Çiftçilerimiz arasında kristal yapısından dolayı “Şeker Gübre” olarak ta bilinmektedir. İçeriğindeki kükürt sayesinde bitkilerin kükürt gereksinimi karşılanabilmektedir. Bu nedenle amonyum sülfat üst gübreleme yanında, taban gübresi olarak ta kullanılabilmektedir.
Özellikle çeltik, çay, tahıl, meyve ve sebze tarımında yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülüyor. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi rahatlıkla kullanılıyor.
Şeker gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerinalabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında "şeker gübre”olarak da bilinir.
Şeker gübre genellikle ekim sırasında üst gübre olarak kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar. Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı.
İlgili 45 soru bulundu
Azotlu taban gübresi daha çok bitki gelişimini hızlandırması ile öne çıkar. Ayrıca elde edilen mahsulün kalitesini ve verimini artırdığı için önemli bir yere sahiptir. Fosforlu gübre de benzer şekilde hem meyve sebze kalitesini olumlu yönde etkiler hem de toprak yapısının iyileşmesine katkı sunar.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı bu Kimyasal Gübresi , halk arasında şeker gübresi olarak da adlandırılır.
Şeker gübresi içinde bulunan azot ve sülfür sayesinde toprağın işlenmesi, bitkilerin ve ağaçların yetişmesi için toprağı verimli hale getirir.
Amonyum Sülfat ÜRE gübresine göre suda daha az çözünür. Genellikle beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı halk arasında şeker gübre olarak da adlandırılır.
Dış görünüşü ile kristal şekere benzediği için çiftçiler arasında 'Şeker Gübre' olarakda bilinir. %21 Azot (N) %24 Kükürt(S) Amonyüm Süfat gübresi, amonyüm (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Kayısı ağaçlarına uygun gübre seçiminde genellikle dengeli bir N-P-K gübre (azot, fosfor, potasyum) tercih edilir. Örneğin, 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak / yaprak analiz sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu besinlerin oranları da değişebilir.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri