Paranoid kişilik bozukluğu (PPD), Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerin temel özelliği paranoya, amansız bir güvensizlik ve şüphe duymak için yeterli sebep olmamasına rağmen başkalarından şüphe duymak.
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.
Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır.
Paranoid Bozukluklarda;
Sinirlilik, eleştirici, suçlayıcı davranışlar, aşırı savunmacılık, kırılgan kendine saygı, kincilik, hırs, nefret, düşmanlık, duyarsızlık, küçük ayrıntılara aşırı dikkat, çabuk rahatsız olma, tutarsızlık, kendini haklı bulma, heyecansızlık, suç işleme, saldırganlık görülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Paranoid kimlik bozukluğunun iyileşmesi mümkündür. Ancak bu bozukluk kronik ve kişinin hayatında sürekli olmaya devam edecek bir rahatsızlıktır. Bu bozukluk için yapılan psikoterapinin amacı kişinin bazı tutumlarına karşı daha farkında olması ve bazı duygularıyla daha iyi başa çıkmaya sağlanmasıdır.
Paranoid Kişilik Bozukluk (Paranoya) Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar zaman içinde şizofrenik durum geliştirebilir. İş aile ve sosyal ilişkilerini sürdüremedikleri bir tablo oluşabilir. Ayrıca paranoid kişilik bozukluğundaki şiddete eğilim göz ardı edilmemeli ve mutlaka ona uygun tedbirler alınmalıdır.
Kronikleşen psikiyatrik bir rahatsızlık olan şizofreni, günlük yaşamda zorluk yaşanmasına neden olur. Genellikle yavaş yavaş ortaya çıkan bu ruhsal hastalıkta erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Paranoya, halüsinasyon, korku ve panik gibi durumlar şizofreni belirtileri arasında yer alır.
Paranoya hem kadınlarda hem erkeklerde genellikle ergenlik çağından daha sonraki yaşlarda ortaya çıkar. Yine bazen yaşlılarda da paranoid durumlar görülebilir. Bazen de bunamanın öncül bir belirtisi olarak paranoya karşımıza çıkabilir.
Pek çok hastanın ilk paranoya semptomlarını ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde göstermeye başlar. Bu paranoyak düşünceler geçici oldukları sürece sorun olmaz. Ancak paranoyak sanrılar ve ilerleme gösterirse bu patolojik durum kişinin kendisi ve çevresi için oldukça zor ve tehlikeli durumlar yaratabilir.
Paranoid kişilik bozukluğunun temel özelliği aşırı kuşkuculuk ve güvensizliktir. Bu kişiler başkalarının söz ve davranışlarını kötüye yorar ve kasıtlı olduğunu zannederler. Sürekli kullanılacağı, aldatılacağı ve zarar görecekleri konusunda kuşkuları vardır.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmamaları durumda zaman içerisinde şizofreni gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Paranoid Şizofreni: Bu tip şizofrenide hastalar gerçekte olmayan komplo teorilerine ve tehlikelere karşı aşırı duyarlıdır. Takip edildiklerini veya zarar görmeye çalışıldıklarını düşünürler. Paranoid şizofrenisi olan kişilerde sanrılar ve halüsinasyonlar yoğun olarak görülürken diğer belirtiler daha az belirgindir.
Bu tip, şizofreninin en çok görülen tipidir. Bu şizofreni alt tipinde, bazen dine aşırı düşkünlük, metafizik, filozofik ya da cinsel uğraşlar görülebilir. Rahatsızlığı kabul etmez, belirtileri gizlemeye çalışır, sanrıları yüzünden savunmaya geçer ve toplumdan uzaklaşırlar. Düşünce bozuklukları baskındır.
Psikoterapi ile tedavi edilebilirler. Hastanın güven duygusu, benlik saygısını ve sosyal iletişim becerilerini yükseltme odaklı bir tedavi süreci yürütülür. Paranoid kişilik bozukluğunun yanında depresyon ya da anksiyete de görülüyorsa, antidepresanlar gibi ilaçlarla tedavi desteklenebilir.
Bir şeyler kötü gittiğinde stres ve kaygı artar, paranoya artar. Paranoya basit haliyle delilik değil, bir kontrolsüzlük halidir. Kontrol etmek için takip, takibin sürebilmesi içinse paranoya gerekir.
Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Kadın-erkek arasında sıklık bakımından önemli bir fark görülmemektedir. Hastalık genellikle gençlik döneminde başlamakla birlikte (18-25 yaş) çok erken ve ya çok geç yaşlarda da başlayabilmektedir. Çoğu zaman şizofreni tanısı almadan 2 yıl kadar önce bazı belirtiler hasta yakınları tarafından fark edilebilmektedir.
Paranoid şizofreninin tamamen iyileşmesi mümkün olmayabilir ancak belirtileri en aza indirgenmesi sağlanabilir.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Pistantrofobi, kimseye güvenemeyecek kadar incinmiş insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Güvenmekten korkmak, başkalarına karşı gardınızı almaya sebep olan Pistantrofobi hakkında detaylar için makalemizi incelemeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri