uygulanır. Zirve olay tanımlandıktan sonra , alt istenmeyen olaylar tanımlanır.
REBA özellikle sağlık ve diğer hizmet sektörlerinde bulunan öngörülemeyen çalışma vücut duruşları tiplerine duyarlı olması amacıyla tasarlanmış bir uygulama yöntemidir. REBA bir işin kritik olan her görevi için her bölgeye puan atayarak vücut duruş faktörlerini değerlendirme işlemidir.
Fine Kinney risk analizi yöntemi, işletmenin geçmiş verilerini ve öngörüleri bir arada kullanma imkanı veren kalitatif bir yöntemdir. Yani bu yöntem ile yapılan risk analizleri sadece öngörü yerine doğrulanmış kaza ve ramak kala verilerinden oluşursa çok daha doğru sonuçlar alınabilir.
Checklist yöntemi, kontrol listeleri aracılığıyla tehlikelerin kontrol edilmesi mantığına dayanan bir yöntemdir. Çeklist yöntemi aslında detaylı bir risk analizi yöntemi olmayıp ön tehlike analizi olarak tanımlamak daha doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri