Hamileliğin 4. haftasında, döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşir. Erken gebelik sırasında gelişmekte olan embriyoyu korumak için rahim astarı kalınlaşır. Rahme yüksek kan akışı ile beraber kalp hızı artar ve rahim şişmesi oluşur.
Gebelikte uterusun büyümesi ilk üç ayda östrojen ve bir miktar progesterona bağlı ortaya çıkarken, daha sonraki aylarda majör olarak uterus içinde büyüyen gebelik ürünlerine ait basınç artışına bağlı olarak devam eder. Dokuların bu hızlı büyümesi bazı poliaminlerin hızlı sentezi ile mümkün olabilmektedir.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin karın çevresi genişler. Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır. Göğüslerde yaşanan hassasiyet, meme uçlarının ve çevresindeki halkanın koyulaşması da hamileliğe işaret eder. Göğüs ucunun etrafında görülen kabarcıklar, eskisinden daha belirgin hale gelir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
Özellikle ilk haftalarda hamilelikte mide şişkinliği ve mide bulantısı sıklıkla görülür.
Vücut bebeğe kendini hazırlarken, rahimin büyümesi karın alt bölgesinde hafif çekme gibi adet sancısına benzeyen kramplar yaşanmasına neden olur. Bu hafif kramp şeklinde ki ağrılar, bel, karın ve pelvis bölgesinde görülür.
Ancak, bu şişkinlik genellikle bebeğin büyümesinden değil, rahimdeki artan kan akışı ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, 2 aylık hamilelikte göbek çıkması pek olası değildir. Ancak, hamilelik süresince rahim büyüdükçe göbek bölgesindeki şişkinlik artabilir ve göbek çıkabilir.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Hamilelik vücutta hormonal ve fiziksel pek çok değişimi beraberinde getirir. Rahim büyürken hafif kasık ağrısı, alt tarafta baskı hissedilmesi doğaldır. Özellikle bu gebeliğin ilk üç ayında daha belirgindir.
Ayrıca büyüyen rahim, diğer organlara baskı yapar ve onları çevresindeki bölgelere doğru iter. Bu ise organların yerlerinde bazı değişikliklere neden olur. Kas ve bağ dokularında gerginlik meydana gelir. Bunun sonucunda ağrı, sızı ve rahatsızlık hissi gibi birtakım şikâyetlerle karşılaşılır.
Gebelikte görülen vulva ödemi, ender görülen bir deri bulgusu olup, vasküler ve/veya lenfatik sistemi etkileyen allerjik, inflamatuar, nörolojik veya travmatik etkenlerin sonucunda oluşabilir. 20 yaşında, 32 haftalık gebeliği olan ve labia majorlarında iki hafta önce başlayan ağrılı şişlik nedeniyle başvuran bir olgu ...
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Gebelik döneminde pek çok anne adayının şikayetleri arasında yer alan vajinada ağrı ve batma hissi, genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonra görülür. Ağrı ve batmanın daha çok hissedildiği dönem ise, gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasıdır.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Gebeliğin ikinci yarısının başında rahim tam göbek deliği hizasına gelir ve elle hissedilir.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı Mıdır? Normal ve sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adaylarının gebeliğin son gününe kadar cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu süreç içerisinde anne ve baba adayının yaşamış olduğu birleşme bebeğe zarar vermemektedir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri