Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Yağ genel olarak kilo aldıran ve sağlıksız bir besin olarak görülmektedir fakat bu bir yanlıştır. Tereyağı doğal olmasından dolayı sınırlı bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir kilo alımı yaşanmaz. Ayrıca besin değerleri ile de tok tutmaya yaradığından tereyağı diyette olan kişilere yasaklanmaz.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Peki lezzeti, görüntüsü ve kokusuyla mutfağımızın baş tacı olan tereyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır.
Kalsiyum anlamında güçlü bir besin olarak değerlendirilen tereyağının kemik gelişimi üzerinde etkisi güçlüdür. Antimantar olarak görülür ve vücuttaki iltihabın giderilmesinde etkilidir. Virüs ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar. Kötü kolesterolün düşmesi ve dengede kalmasında yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Yayla tereyağları, doğal olarak yapıldığı gibi içerisinde koruyucu ya da katkı maddeleri kullanılmaz. İçeriğinde A vitamini, CLA ve Omega 3 gibi vücut için gerekli vitamin ve besinleri barındıran tereyağı, sağlıklı bir vücut gelişimi için gereklidir. Doğal tereyağı, insan vücudunda kiloya neden olmaz.
-Yayık tereyağı, yüksek kaliteli sütlerden elde edilir ve genellikle doğal yöntemlerle üretilir. Tereyağı yapımında kullanılan süte, yayıkla yapılan işlem sırasında herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu madde eklenmez. Bu nedenle, yayık tereyağı doğal ve sağlıklı bir tereyağıdır.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir. Kullandığınız yağ cinsinin pilavınızın yapısını değiştireceğini unutmayın.
Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark, yağ oranının fazlalığıdır. Tereyağındaki yağ oranı %80 olup, sade yağdaki oran ise %99'dur. Bundan dolayı, sade yağ ile yapılan yemekler tereyağına kıyasla daha lezzetli olur. Yemeklerinizde sade yağ kullanacaksanız miktarını tereyağına oranla azaltarak kullanmalısınız.
Tereyağının kalori değeri ise zeytinyağına nazaran bir tık daha fazla. 100 gram tereyağının içinde 0,06 gram karbonhidrat, 0,85 gram protein bulunurken, zeytinyağının içinde 100 gram yağ bulunurken hiç karbonhidrat ve protein bulunmuyor.
Tereyağı kalorisi
İşlenmediği için sağlıklı olduğu bilinen tereyağı, özellikle de tiroid hastalarına iyi gelmektedir. İçinde tuz bulunduran tereyağı kişide ödemi arttırabilir. Düzenli tüketildiği zaman kilo alımına yol açabilmektedir.
Diyetimizdeki günlük yağ miktarımıza göre zeytinyağı tüketmek kilo vermede yardımcı olur. Sızma zeytinyağı, zeytinden bazı antioksidan ve biyoaktif bileşikleri tutar. Bu nedenle rafine zeytinyağından daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz. Sabit kıvamlı bir yağ çeşidi olan tereyağı, dondurucudan çıkardığınızda oda sıcaklığında erimeyen tereyağı, gerçek tereyağıdır.
Size tarifini verdiğim sade yağ (ghee) sağlıklı beyin ve cilt için yararlı ama kolesterolü yükseltici etkisi daha az olan bir geleneksel tereyağı türevidir.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Tereyağı doymuş yağda yüksektir, margarin ise çoklu doymamış yağlarda yüksektir. Margarin genellikle tereyağı yerine kalp sağlığına uygun bir alternatif olarak tavsiye edilir. Bu makale, uzmanlar tarafından yazılmış ve uzmanlar tarafından doğrulanmış bilimsel kanıtlara dayanmaktadır.
Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan doğal gıdaların başında gelmektedir. Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasıyla elde edilen kaymak tabakası, tereyağının ana maddesini oluşturmaktadır.
Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur. Fazla miktarda kolesterol içerirler.
Yaklaşık 650 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, tereyağı kalp hastalıklarına neden olmadığı gibi Tip 2 diyabette az da olsa azalma sağlıyor.
Vücutta yağlanma neden olur? Sağlıksız beslenme: Aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin gıdalar yenilmesi, alkol, şekerli içecekler, bisküvi, çikolata ve cips gibi abur cubur tüketimin fazla olması yağlanmayı artırıyor. Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzı, fazla kilo ve yağların başlıca nedenlerinden biri.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri