Contası yanmış araçlarda gözlemlenen ve yanmanın oluşturduğu hasara dair en önemli bilgiler şunlardır: Motor yağına su karıştığı için kartelde su birikintileri meydana gelmektedir. Motor yağı kaçak sebebiyle verimini kaybeder ve köpürür. Radyatör ile taşıyıcı hortumlarda bir sorun olmamasına rağmen motor suyu eksilir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Conta, motoru kapatan ince metal levhadır. Koruyucu bir parça olan contanın yanması durumunda motor korumasız kalır.
Conta yakmak, yağda eksilmeye neden olur ve motor aksamlarının sürtünmesi artar. Zamanla motor parçaları aşınır; hatta kırılabilir. Motor ve parçalarındaki arızalar, motorun çalışırken daha fazla zorlanmasına neden olur. Zorlanan motorun yakıt tüketimi artar, performansı düşer.
İlgili 24 soru bulundu
Conta yakan arabanın çalışıp çalışmayacağı da merak edilen bir sorudur. Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder. fakat aracın çalışması stabil değildir. Yanma odası, soğutma suyu ve yağ kanalı birbirinden ayrışacağı için motorun performansı düşer.
Contası yanık araçlar kaç km gider? Yanma boyutuna bağlı olarak contası yanık araçlar birkaç bin kilometreye kadar yol yapabilir ancak bu uzun vadede ekstra maliyetli ve tehlikeli olacaktır. Aracın hala kullanılabiliyor olması bu şekilde kullanmaya devam etmeyi asla nornalleştirmemeli.
Tamirhanenin iş yoğunluğuna göre değişmekle berabe en az 3-4 saat En fazla bir işgünü içerisinde çıkması gerekir...
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Arabada conta yanarsa büyük bir maliyet kaçınılmaz olur. Araba conta yakması masrafı 2023 yılında 20,000 TL ile 30,000 TL arasıdır. Üst segmet arabalarda bu süreç 50,000 TL'ye kadar çıkabiliyor. 2024 parça ve işçilik zamlarından sonra minimum masrafın 30,000 TL'ye çıkması bekleniyor.
Silindir kapağı contası değişimi için önce buji ve kablolar sökülür. Sonrasında sırasıyla külbitör kapağı, hava filtre kazanı, devirdaim su hortumları, karbüratör, manifolt sökülür ve sonunda kapak sökülmüş olur. Conta yandığı için kapağa yapışık durumda olur ve kapaktan sökülür.
Genelde arabanın motoru sıcak koşullar altında çalışan bir yapıdır. Ancak eğer araç çok daha fazla sıcaklığa çıkarsa, yani hararet yaparsa, silindir kafaları ve motor üzerinde genleşme meydana gelir. Böylece üst kapak contasının yanma durumu yaşanır.
Conta yanık testi, sadece aracın contasında çatlama ya da sızdırma olup olmadığını gösterirken, ondan çok daha geniş kapsamlı olan kompresyon testinde aracın motor durumundan kullanılan yağın kalitesine kadar bilgi alınabilmektedir.
Motor yağının ya da soğutma suyunun birbirine karışması sebebiyle renk değişmesi, Araç motorunun hararet yapması sonucu duman çıkması ve aracın yolda kalması conta yanığının son evresidir ve motorun ciddi şekilde zarar gördüğünü gösterir.
Hararet yapmıyo olabilir ancak eğer conta yanıksa hararet yapacaktır.
Antifriz kullanımın faydaları arasında yakıt tüketimini azalttığı da bulunmaktadır. Motor ısınızın kontrol altında olmasından dolayı aracınız fazla yakıt tüketmeyecek ve kullanıcısını rahatlatacaktır. Radyatör içersinden sadece su kullanmanız halinde oluşacak sorunları da antifriz ortadan kaldırır.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Silindir kapak contasının doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için silindir conta testi yapılır. Bu test, her silindirin iç basınç değerini ölçerek contanın sızdırmazlık kabiliyetini kontrol etmek için ideal bir yöntemdir. Fakat tek başına kesin sonuçlar vermeyebilir.
Motordaki yağ, su, hava-gaz, basınç ve vakum kuvvetlerinin hücrelerinin bulunduğu kapakların tamir amaçlı sökülüp takılmasına bağlı, monoblok olmama durumundan kaynaklanan sızmalarını önlemek için kullanım mecburiyeti vardır. Teorik ömrü, motorun onarımsız kullanım ömrüne eşittir.
Aracın su kaynatması sonucu işlevini kaybetmesi ve yalıtım özelliklerini yitirmesi conta yakmak anlamına gelir. Bu gerçekleşince motor suyu ve yağ karışır. Böylece silindir bu maddelerin içerisine girer ve arabalarda ciddi sorunlar meydana gelebilir. Tabii bunun olmasın da birçok farklı sebep bulunuyor.
Conta üzerindeki delikler arasında yol açar kendine, silindir içine veya yağa su karışır. Ömrünü tamamladığı için olabilir. Benim bir önceki aracım hararet yaptırmadığım halde otobanda conta patlattı, bu yüzden yolda kaldım.
Yukarıda detaylıca açıkladık ancak özetlemek gerekirse; motor suyu neden eksilir sorusuna yanıt olarak aşağıdaki noktaları gözden geçirebilirsiniz: Radyatör üst kapağı yanmış olabilir. Radyatör, su sızdırıyor olabilir. Radyatör boru bağlantıları gevşemiş olabilir.
Silindirlere-pistonlara işlem yapılmadıysa ekstra bir şeye gerek yok. Ama her ihtimale karşı ilk bir kaç yüz km suyu ve yağı sürekli kontrol edin. Kullanırken hararet göstergesini kontrol etmeyi unutmayın. İlk 300-400 km bir şey olmazsa daha da olmaz.
Uzun yolculuk esnasında sürekli molalar verin, motor yağ ışığınızın yanmasını beklemeyin. Motor yağını ön kaputu açarak sürekli çubuktan kontrol edin. Yüksek devirlere çıkmanız motoru sıkıştırmadan yola devam etmeniz gerekir. Eğer bu kurallara uyar iseniz, evet gider arkadaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri