Para miktarı, mal ve hizmet miktarına oranla fazla olduğunda ulusal paranın alım gücü düşer (enflasyon), para miktarı az olduğunda ise alım gücü artar (deflasyon).
Tüketicilerin alım gücü azaldığı için ekonomide ticaret ve büyüme yavaşlar. Enflasyon fiyat artışına neden olduğu için insanların aynı miktarda para ile daha az mal almasına neden olur. Bu durumda tüketici harcamalarında bir düşüş meydana gelir. Bu da, ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olur.
Alım Gücü Nasıl Artırılır? Bir para biriminin satın alma gücü düştüğünde, o para birimini kullanan ülkelerin mal ve hizmetlerinin maliyeti artış gösterir. Böylece yaşam maliyeti artar ve tüketici harcamaları azalır. Satın alma gücünü yükseltmek için ülkenin tedavüldeki para biriminin değer kazanması gereklidir.
Örnekle açıklayalım; Türkiye'deki bir tüketici aldığı bir ürüne 100 TL ödüyor. ABD'de yaşayan bir başka tüketici ise aynı ürüne 80 USD ödüyor. Bu durumda iki ülke arasındaki satın alma gücü paritesi oranı; 100 TL/80 USD=1,25 olarak bulunur. Bu oran 1 ABD Doları alım gücü= 1,25 TL'ye denk geldiğini gösterir.
Satın alma gücü veya alım gücü, bir para birimiyle alınabilecek mal ve hizmetlerin miktarıdır. Diğer ülkeler veya farklı zamanlar arsındaki satın alma gücü farklılıklarını ölçebilmek için satın alma gücü paritesi kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
IMF'nin Ekim 2022 tarihli Dünya Ekonomik Görünümü verilerine göre 2021 yılında satın alma gücü paritesine göre GSYH'de Türkiye dünyada 11. sırada, Avrupa'da ise dördüncü sırada yer alıyor.
Ülkeler arasında yapılan hizmet ve ürün alışverişi sırasında alım gücü paritesi para birim karşılığı olarak nitelendirilir. Satın alma gücünün yükselmesi ekonomik anlamda dengeyi getirir. Böylece ülkeler arasındaki aynı ürünlerin fiyat farkları azalır veya tamamen eşitlenir.
Alım gücünün düşüşünü şu hesaplama daha net ortaya koyuyor. Eğer Ocak 2021'de asgari ücretle 100 kg et satın alınabilseydi Aralık 2021'de bu miktar 66 kg'ye düşerdi. Ocak 2022'de asgari ücrete zam gelmesine rağmen bu ay 93 kg et alınabilirdi. Çünkü enflasyon var.
Üretim yapılmadıkça ve ithalat arttıkça ürünlerin değeri yükseliyor. Ürünlerin fiyatlarının artmasıyla beraber, alım gücünün de düşmesi 'enflasyon' olarak adlandırılıyor.
Asgari ücretle 2003'te 7,5 çeyrek altın alınırken 2022'de 3 çeyrek alınabiliyor. Asgari ücret-altın kıyasını çeyrek altın üzerinden de yapabiliriz. 2003 yılında asgari ücretle 7,5 çeyrek altın alınabilirken bu miktar 2022'de 3'e kadar geriledi.
Satın alma gücünü yükseltmek için ise tedavüldeki paranın miktarını azaltmak ve para biriminin değer kazanmasını sağlamak gerekir. Bu sayede dolaylı yoldan da olsa alım gücü artar.
Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.
Yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE)
Enflasyon oranına bağlı olarak fiyatlar az veya çok artacaktır. Ancak eksi enflasyon olmaz ise ürün ve hizmetlere mutlaka zam gelecektir. Eksiye düşmediği sürece enflasyonun düşmesi fiyat artışının yavaşlamasıdır.
Yılın başında emekli ve çalışanın cebindeki 100 liranın alım gücü, bugün 81 liraya geriledi. 2023'ün başında işçiye, memura, emekliye verilen maaş zamları enflasyon karşısında adeta buhar oldu.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Asgari ücret başına düşen ürünler
1 adet ekmek 5 liradan satılıyor. Böylece asgari ücret ile tam olarak bin 700 adet ekmek satın alınabilecek. Yumurtanın tanesi şimdilerde 3 TL. 2023 asgari ücretiyle tam tamına 2833 adet yumurta satın alınabiliyor.
Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek. Bu durumda da memur 1997'nin ikinci yarısında yüzde 9'a yakın bir reel gelir kaybına uğruyor.
Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır. Enflasyon rakamları yüksek gelirse dolar kuru yükselir.
Enflasyon ekonomideki aşırı arzdan kaynaklanırken diğer herhangi bir meta gibi, fiyatların da arz ve talepleri belirlenir. Çok fazla arz varsa, o şeyin fiyatı düşer. Eğer bu şey para ise, çok fazla para kaynağı paranın değerini düşürür ve sonuç itibariyle her şeyin fiyatı yükselir.
2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 261 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk olarak kayıtlara geçti. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg, AB ortalamasının yüzde 161 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 66 altında değere sahip oldu.
Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 36 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 36 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.
Türkiye'de gelir AB'nin yüzde 69'u
AB üyesi 27 ülkenin SGP'ye göre ortalama kişi başı milli geliri 100 kabul edildiğinde Türkiye'ninki 69 olarak gerçekleşti. Buna göre Türkiye'nin satın alma gücü, AB27 ortalamasının yüzde 31 altında kaldı.
Kredi değerlendirme kuruluşu S&P'den Türkiye açıklaması geldi. S&P'nin Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri