Değişim (Mübadele) Denklemine (MV=PT) referans yapılarak açıklanan Miktar Teorisi bugünkü matematiksel biçimiyle 20. yy. başlarında makro iktisadın gelişme aşamasında Amerikalı iktisatçı Irving Fisher (1867- 1947) tarafından sunulmuştur (De Long, 2000).
biçimde ifade edilmiştir. Fakat Miktar Teorisi, Irving Fisher'in 1911 yılında yayımlanan “The Purchasing Power of Money” (Paranın Satın Alma Gücü) adlı eserindeki meşhur işlem (mübadele) denklemi ile açıklanmıştır.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Miktar Teorisi'nin yeni ifadesi(Modern Miktar Teorisi'nin temelleri) Milton Friedman'ın “The Quantity Theory of Money-A Restatement Studies in the Quantity Theory of Money(1956)” çalışmasına dayanmaktadır.
Friedman, 1976 yılında “Paranın Miktar Teorisi Üzerine Çalışmalar” başlıklı, editörlüğünü yaptığı bir kitap yayınladı. Bu çalışma ile Friedman, parasalcılığın temel ilkelerini ortaya koymuş oldu.
İlgili 44 soru bulundu
Miktar teorisi ilk olarak Ir- ving Fisher tarafından ele alınmıs, daha sonra Alfred Marshall ve Arthur Pigou gibi Cambridge iktisatçıları miktar teorisinden söz etmislerdir.
Monetarizm büyük ölçüde, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir. Friedman, 1976 yılında “Paranın Miktar Teorisi Üzerine Çalışmalar” başlığı altında, editörlüğünü yaptığı bir kitap yayınladı (Friedman: 1956).
Geliştirilen likidite tercihi teorisi ile açıklanan faiz oranı, para piyasasında denge fiyatı iken istihdam piyasasında dengesizlik fiyatı olmaktadır. Faizin parasal bir olgu olduğu ve para piyasasında para arzı ve para talebi tarafından belirlenmesi, Keynes'in teorisinin esasını oluşturmaktadır.
Miktar Teorisi basitçe, diğer şartlar sabitken, paranın değerinin ya da satın alma gücünün, onun miktarıyla ters yönlü olarak değiştiğini açıklar.
İşlem ve ihtiyat saikiyle para talebi söz konusu olduğunda faiz oranının ne derece etkili olduğu tartışmalıdır. Keynes'e göre, kişiler, aynı zamanda spekülasyon amacıyla da para talep ederler.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Monetaristler, para arzının büyüme oranını hedefleyerek para politikasının hedeflerine en iyi şekilde ulaşılabileceğine inanırlar.
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat. Temsilciler; Cagan, Phelps, Brunner, Meltzer, Friedman, Schwartz, Temel olarak Keynesyen iktisada bir tepkidir.
1950'ler ve 1960'lardaki entelek- tüel topluluk içinde neredeyse tek başına olan Friedman, fiyat sisteminin azamî serbestlikte çalışmasına izin vermek amacıyla, hükümet politikasının kurallarla kısıtlanmasını savundu.
Fisher, bir ekonomideki nominal faiz oranının, reel faiz oranı ve beklenen enflasyonun toplamına eşit olacağını belirtmiştir. Fisher denklemi olarak bilinen Denklem 1'de yer alan r, nominal faiz oranını göstermektedir. i, reel faiz oranı ve π, ise enflasyon oranıdır.
Fisher etkisi kavramı Irving Fisher tarafından 1930 yılında ortaya atılmıştır ve bu teoriye göre bir ülkede gerçekleşen faiz oranları ve enflasyon oranları bire bir birlikte hareket etmektedir. Ayrıca teoriye göre reel faiz oranları ile beklenen enflasyon oranının toplamı nominal faiz oranlarını vermektedir.
Bu bağlam bu çalışma döviz kurunun belirlenmesinde parasalcı yaklaşımı ele almıştır. Modelde döviz kurlarını göreli para arzı, göreli gelir düzeyi, göreli faiz oranı ve göreli enflasyon belirlemektedir.
Monetarizm kelimesi ilk kez 1968'de Karl Brunner tarafından kullanıldı. Keynesyen görüşe bir tepki olarak ortaya çıkan monetarizm Klasik Ekol'ün miktar teorisinden etkilenmişti.
Spekülasyon güdüsü: İnsanların tasarruflarını en iyi nasıl değerlendirebilecekleri ile ilgili beklentilerinden kaynaklanan spekülasyon güdüsüyle para talebidir. Örneğin: Para yerine tahvil tutmanın nedenlerinden biridir.
Likidite tuzağı, faiz oranlarının son derece düşük seviyelere indirilmesine ve merkez bankaları tarafından piyasaya önemli miktarda likidite sağlanmasına rağmen tüketicilerin ve işletmelerin bu likiditeyi harcamak veya yatırım yapmak yerine nakit tutmayı tercih ettikleri durumdur.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Enflasyon ile para arzı arasında doğrudan ilişki kuran ve para arzının artmasının doğrudan enflasyonu yükselteceğini ileri süren kuram.
Makroekonomide, para arzı veya para stoğu, belirli bir zaman aralığında ekonomi genelinde dönen toplam paranın değeridir. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır.
Para talebi genel anlamıyla bir ekonomi de dönen toplam para adedidir. Mevduat, fon ve menkul kıymetler gibi ekonomi enstrümanları para talebi içerisinde yerini alır.
belirli bir donemde, bir ulkedeki toplam alislarla toplam satislarin birbirine esit oldugunu gosteren bir ifadedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri