Paranın icadından önce insanlar alışverişlerini ellerinde bulunan ürünlerin takası yani değiş tokuş yoluyla gerçekleştirirdi.
Takas Dönemi
Paranın henüz icat edilmediği dönemlerde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için takas yöntemini kullanıyordu. Yani sahip oldukları ürünlerin fazlasını diğer insanların elindeki farklı ürünlerle değiş tokuş ediyorlardı.
Para icat edilmeden önce insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için takas yöntemini kullanıyordu. Takas yöntemiyle sahip olmak istedikleri ürün ile sahip oldukları ama ihtiyaç duymadıkları bir ürünü değiş tokuş yapıyorlardı. Fakat bu yöntemde ürünlerin birbirleriyle denk gelen değerlerini ölçmek oldukça zordu.
Yani bildiğimiz adıyla takas. Bu dönemlerde değiş tokuş sistemi aynı değerdeki mal ve hizmetler ile birebir olarak yapılıyordu. M.Ö.700'lü yıllarda Anadolu'da Lidyalıların parayı icadı ile birlikte takas ticareti farklı değerdeki birçok mal ve hizmetin değiş tokuş edilmesi şekline dönüştü.
Takas Sistemi: İnsanlar Parayı İcat Etmeden Önce Bu Yöntemle Alışveriş Yapardı Takas, en basit tanımıyla, bir malın ya da hizmetin doğrudan başka bir mal ya da hizmetle değiştirilmesi sürecidir. İki tarafın da birbirine ihtiyaç duyduğu bir durumda, bu alışveriş yöntemi oldukça işe yarar.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak günümüzdeki anlamına yakın kullanım Lidyalılara atfedilir. Herodot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.
Günümüz dünyasını şekillendiren en önemli ekonomi aracı olan paranın tarihi Lidyalılara kadar dayanıyor. Tarihe parayı bulan ilk uygarlık olarak geçen Lidyalılar, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşamıştır. Yani, paranın ortaya çıktığı yer şu an bizim yaşadığımız topraklardır.
M.Ö Çin'de bıçak ve maya gibi ürünler ticarette takas karşılığı kullanılıyordu. Hal böyle olunca Lidyalılar da ticarette kullanılabilecek olan parayı icat etmiş oldu. Parayı bulan Lidyalılar daha önceki çağlarda Çinlilerin takas esnasında kullanmış olduğu bıçak ve demir gibi eşyalardan esinlenerek üretmiş oldu.
Merkez Bankası; Türkiye'de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Eskiden, aralarında deniz kabuğu, boncuk, taş ve sığırın da bulunduğu bazı değerli mallar para gibi kullanılıyordu. M.Ö. 8. yüzyılda Çin'de, para yerine çapa, tırmık gibi bazı tarım aletlerinin küçük modellerinin yapılıp kullanıldığı bilinmektedir. Metal paraları inceleyen bilim dalına "nümismatik" denir.
Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır. Sabit bir alt kalıp üzerine konan madeni pula hareketli bir üst kalıp yerleştirerek, bir çekiçle vurmak suretiyle darp gerçekleştirilmiştir.
NOT-4: Türgişler; kendilerine ait ilk madeni para'yı (Yarmak) bastırmışlardır (Bazı kaynaklarda Göktürkler).
Para, insanlar arasında değer alışverişi yapmak için kullanılabilecek yararlı bir araçtır. Yani, en iyi "değişim aracı" olarak tanımlanabilir. Para, doğrulanabilen ve bir ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde kabul edilen bir öğe veya varlıktır.
Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı'nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu.
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
Kısa cevap Değerli madenlerin paradan kazınarak biriktirilmesini önlemek amacıyla. İlk madeni para M.Ö. 7.Yüzyılda, Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından üretilmişti.
Lydia Krallığının tarihe yaptıkları en önemli katkı paranın icadı olarak bilinmektedir. İlk para Lidya kralı Kroisos zamanında elektron adı verilen altın ve gümüş karışımı madenden bakla şeklinde basılmıştır.
Far. pul "altın, gümüş, bakır vb. değerli madeni parça" ~ Grk. оẞолós (obolos) "eski çağlarda para yerine kullanılan şiş veya çivi; para ve ağırlık ölçüsü❞ Altı tane şiş veya çivi bir avuçtur ve buna da drahma denir (Liddel-Scott 1968:1196; Mu'in 1371: 839).
Kazgan vd., 1999: 79), ilk paranın gümüş sikke7 olarak Orhan Bey zamanında 1326-27 (H. 727) tarihinde Bursa'da bastırıldığı geniş kabul görmüş bir bilgidir.
Türkiye'de banknot basımının tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda para olarak nitelendirilebilecek ilk kâğıt paralar, Sultan Abdülmecid döneminde 1840 yılında tedavüle çıkmıştır.
Belirli bir eğitim veren kurumların tarihi çok eskiye dayansa da modern anlamdaki okulun mucidi Amerikalı Horace Mann olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri