Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Merhaba Mehmet, Coca-Cola da tüm gıda maddeleri gibi tavsiye edilen tüketim tarihine kadar uygun koşullarda saklandığında lezzetini ilk günkü gibi korur.
Son kullanma tarihi geçmiş olan çikolataların tadında ufak bir kayıp oluşabilir, kalitesi düşebilir, kırılıp ufalanabilir ya da beyazlama olabilir. Tadındaki değişikliklere rağmen, yenmesi sağlık açısından sorun oluşturmayabilir.
Ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra tüketmek sağlığa zararlı değildir, renk, görünüş, nem gibi özelliklerini korur. Tüketicilerin etiket okuyuculuğu gelişmeli.
İlgili 32 soru bulundu
Son kullanma tarihi geçmiş krem kullanıldığında, ciltte tahriş, alerji veya enfeksiyon gibi istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda, kremin etkili bileşenleri zamanla bozulduğu için istenilen fayda da sağlanmayabilir.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Coca-Cola'da tüm gıda maddeleri gibi tavsiye edilen tüketim tarihine kadar lezzetini ilk günkü gibi korur. Satın alınan gıdalarda, gıdanın kalitesini korumak için belirtilen tüketim tarihlerine uyulması son derece önemlidir. Bu nedenle Coca-Cola da tavsiye edilen tüketim tarihine kadar tüketilmelidir.
Gıda Zehirlenmesinden Kaçının
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
Columbus'ta kimyager ve eczacı olarak çalışan Pemperton'un aklına kokainli şarap yapmak geldi. Kendi özel geliştirdiği formül ve karışımlarla Pemberton French Wine Coca'yı 1885 yılında icat etti. Kola özütü, şarap ve koka yaprağı karışımından oluşan ürününü bir yıl sonra piyasaya sürdü.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
SKT'nin 1 Gün, 1 Hafta ve 1 Ay Geçmesi. Tarihi geçmiş çikolata yenmemelidir. Çikolatanın son kullanma tarihi geçmişse, içindeki yağlar okside olarak rancid (bozuk) bir koku ve tat alabilir. Ayrıca, küflenebilir veya diğer zararlı bakterileri barındırabilir.
Bu görüntü ise “fat bloom” ya da “çikolata çiçeklenmesi” olarak da bilinmektedir. Kaynağı ise kakao yağının ta kendisidir. Evet, yanlış duymadınız! Bu beyazlamanın nedeni, çikolatanın olmazsa olmazı kakao yağından gelmektedir.
Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır. Bu koşullarda en az dayanan ise beyaz çikolata. Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir.
Son kullanma tarihi bir ürünün illa bozulacağı tarih değildir. Son kullanma tarihi o ürünün üreticisinin o ürüne verdiği garanti süresidir. Son kullanma tarihi biten bir ürün zehirler de hiçbirşey yapmayabilir de. Ama son kullanma tarihi gecen bir ürün alıp tüketir sonra rahatsızlanırsanız bundan üretici beraat eder.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Buzdolabında saklamayın
Oksidasyonu, şekerlenmeyi ve herhangi bir koku geçişini önlemek için çikolatayı 18 derecede saklayın.
Beyazlamış Çikolata Yenir mi? Beyazlamış çikolatayı yemek sağlık açısından bir sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bir bozulma veya küflenme gibi bir durum değildir.
Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz. Markaların kendi sitelerinde kullanım önerilerini bulabileceğiniz açıklamalar ile doğru kullanım şeklini yönetebilirsiniz.
Tarihi geçen ürünler de mutlaka çöpe atılmalı ve tekrar kullanımı engellenmelidir.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Dr. Bülent Şekerel, tarihi geçmiş güneş kremlerinin deride kızarıklık, kaşınma ve yanma gibi başlayan alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri