Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
Başvurunuz esnasında yanınızda nüfus cüzdanınız, ikametgâhınız ve herhangi bir sosyal güvencenizin ve malvarlığınızın olmaması halinde muhtarlıktan alabileceğiniz fakirlik belgesini bulundurunuz. Başvurunuz üzerine adli yardım bürosu sizden başkaca belgeler de talep edebilir.
Adli Yardım, ekonomik gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir yoldur. Ekonomik olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra dava açmak için adliyeye gidilir. Burada önemli husus dava açma ücreti alınmasıdır. Her dava için belirlenen dava harç ve giderleri devlet tarafından tahsil edilir. Bu ücret ödenmeden dava açılması mümkün değildir.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
İlgili 42 soru bulundu
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Dava Masrafını kim öder? Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
Adli Yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Eğer 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlenirse bu sefer kamu davası açılır ve mahkeme somut olayın özelliklerine göre ceza hükmü verebilir. İşte bu hüküm adli sicil kaydına işler. Bundan sonra ceza infaz edilince sicilden silinebilir. Bunun için adli sicil kaydının silinmesi prosedürü takip edilmelidir.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
(1) Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. (Ek cümle:22/7/2020-7251/10 md.) Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
İş mahkemesinde dava açmak için avukat tutmak zorunlu değildir, dava dilekçesini hazırlayarak bizzat siz dava açabilirsiniz; ama gerek dilekçe içeriğinin doyurucu olması, gerekse doğru mahkeme nezdinde ve süresinde dava açılabilmesi için avukata danışmakta yarar olduğunu unutmayın.
Türkiye Barolar Birliği, hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ama maddi imkânları olmayan kişilere ücretiz avukat atayarak, hak arama özgürlüğü güvence altına alır. Adli yardım olarak adlandırılan bu hizmetten sadece hukuk davaları ve icra takipleri için yararlanılır.
Avukata sor kısmından sorulan sorular kısa bilgilendirme gerektiriyorsa ücretsizdir. Ancak sorulan sorular kısa bilgilendirme ile cevaplanamayacak düzeyde, detaylı danışmanlık gerektiriyorsa Avukatlık Kanunu gereği danışmanlık ücreti talep edilip ödedikten sonra sorular cevaplanmaktadır.
Avukata soru sormak ücretli değildir.
Çünkü avukat sorulan sorular karşısında bir hukuki yardım sunmayabilir/sunamayabilir.
Geçiğimiz yılın Eylül ayında yenilenen tarife Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle 2023 avukatlık ücret tarifesinde en düşük ücret 700 TL olurken en yüksek ücret ise 57 bin 600 TL oldu. Avukatların yürüttüğü davalara dair Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi eylül ayından itibaren yürürlüğe girdi.
Avukatlar devlet, özel veya serbest olarak çalışma haklarına sahip olduğu için maaşları da buna göre değişebiliyor. Özel sektörün maaş politikası birbirinden farklı olduğu için avukat maaşları da farklılıklar gösterebilir. Devlet kurumunda görev alan avukatın (1/4) maaşı 20.139 TL'dir.
4441878 nosunu aradıklarında menüdeki bilgilere kolayca ulaşabilecekler. Meslektaşlarımız sisteme kayıtlı cep telefonu dışında sabit hatlardan sisteme ulaşmak için Baronet'e şifreyle girerek pin kodu bölümünden pin kodlarını öğrenebilirler.
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
Bazı avukatlar, ilk görüşme için ücret talep edebilirken, diğerleri ilk görüşme için ücret talep etmeyebilir. Avukatlar, ilk görüşme için ücret talep etme konusunda farklı yaklaşımlar benimseyebilir ve bu ücret, daha sonraki hizmetler için fatura edilen ücretlere dahil edilebilir veya ayrı olarak talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri