Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür. Uygulama, hastanın ihtiyacına bağlıdır.
Parenteral yollar: İlaç ağız yoluyla uygulanamıyorsa ya da hızlı etki elde etmek isteniyorsa ilaçlar damar ya da dokular içine enjeksiyonla verilirler. Parenteral yolla verilen ilaçların kesinlikle steril olması, dokuları tahriş etmemesi ve iyice çözünmüş olması gereklidir.
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.
Parenteral ilaçlar, genellikle sindirim sistemi dışında canlıya verilen, ampul veya flakon gibi küçük ambalajlarda steril tek doz ya da multi doz şeklinde doğrudan veya dolaylı olarak dolaşım sistemine bir enjektör ile akıtarılan ilaçlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Parenteral Girişim: Damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemidir, ilaç uygulama işlemi değildir. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği yetkiler kapsamında yetkisiz kişilerce ilaç ve sıvı uygulanmamalıdır.
Parenteral beslenme, olağan beslenme ve sindirim sürecini atlayıp, bir kişiye sıvı beslenme ürünlerinin damar yolu ile verilmesidir.
Hasta şikayetlerine yönelik doğru tanı koyabilmek için kullanılan rektal tuşe, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilir. Yaygın olarak makat bölgesinde sorun olduğu düşünülen durumlarda birincil teknik olarak uygulanır. Ayrıca idrar sırasında yanma ve ağrı gibi bulguların saptandığı hastalar için uygundur.
Latice “İntra” iç, içine, içinde, “Ven” toplar kan damarı, “İntravenöz” toplar damar içi demektir. Kan tahlilleri yapılmak istendiğinde çoğu zaman toplar damara iğne ile girilerek (intravenöz yolla) kan örneği alınır.
Topikal tedavi ilaçların deriye uygulanması anlamına gelir.
Parenteral girişim, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemi olup ilaç uygulama işlemi değildir. Bu yöntemlerin kullanılmasının ana sebebi genellikle daha hızlı sonuç almaktır.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Parenteral preparatlar insan ya da hayvan vücuduna, enjeksiyon, infüzyon ya da implantasyon yolu ile verilen steril preparatlardır. Bu tip enjeksiyonlar; intravenöz, subkutan, intradermal, intramusküler, intraartiküler, intratekal v.b.yollarla verilmektedir.
Kas içi enjeksiyon sonrasında enjeksiyon edilen ilacın türü ve miktarı kişide apse veya kangrene neden olabilmektedir. Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Orta etkili insülin: Etkisini enjeksiyondan 2 saat sonra göstermeye başlar ve 12. saatte en yüksek seviyeye ulaşır. 14 ila 24 saat içinde etkisini kaybeder. Uzun süreli insülin: Bu insülinin kana karışma hızı 1 saattir. 3 ila 14 saatte pik yapar ve etkisi bir güne kadar sürebilir.
Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmaya katılmayı kabul eden 34 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatür taranarak oluşturulan anket formu ve intramüsküler (IM), intravenöz (IV) ilaç uygulama basamaklarından oluşan gözlem formu kullanılarak toplanmıştır.
Damar İçine (İntravenöz / İV) Enjeksiyon: Damar içi iğnenin amacı, enjekte edilen ilacın damar yolu ile direkt dolaşım sistemine ulaştırmaktır. Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır.
Bolus nedir? – Omnipod DASH® Sistemi ile anlık veya uzatılmış bir yemek bolusu iletebilirsiniz. – Anlık bir yemek bolusu, yemek üzere olduğunuz bir yemek veya atıştırma için insülin iletir. – Uzatılmış bir yemek bolusu daha uzun bir süre boyunca insülin iletir.
Dil altına (sublingual) ilaç uygulama yöntemi, etkisinin çabuk başlamasından ve acil durumlarda başvurulan bir yöntem olmasından dolayı klinik bir öneme sahiptir. Ağız boşluğu mukozası, kan kapillerinden ve lenf damarlarından zengin bir yapıdır. Ağız içinde ilaç hızlı bir şekilde absorbe edilir.
Rektum kalın bağırsağın son 12-15 cm'lik kısmıdır. Alt rektumun dışkıyı depolama, uygun şartlar oluştuğunda tahliye etme görevi vardır. Rektumda duyu iletimi parasempatik ve sempatik sinir lifleri ile sağlanır.
İlacın ağız içinde yanak mukoz membranda çözünerek absorbe olmasını sağlayan yoldur.
İdame tedavisi, deri ve akciğerlerden su kaybı ile idrar yoluyla olan sıvı ve elektrolit kayıplarını karşılar. Defisit tedavisi, sıvı tedavisi başlanana kadar olan kayıpların karşılanmasıdır. Replasman tedavisi ile tedaviye başlandıktan sonra devam eden kayıplar yerine konulur.
İdame sıvısı tedavisini "dehidratasyonu olmayan çocuk- larda, solunum-deri-böbrek ve gastrointestinal yollar ile kay- bedilen sıvı ve elektrolitlerin tam dengede tutulmasını amaç- layan tedavi yaklaşımı" olarak tanımlayabiliriz.
İnfüzyon nedir? Toplardamar yoluyla verilecek ilaç veya sıvıların bir boru sistemiyle uygulanmasıdır. Damardan uygulanan bazı tedavilerde, ilaçların daha uzun sürede ve/veya belli bir hacimde olması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri