“Yadsınamaz” sözcüğünde de olumsuzluk anlamı olduğu için “yadsınamaz”; 'inkâr edilemez, reddedilemez' anlamına gelmektedir.
Yok sayılamaz, apaçık, inkar edilemez. Muhakkak, itiraz kabul etmez.
Türk Dil kurumuna göre yadsımak kelime olarak yapılan bir işi inkar etmek ve işi yok saymak anlamına gelmektedir. Yadsımak kelimesi kullanımda yadsınamaz bir gerçektir şeklindeki gibi olumsuz kullanılarak olumlu cümle oluşturmayı sağlamaktadır.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
İlgili 37 soru bulundu
Yadsıma kavramı ise, bir konuda daha önce düşüncesini veya tutumunu açıkça ortaya koyan bir kişinin, çıkarı için duruşunu değiştirmesi, yaptığı veya söylediği bir şeyi inkâr etmesidir. Bu bir kişilik özelliği olmakla birlikte, şartlar gereği kişini takındığı duruş olabilmektedir.
Bir durumun, bir olgunun bir olayın değerlendirilmesi ve durumun tespiti anlamını ifade eder.
Yâd etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmak, hatırlamak. “Seni her gün yad ederiz buralarda.”
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme. sonradan halk edilenin aslına dönünceye dek belli bir vakte kadar içinde bulunmaktan kurtulamayacağı garipseme durumu.
Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır.
Merhaba değerli arkadaşlarım, düzeltme işaretiyle yazım ve telaffuzda farklılaşan, ayrı anlamlara gelen sözcük serisine yad ve yâd sözcükleriyle devam etmek istedim. Dilimizde düzeltme işareti olmadan yazılan yad sözcüğü, yabancı anlamına geliyor. “A” harfi kalın ve normal şekilde yani yad olarak okunuyor.
yad etmek / yâd etmek
Hatırlamak, anmak.
Yadsıma:Öne sürülen bir savı tanımama, onu yok sayma, olumsuzlama. Azımsama: Bir şeyi yeterli bulmama anlamını ifade etmek için kullanılır.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Bu kelime genellikle yadeller şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad eller şeklinde olmalıdır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan yad etmek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan yad etmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
♬ Yad etmek şeklinde yazılır. ♬ Yad etmek = Yaşanmış birşeyi, veya bir kimseyi hatırlamak.
TDK üzerinden bakıldığı zaman hasbihal kelimesinin anlamı olarak, 'Sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek' ifadeleri öne çıkmaktadır. Genelde iki insanın ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği güzel sohbetler için kullanılan bir sözcüktür.
Aktüalite, günümüzde gerçekleşen ve güncelliğini koruyan anlamına gelir. Örneğin herkesin konuştuğu bir haber ya da sıcak bir gelişme aktüalite olarak nitelendirilir. Bu kelime daha çok haberler için kullanılır.
Eski dönemlere ithaf olarak kullanılan kelime gruplarından biri yad etmek sözlük grubudur.
Bir şeyin durumunu belirgin bir duruma getirmek amacıyla kullanılan kelimeler saptamada bulunmak olarak değerlendirilir. "Ahmet'in bu yılki büyük başarısı ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır" Bu örnekte olduğu gibi Ahmet'in başarısı hakkında saptamada bulunulmuştur.
Paragrafta saptama; bir konuda doğruluğu kesin olan bir bilginin direkt ve yorumsuz olarak ifade edilmesi olarak okuyucuya aktarılmasıdır. Saptama cümleleri net ve herkes tarafından kabul edilen bilgi ya da verileri belirten nesnel hükümler olarak dikkat çekmektedir.
Toplumsal bir hareketin duyurulması ve savların belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılara manifesto ya da bildiri denmektedir. Manifesto, İtalyanca manifesto, Fransızca ise manifeste “yeminli ifade veya imzalı bildiri sözcüğünden alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri