I. TBK m. 89/2 gereğince para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim ye- rinde ödenir. Bu nedenle para borçları, alacaklıya götürülmesi gereken borçlardandır4. An- cak bir para borcunun kıymetli evraka bağlanması halinde; borç, kıymetli evrak ibraz edi- lince ödeneceğinden aranılacak borç haline gelir.
Aynı para birimi üzerinden borçlanmalarda, karşılıklı alacakların aynı cinsten olduğunda tereddüt yoktur. Örneğin 10 milyar Türk lirası para borcu ile 20 milyar Türk lirası tutarındaki para borcu aynı cinstendir.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Bölünebilen Borçlar- Bölünemeyen Borçlar
Genelde para borçları ve diğer misli mallara ilişkin borçlar, bölünerek ifa edilebilir. Kural olarak dare borçları, edimin konusu uygunsa bölünebilir. Facere borçları kural olarak bölünemez.
En dar anlamda borç, “para borcu”nu ifade eder.
Örneğin bir kimse “bakkala borcum var” dediğinde, bakkala ödemesi gereken belli miktar parayı kasteder.
İlgili 20 soru bulundu
4. Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Geniş anlamda borç deyimi, borçlu ile alacaklı arasında kurulan hukuki ilişkinin bütününü anlatmak için kullanılır. Bu hukuki ilişkiye, satım, kira ve ortaklık ilişkilerini örnek verebiliriz. Borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu edim alacağın konusunu teşkil eder.
Borcun doğduğu anda tam borç olarak meydana geldiği fakat sonradan eksik borç durumuna gelen borç türleridir. Bu tarz eksik borç türlerine örnek olarak zamanaşımına uğramış borçları ve konkordato dışında kalan borcu verebiliriz.
Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde, ifa edilir.
Müteselsil sorumluluk, anlamı itibariyle zincirleme borç sorumluluğu olarak tanımlanabilir. Bir borç ya da zararın birden fazla kişinin sorumluluğunda iken; borçlulardan birinin borcun sorumlu olduğu payını ödemek yerine borcun tamamını ödemekle yükümlü haline gelmesidir.
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır. olarak sınıflandırılır. Aynca idari-mali borç, teminatlı teminatsız borç, ikramiyeli ik- ramiyesiz borçlar gibi sınıflandırılmalardan sözedilir.
Def'i borcu sona erdirmez, sadece ifayı engeller. Bir borcun eksik borç olduğunun ileri sürülmesi, borcun ifa edilmesini, dava açılmasını veya takip yapılmasını engeller. Borcu sona erdiren bir durum değildir. Bu sebeple eksik borcun ileri sürülmesi def'i olarak kabul edilmelidir.
Borcun kaynakları ise borç ilişkisini doğuran sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir. Bu hukuk dalını asli kaynak olarak 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiş olan Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir.
Özet: Türk Borçlar Kanunu'na göre, kumar ve bahis eksik borç teşkil etmektedir.
Karz: Borç,ödünç. İkraz: Ödünç ve borç verme.
Seçimlik Borçlar: tarafların borç konusu olarak birden fazla edim belirleyerek borçlunun bunlardan hangisini isterse onu ifa etmekle borçtan kurtulabileceği borç türüdür. Örneğin A, B'ye ya televizyon verecek ya da evini temizleyecektir.
İhtarname süresi içinde olumlu cevap verilmezse yani borç ödenmezse ilamsız icra takibi yapılabilir. İcra takibi, alacaklının borçludan kendi rızası tahsil edemediği alacağını devlet eliyle tahsil etmek için icra müdürlüğü nezdinde başlatmış olduğu hukuki işlemdir.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
MADDE 90- İfa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur.
Eksik Borçlar, Dava ve Takip Edilemeyen Borçlar. Natural Obligations, Obligations Not to be Claimed or Sued. Eksik borçlar alacaklıya, borçluyu dava ve takip yetkisi vermeyen borçlar olarak tanımlanır. Bu gruba giren borçlar geçersiz veya imkânsızlık nedeniyle yerine getirilemeyen borçlar değildir.
İç borçlar, kamu bütçesinde yer alan hizmetlerin finansmanı için yurt içi kaynaklardan elde edilen ve alınması ve ödenmesi durumlarında ülkenin toplam kaynaklarının artması ya da azalmasını sonuçlandırmayan kamu borçlanması türü şeklinde tanımlanabilir.
Borç sözleşmelerinin bazısında sadece bir taraf borç altına girer. Örneğin bağışlama sözleşmesinde ve kefalet sözleşmesinde durum böyledir. Bunlara “tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler” denir.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Geniş anlamı ile borç ilişkisinin nitelendirilmesini sağlayan borçlara “asli borçlar” denir. Geniş anlamı ile borç ilişkisinde bu asli borçlardan başka bazı yan borçlar da yer alabilir. Örneğin, alım-satım sözleşmesinde, satılan malın teslimi ve mülkiyetin nakli asli borçtur.
Çeşit borcu, belirli bir tür olarak belirlenmiş olmakla birlikte, bir stoktan yüklenilmiş ise, sınırlı çeşit borcu söz konusu olur. Bir depodaki 20 ton demirin 2 tonun teslimi yüklenilmişse, sınırlı çeşit borcu söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri