Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Açıklama sonrası Şanlıurfalı ciğerciler duruma tepki göstererek yetkilileri göreve davet etti. Ciğer kebabı Şanlıurfa'nın mı, yoksa Diyarbakır'ın mı tartışmalarına son noktayı Diyarbakır Ticaret Odası attı. Oda, ' Diyarbakır Ciğer Kebabı'nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini açıkladı.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Ciğer denilince akla ilk gelen Edirne olur haliyle. Bu işi bilen ustaların elinden geçen lezzetler, küçük esnaf dükkânlarında buluşur, tadına doyum olmaz. Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almış.
Tarihi. Arnavut ciğerinin kökeni, on beşinci yüzyılda Rumeli'deki savaşlarla beraber İstanbul bölgesine göç eden Arnavutlara dayanmaktadır. Balkanlardan Anadolu'ya göç eden insanlar kültürlerini de Anadolu'ya getirdiler. Seyyar karaciğer satıcılığı Arnavutların İstanbul'a getirdiği geleneklerden biridir.
İlgili 34 soru bulundu
Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
“Ciğerin başkenti, Horhor-Aksaray”
sadece kuzu ciğerinden yapılan, büyük parçaların baharatlanarak şişte kömür ateşiyle pişirilmesiyle yapılan ve yanında biberle servis edilen leziz ve yumuşak ciğer kebabı.
Yaprak ciğer; Edirne yöresine has lezzetlerden biridir. Zengin yemek kültürümüzde ki muhteşem lezzetlerden biri olan yaprak ciğer adından da anlaşılacağı gibi ciğerlerin yaprak şeklinde doğranması ve pişirilmesi ile servis edilen yöresel yemeklerden biridir.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır.
Vücudun demir eksikliğini gidermede ciğer önemli bir görev üstleniyor. Ayrıca ciğer, vücudu takviye etmek bakımından ve mineral madde açısından çok faydalı çok zengin bir besindir. Bu yüzden ciğer yemeyi tüm insanlara tavsiye ederiz. Yeter ki sağlıklı hayvandan gelsin ve sağlıklı şartlarda üretilsin."
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı o kadar meşhur ki sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri dahil olmak üzere günün her saati tüketiliyor. Diyarbakır Ciğer Kebabı ayrıca 31.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da yaptıkları başvuruyla Türk Patent ve Marka Kurumunca ciğer kebabının tescillendiğini, kentte 300'ü aşkın işletmede aynı tat ve şekilde kebabın hazırlandığını söyledi.
Edirne Tava Ciğeri lezzetini Edirne yöresinin zengin florasından alıyor diyebiliriz. Edirne Tava Ciğeri, adından da anlaşılacağı üzere tavada pişirilmektedir fakat tavası alüminyumdan ve özeldir.
Üretim tekniği, ustalık ve Şanlıurfa Biberi'nin kullanılması Urfa Ciğer Kebabı yapımındaki en önemli faktörlerdendir. Ürün fındık büyüklüğünde kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirilen bir kebap türüdür.
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir.
Diyarbakır'da kuzu ciğeri, kırmızı toz biber, tuz, kurutulmuş kekik ve dövülmüş sumakla marine edilerek, bir ciğer, bir kuyruk yağı, iki ciğer, bir kuyruk yağı ve bir ciğer şeklinde şişe dizilerek ateşte pişiriliyor.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır.
Solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerin nerede olduğunu bilmek hastalığı anlamamız için bize yardımcı oluyor. Akciğerler göğüs boşluğunda bulunur.
Edirne'nin meşhur lezzetlerinden olan ciğer sarma yemeği, coğrafi işaretle tescillendi. Böylelikle kentin coğrafi işaretli ürün sayısı 10'a çıktı. Trakya'nın seçkin lezzetlerinden Edirne Ciğer Sarma coğrafi işaret aldı.
Şanlıurfa ciğeri ufak ufak doğranırken, Diyarbakır'ın daha iri doğranır. Urfa kebabında isot, Diyarbakır ciğerinde kırmızı pul biber kullanılır. Her ikisinin de kendine has bir tadı var ama Diyarbakır ciğer kebabı neredeyse şehrin kimliği ile özdeşleşmiş durumda.
- Ciğer demir kaynağıdır. - B12 bakımdan zengin olması nedeniyle kırmızı kan hücresi oluşumunu desteklemektedir. - Ciğer tüketmek karaciğer işlevinin daha iyi olmasına yardımcı olmaktadır. - B vitamini bakımından zengin olan ciğer özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücuda yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri